MQA (Master Quality Authenticated): wat is het en hoe speel je het af?

29 januari 2017 5 Minuten 6 Reacties
MQA

We kennen afkortingen als PCM, FLAC, DSD. Daar is er één bijgekomen die de laatste tijd steeds meer opduikt: MQA, ofwel Master Quality Authenticated.

Productontwikkelingen en innovaties in av-land hangen sterk samen met de heersende trends. Beeld moet scherper, strakker, gedetailleerder. Denk aan 4K, UHD en HDR. Geluid op zijn beurt moet rijker, voller, krachtiger. Zie bijvoorbeeld Auro 3D, Dolby Atmos en DTS-X. Hebben we het meer over stereoweergave dan home cinema, komen we uit bij afkortingen als PCM, FLAC, DSD. Daar is er één bijgekomen die de laatste tijd steeds meer opduikt: MQA, ofwel Master Quality Authenticated.

Introductie MQA

MQA werd ontwikkeld door het Engelse audiomerk Meridian om met een beperkte bandbreedte hoge resolutie audiobestanden te kunnen distribueren en streamen. Dit maakt het mogelijk ‘Studio Master’-kwaliteit bestanden te streamen zonder kwaliteitsverlies, zelfs over mobiele internetverbindingen. MQA is erop uit om muziekinformatie die bij een cd-opname verdwijnt maar wel in een studio geregistreerd wordt, te behouden.

‘Master Quality Authenticated’ werd eind 2014 aangekondigd door Meridian-voorman Bob Stuart en in de loop van 2015 geïntroduceerd. Naamsbekendheid en een brede beschikbaarheid lieten wat langer op zich wachten, maar daar begint sinds het afgelopen kalenderjaar verandering in te komen. Integratie bij streamingspecialist Bluesound en recenter de MQA-aankondiging van Tidal hebben daar een rol in gespeeld.

Advertentie

Comprimeren

MQA is echter in de basis niet afhankelijk van compatibele spelers of partners. Stuart is van mening dat het succes van ontwikkelingen zoals SACD en DVD-Audio te veel leunt op implementatie van fabrikanten. Hij wil MQA die afhankelijkheid besparen, waarin het format wezenlijk verschilt van anderen. Een ander significant verschil is het feit dat MQA geen eigen extensie heeft. FLAC herken je bijvoorbeeld aan .flac, en PCM aan .wav. Bij MQA is dat niet het geval. Het is namelijk geen zelfstandig bestandstype, maar een algoritme dat gebruikt wordt om audiobestanden te comprimeren. Het resulterende bestandsformaat kan in iedere gangbare vorm aangeboden worden, inclusief als FLAC.

Hi-res audio en brede ondersteuning

De voornaamste oplossing die MQA aanbrengt, is het slimmer verpakken van de informatie. De hi-res data (de exacte audio zoals in de studio opgenomen) blijft behouden, maar zit als het ware verborgen. MQA-compatibele spelers – die wel degelijk op de markt gebracht worden – kunnen die gedetailleerde informatie uit het bestand halen. De hi-resinformatie zit verpakt in het hoorbare frequentiegedeelte van een opname, maar op een volumeniveau dat onhoorbaar is. Een MQA-compatibele speler kan deze informatie uitpakken om een volledig hi-resweergave te realiseren. Maar ook de meer gangbare toestellen kunnen het bestand afspelen. In dat geval zijn het simpelweg 44.1 kHz / 16-bit bestanden (ofwel cd-kwaliteit), zonder die extra data voor de hi-reservaring. MQA hoeft dus niet bang te zijn dat er niet voldoende draagvlak is. Tegelijkertijd staat er inmiddels een rij van merken en partijen die ermee aan de slag gegaan zijn, of dat op korte termijn willen. Denk naast NAD, Bluesound en Tidal ook aan Onkyo, Pioneer en Warner Music. Aan de echte high-end kant spotten we bovendien fabrikanten als Aurender, dCS, Mytek en natuurlijk Meridian.

That’s it?

Nee, er is meer. MQA is niet alleen een nieuwe compressiemethode. Het wil tevens een oplossing bieden voor een probleem met digitale codering. Stuart is van mening dat er bij de omzetting van analoge signalen naar digitale informatie allerhande filters toegepast worden die de weergave niet ten goede komen. Dat wordt echter heel snel erg technisch. Interessanter is de consensus onder specialisten, dat er vaak informatie verloren gaat bij die omzetting. Het algoritme van MQA wil dat ondervangen. In de praktijk is er bovendien geen garantie dat hi-resbestanden daadwerkelijk direct afgeleid zijn van de hoogwaardige studio-masters. Soms is een bestand in schijnbaar hoge resolutie niet meer dan een geupsamplede re-master, bijvoorbeeld. En dat is waar ‘Master Quality Authenticated’ zijn naam vandaan haalt.

MQA: garantie voor kwaliteit

Stuart wil met MQA structureel gaan vermijden dat een hi-res audiofile minder informatie bevat dan het zegt te hebben. ‘Informatie’ klinkt wat vaag, waar je aan moet denken zijn alle details van de originele studio-opname. Stuart wil platenmaatschappijen de mogelijkheid bieden om bestanden die vanuit de studio rechtstreeks naar MQA verzonden worden te voorzien van een signature, of watermerk. Is dat kenmerk aanwezig, dan zal een dedicated MQA-speler of –dac dat aangeven. De luisteraar is dan verzekerd van een audiofile gevuld met alle originele informatie uit de studio. Mits de platenmaatschappij niet smokkelt met die signatures, uiteraard.

Meer informatie

Meer informatie over de optimale instelling van je home cinema systeem en adviezen voor de beste audio-apparatuur vind je in onze homecinema informatiegids. Ook kun je direct verder lezen in één van onderstaande artikelen.

Dit zijn de beste manieren om muziek in hoge kwaliteit te streamen
Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van luidsprekers
De belangrijkste specificaties van luidsprekers
Akoestiek en home cinema: hoe pak je de optimalisatie van geluid aan?

Reacties (6)