Miracast en NFC op je TV of home cinema set: Wat kun je ermee?

23 januari 2013 2 Minuten 5 Reacties
Miracast

We hebben tijdens CES 2013 een groot aantal nieuwe TV's voorbij zien komen die gebruikmaken van diverse draadloze streaming technieken. DLNA en WiDi zijn twee standaarden/technieken die we al langer kennen maar dit jaar gaan we ook steeds vaker NFC en Miracast tegenkomen. De vraag is echter wat je met deze nieuwe technieken kunt.

Met alle verschillende namen, mogelijkheden en technieken wordt het lastig om te zien wat je TV daadwerkelijk kan en met welke apparatuur je TV compatibel is voor het streamen van media. Diverse nieuwe TV’s van onder meer Panasonic, Sony en LG maken gebruik van NFC voor de koppeling tussen twee apparaten en kunnen draadloos media streamen en het beeld van een smartphone of tablet spiegelen (mirroring) middels Miracast.

NFC

TV’s en andere home cinema componenten die uitgerust zijn met NFC (Near Field Communication) ondersteuning beschikken over een zogenaamde NFC-sticker die op de behuizing geplakt is of er in verwerkt is. Deze sticker kan zelfs verwerkt zijn in de afstandsbediening, zoals bij Sony het geval is. Wanneer je een smartphone of tablet (of ander mobiel apparaat) hebt die ook beschikt over NFC ondersteuning kun je dit apparaat eenvoudig koppelen met je TV. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het mobiele apparaat kort in de buurt van de NFC-sticker houden. Vervolgens zetten de twee apparaten automatisch, zonder extra instellingen, een verbinding op om media te delen.

Miracast

Wanneer deze verbinding tot stand is gebracht kunnen er verschillende standaarden of protocollen gebruikt worden om media te streamen of het beeld van een mobiel apparaat te spiegel op TV. Miracast is één van deze protocollen. De twee apparaten die voorzien zijn van Miracast ondersteuning hebben geen extern wifi-netwerk nodig. Ze zetten namelijk samen een zogenaamd ad-hoc netwerk op, een netwerkje dat alleen tussen beide apparaten gebruikt wordt. Hierdoor kan een hogere snelheid behaald worden en kun je eenvoudig video’s streamen.

NFC en Miracast werken samen

NFC en Miracast werken in dit geval dus samen om de gebruiker een eenvoudige manier te bieden om media te streamen. NFC wordt gebruikt om een Miracast verbinding tussen twee apparaten op te zetten. Op dezelfde manier kan ook WiDi of Wifi-Direct gebruikt worden om samen met Miracast content te streamen van het ene apparaat naar het andere. In onderstaande video vind je een aantal mogelijkheden van Miracast streaming.

Weer andere namen

Fabrikanten maken het ons consumenten echter niet makkelijk om alle technieken, standaarden en protocollen uit elkaar te houden. Er worden namelijk weer eigen namen aan de verschillende functies toebedeeld. Zo noemt Sony de mogelijkheid om middels Miracast en NFC het beeld van je smartphone op TV weer te geven ‘One-Touch Mirroring‘ en heeft LG de mogelijkheid omgedoopt tot ‘Tag On‘.

Meer informatie

Voor meer informatie over het streamen van content binnen je home cinema systeem en aankoop adviezen kun je terecht in onze Home cinema Informatie Gids.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (4)

Rick

Rick
28 december 2013 om 08:25

Als ik het goed begrijp wordt NFC dus gebruikt om in eerste instantie verbinding te maken en dejuiste instellingen te configureren. Wanneer je een iPhone of een tablet hebt zonder NFC is mirroring dan ook mogelijk, maar dat je dan de instellingen zelf ingeeft?

Inloggen


28 december 2013 om 11:26

Als er Miracast opzit dan zou dit volgens mij theoretisch wel mogelijk moeten zijn, ik heb het echter zelf nog niet gezien.

Inloggen
Ingvild

Ingvild
16 januari 2015 om 15:25

En als je een Samsung tablet hebt met Screen mirroring? Welke cinema set kan daar iets mee? Of kan je dan beter een gewone cinemaset kopen met een Chromecast stick?

Inloggen
Roy

Roy
21 januari 2016 om 19:35

Kan je ook miracast gebruiken op een Apple device zo ja hoe?

Inloggen
Baam

Baam
21 november 2020 om 15:22

Ik snap er nog niets van, nergens op sites staat het goed uitgelegd voor een leek zoals ik. Wat moet ik nu doen, op welk kanaal zet je de tv,
Ik heb een smart tv en Android tablet.
Waar zit de sticker dan?
Ik heb van alles gedownload Mira cast en nog anderen, maar hoe schakel je het nu in.

Inloggen