LG onthult webOS platform voor Smart tv’s

06 januari 2014 2 Minuten 0 Reacties
LG-webOS

LG heeft vandaag tijdens CES 2014 haar nieuwe Smart tv platform onthuld. Zoals verwacht is het platform gebaseerd op webOS en ligt de nadruk op gebruiksvriendelijkheid en multitasking.

LG Smart tv’s met webOS

De Koreaanse fabrikant gaf eerder vandaag al aan grootse plannen te hebben voor het vorig jaar van HP overgenomen webOS. Het bedrijf wil de komende maanden een groot deel van de tv line-up voorzien van webOS en de software zal uiteindelijk het tot op heden gebruikte Smart tv platform van het bedrijf compleet vervangen.

LG heeft de software van HP, welke oorspronkelijk voor mobiele apparaten ontwikkeld was, omgetoverd tot een besturingssysteem voor Smart tv’s. LG geeft aan dat er veel aandacht aan de interface is besteed, welke nu bestaat uit eenvoudig te navigeren kaarten. De leercurve voor gebruikers is volgens de fabrikant zeer laag en ontwikkelaars zouden eenvoudig nieuwe apps voor webOS kunnen ontwikkelen.

Simpel en strak

Volgens LG vinden veel gebruikers van huidige Smart tv’s de interface veel te druk en ingewikkeld, vandaar dat webOS zo simpel en strak mogelijk gehouden is. Daarbij wordt het mogelijk om de software met de traditionele afstandsbediening, de Magic Remote afstandsbediening of een app op je smartphone of tablet te bedienen. Ook deze app staat compleet in het teken van gebruiksgemak. 

Advertentie

Het belangrijkste onderdeel van de webOS interface is een horizontale menubalk die voor ongeveer een derde over het scherm ligt en altijd op te roepen is. Hiermee krijgt de gebruiker direct toegang tot belangrijke functies als on-demand content en de browser, en is het mogelijk om te schakelen tussen verschillende bronnen. webOS beschikt ook, net als andere Smart tv platform, over een ‘Today’ menu waarin suggesties voor interessante content en gemist content getoond worden.  De Today-balk loopt horizontaal langs het midden van het scherm en kan naar omhoog of omlaag worden gescrold via het scrolwiel van de Magic Remote om meer kijkopties te onthullen.

Apps

Nu LG overstapt zou je wellicht denken dat het ‘oude’ Smart tv platform aan de kant geschoven wordt maar LG geeft aan dat de reeds gelanceerde apps ook op webOS Smart tv’s beschikbaar zullen zijn. Voor de modellen die over de hoge 4K-resolutie beschikken heeft LG reeds een overeenkomst met Netflix waardoor 4K-materiaal van de dienst via een app binnen webOS bekeken kan worden.

LG’s webOS biedt ook toegang tot de uitgebreide collectie apps van de LG Store. De LG Store toont gebruikers de meest bekeken en meest gedownloade items die beschikbaar zijn op het Smart tv-platform, waaronder uitgezonden tv-programma’s en de nieuwste games. De categorieën, die bestaan uit 3D-content, games en films, maken gebruik van miniatuurafbeeldingen voor een snelle en handige selectie van content.

Reacties (0)