OLED TV’s: Wanneer komen ze en wat kosten ze?

09 augustus 2012 2 Minuten 2 Reacties
LG-55-inch-OLED-TV

LCD en plasma zijn allang geen nieuwe technieken meer en het wordt steeds duidelijker dat de betere fabrikanten zich op een ander vlak dan de beeldkwaliteit moeten proberen te onderscheiden. Het is namelijk steeds lastiger om nog een betere beeldkwaliteit uit deze technieken te halen, afgezien van de resolutie. Ook staat er een nieuwe techniek om de hoek; OLED.

Wat is een OLED TV?

Over wat OLED precies is heb ik al een tweetal artikelen geschreven maar kort gezegd is het een techniek die gebruikmaakt van organische LEDs die zelf licht genereren. Hierdoor is er geen achtergrondverlichting nodig en kunnen OLED TV’s een stuk dunner geproduceerd worden. Natuurlijk is dat niet het enige voordeel. OLED TV’s zijn daarnaast energiezuiniger, kunnen een hogere helderheid genereren, hebben een betere zwart en wit weergave door het kunnen uitschakelen van individuele pixels, en kunnen een hoger contrast weergeven.

Lees verder voor een complete uitleg over OLED TV’s en de OLED techniek.

OLED is niet nieuw

Je zou misschien denken dat OLED pas dit jaar voor het eerst verschenen is maar OLED bestaat al een paar jaar. De reden dat je er wellicht nog weinig van meegekregen hebt is dat de modellen die verschenen zijn prototypes waren, gericht waren op commercieel gebruikt of gewoon veel te duur waren. Zo hebben onder meer Sony en LG al een OLED TV op de markt gebracht. Het OLED model van LG was maar 15 inch groot en hard een prijskaartje van zo’n 3.000 euro. Sony’s OLED TV heeft het niet lang uitgehouden, wat voornamelijk kwam door het 11 inch beeldscherm en het prijskaartje van 2.000 dollar.

OLED TV’s in 2012

2012 is het jaar dat OLED ook daadwerkelijk beschikbaar zal zijn voor consumenten en daarbij in grotere formaten zal verschijnen. Tijdens de CES 2012, een grote consumentenelektronica show in Las Vegas, toonden Samsung en LG als eersten hun 55 inch OLED TV’s. De OLED modellen van Samsung en LG verschillen wel van elkaar qua gebruikte techniek. Zo geeft Samsung aan dat haar Super OLED TV en geen kleurenfilter nodig heeft. LG’s OLED model heeft wel een kleurenfilter nodig, maar heeft daarbij de toevoeging van een vierde, witte pixel. Beide modellen gaven volgens diegenen die bij de presentatie aanwezig waren een indrukwekkende beeldkwaliteit, welke nauwelijks te vergelijken is met de beeldkwaliteit van plasma en LCD TV’s. Nu is dat natuurlijk zeer positief, maar er zit één groot nadeel aan; de prijs.

Lees meer over de twee verschillende technieken; RGB OLED en WOLED

Reacties (2)