Miracast en NFC op je TV of home cinema set: Wat kun je ermee?

23 januari 2013 2 Minuten 5 Reacties
Miracast

We hebben tijdens CES 2013 een groot aantal nieuwe TV's voorbij zien komen die gebruikmaken van diverse draadloze streaming technieken. DLNA en WiDi zijn twee standaarden/technieken die we al langer kennen maar dit jaar gaan we ook steeds vaker NFC en Miracast tegenkomen. De vraag is echter wat je met deze nieuwe technieken kunt.

Met alle verschillende namen, mogelijkheden en technieken wordt het lastig om te zien wat je TV daadwerkelijk kan en met welke apparatuur je TV compatibel is voor het streamen van media. Diverse nieuwe TV’s van onder meer Panasonic, Sony en LG maken gebruik van NFC voor de koppeling tussen twee apparaten en kunnen draadloos media streamen en het beeld van een smartphone of tablet spiegelen (mirroring) middels Miracast.

NFC

TV’s en andere home cinema componenten die uitgerust zijn met NFC (Near Field Communication) ondersteuning beschikken over een zogenaamde NFC-sticker die op de behuizing geplakt is of er in verwerkt is. Deze sticker kan zelfs verwerkt zijn in de afstandsbediening, zoals bij Sony het geval is. Wanneer je een smartphone of tablet (of ander mobiel apparaat) hebt die ook beschikt over NFC ondersteuning kun je dit apparaat eenvoudig koppelen met je TV. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het mobiele apparaat kort in de buurt van de NFC-sticker houden. Vervolgens zetten de twee apparaten automatisch, zonder extra instellingen, een verbinding op om media te delen.

Miracast

Wanneer deze verbinding tot stand is gebracht kunnen er verschillende standaarden of protocollen gebruikt worden om media te streamen of het beeld van een mobiel apparaat te spiegel op TV. Miracast is één van deze protocollen. De twee apparaten die voorzien zijn van Miracast ondersteuning hebben geen extern wifi-netwerk nodig. Ze zetten namelijk samen een zogenaamd ad-hoc netwerk op, een netwerkje dat alleen tussen beide apparaten gebruikt wordt. Hierdoor kan een hogere snelheid behaald worden en kun je eenvoudig video’s streamen.

NFC en Miracast werken samen

NFC en Miracast werken in dit geval dus samen om de gebruiker een eenvoudige manier te bieden om media te streamen. NFC wordt gebruikt om een Miracast verbinding tussen twee apparaten op te zetten. Op dezelfde manier kan ook WiDi of Wifi-Direct gebruikt worden om samen met Miracast content te streamen van het ene apparaat naar het andere. In onderstaande video vind je een aantal mogelijkheden van Miracast streaming.

Weer andere namen

Fabrikanten maken het ons consumenten echter niet makkelijk om alle technieken, standaarden en protocollen uit elkaar te houden. Er worden namelijk weer eigen namen aan de verschillende functies toebedeeld. Zo noemt Sony de mogelijkheid om middels Miracast en NFC het beeld van je smartphone op TV weer te geven ‘One-Touch Mirroring‘ en heeft LG de mogelijkheid omgedoopt tot ‘Tag On‘.

Meer informatie

Voor meer informatie over het streamen van content binnen je home cinema systeem en aankoop adviezen kun je terecht in onze Home cinema Informatie Gids.

Reacties (5)