LG LW980S 3D TV: Waar is het fout gegaan?

07 november 2011 6 Minuten 10 Reacties
LG-LW980S

Zoals je wellicht gemerkt hebt zijn er de afgelopen weken een aantal artikelen over LG's LW980S 3D TV verschenen, de een negatiever dan de ander. Ook hebben we zeer veel reacties gehad van kopers die de TV teruggebracht hebben en bezoekers die zich afvragen of de TV wel de juiste keuze is. LG positioneert het model als high-end Nano LED TV, maar ergens is het fout gegaan.

Tijdens de IFA beurs van dit jaar presenteerde LG haar nieuwe LCD topmodel, de LW980S, met de passieve Cinema 3D techniek. Dit model is de vervanger van de begin dit jaar gelanceerde Nano LED TV’s met actieve 3D techniek. Volgens vele websites, zelfs internationale en lokale websites van LG zelf zou de TV een high-end beeldkwaliteit bieden met Full LED achtergrondverlichting en local dimming techniek. De TV zou 288 LED zones hebben die onafhankelijk van elkaar ingeschakeld en uitgeschakeld kunnen worden om zo tot diepe zwartwaarden en indrukwekkende beelden te komen. Kortom, de Rolls Royce onder de TV’s.

Toch is het allemaal niet zo gelopen als dat LG en de consument gehoopt had. De eerste ervaringen waren nog aardig positief maar al snel doken negatieve ervaringen met de TV op. Er zou clouding waar te nemen zijn, de local dimming zou slecht werken, zwart zou niet echt zwart zijn, etc.

Dat de beeldkwaliteit voor velen erg tegenvalt, zeker kijkend naar de prijs die rond de 2.000 euro ligt voor de 47 inch variant, is al erg genoeg, maar het gaat hier ook vooral fout bij de communicatie van LG. Zoals hierboven aangegeven was op het moment van lancering, en daarna ook nog, op vele officiële LG websites te lezen dat de LW980S zou beschikken over 288 LED blocks (zones). Dit is een zeer belangrijk element om een high-end beeldkwaliteit te waarborgen. Pas toen wij navraag deden bij LG over de slechte beeldkwaliteit kwam de fabrikant met een reactie over deze LED zones. Er blijken in de Europese modellen maar 72 LED blocks te zitten in het 47 inch model en 96 LED blocks in het 55 inch model. Onderstaande video toont het resultaat van 96 LED blocks in plaats van de “beloofde” 288 blocks.

Advertentie

Dit is ook op zich al genoeg voor negatieve reacties, maar het ergste is nog dat LG in Korea wel een LW980S (LW9800) uitrolt met 288 LED blocks. Europese landen worden dus afgescheept met minder modellen die eerder een Edge LED achtergrondverlichting hebben dan de beloofde Full LED achtergrondverlichting. Onderstaande video toont nog een voorbeeld van de slechte LED achtergrondverlichting (Let op de achtergrond wanneer de camera van links naar rechts draait).

LG Nederland zegt dat het vooral communicatie is tussen de technici in Korea en de marketingafdelingen maar zo makkelijk komen ze er natuurlijk niet van af. De Nano LED techniek is door LG stevig gepromoot, ook voor de lancering van de LW980S, en dit resulteert in verwachtingen van consumenten. Zodra er iets veranderd voor consumenten, die dus al van iets uitgaan, zou een fabrikant ook duidelijk en overal moeten communiceren dat de techniek is aangepast. Het gaat fout in de communicatie en de marketing, maar ook vooral in het hele idee (de gedachte) achter de lancering van de LW980S. Wat er nu moet dit model gebeurt (kijk naar alle negatieve reacties, zowel nationaal als internationaal) zorgt echt voor een klap voor LG. Consumenten die op zoek zijn (of waren) naar een high-end LED TV zullen hun oog voorlopig niet meer snel laten vallen op LG.

Het probleem is niet zo zeer dat deze TV op de (Europese) markt gekomen is – er zijn namelijk wel degelijk slechtere modellen aan te wijzen – maar de manier waarop is wel degelijk een probleem. Zo is is geen high-end LED TV (de Rolls Royce onder de TV’s) zoals LG wel communiceert. Een high-end Full LED TV beschikt over meer dan 72 LED zones, heeft geen last van clouding (en banding en een laag contrast en matige zwartwaarden) en krijgt in ieder geval ook positieve reacties van gebruikers. Ook is de prijs belachelijk voor datgene wat consumenten krijgen. Voor 2.000 euro heb je een LED TV die veel meer biedt dan LG’s LW980S, laat staan voor de 3.000 euro van het 55 inch model. Alles bij elkaar heeft LG gewoon een hoop fouten gemaakt waar ze de komende maanden en wellicht jaren nog last van zal hebben. Uit alle reacties die we kunnen lezen op fora en onze artikelen komt de fabrikant hier niet zomaar mee weg, wat overigens helemaal terecht is.

Je kunt je afvragen waar LG toch mee bezig is, maar het komt waarschijnlijk gewoon neer op kosten. Zoals we al wel vaker bericht hebben worden de marges voor fabrikanten steeds lager en stapelen de voorraden zich op. Blijkbaar was de Nao LED techniek met 288 LED zones toch iets duurder geworden dan met verwachtte waardoor de LW980S teruggezet werd naar een kleiner aantal zones, voor de Europese markt althans. Het zal dan ook waarschijnlijk niet lang duren voordat de LW980S weer verdwenen is. Tot die tijd is het niet echt aan te raden voor dit model te gaan. Niet voor de huidige prijs althans. Als middenklasse TV (met een groot aantal extra features, aansluitingen en Smart TV functies) zou dit model het aardig doen, maar daarvoor moet de prijs eerst flink omlaag.

Update 10/11 16.00: LG Nederland heeft in een reactie van LG Global te horen gekregen dat de modellen in andere landen, waaronder Korea, ook beschikken over 72 of 96 LED blocks en dus niet de eerder genoemde 288 LED blocks.

Claims that the same model TVs sold in Europe is of lower quality or contains fewer dimming blocks than the TVs sold in Asia are unsubstantiated and false. The LG 55LW980 with 96 local dimming blocks is the same around the world. The confusion seems to be originating from the fact that the LG 55LW950, which was only sold in Korea, contained 288 dimming blocks. The LEX8 also contained 288 dimming blocks. The reason behind the differences in the number of dimming blocks has to do with the fact that the LW980 and LW950 use different technologies to generate 3D images. The LW980 utilizes film patterned retarder (FPR) while the LW950 relied on shutter glasses technology. Although there are fewer dimming blocks in the newer LW980, the fact is that overall BLU brightness has been enhanced from 6,200nit to 8,700nit in the LW980. LG apologizes to any journalists who were given the incorrect information and specifications for the LW980. This was due to an innocent communication mix-up during the model’s transition from LW950 to LW980 in the market. All spec sheets have been corrected.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (6)

copyman

copyman
07 november 2011 om 17:16

Heb ook zo een tv besteld. Daarmee dat ik eens naar LG belgie heb gebeld. Die wisten hier niets van, ze zijnden da deze perfect werkt. ja hoor!!??!! Heb mijn bestelling al geannuleerd.
Weer er klant minder. Dit is gewoon niet aanvaardbaar. De vraag is welke tv koop ik nu? iemand een voorstel?

Mvg

Inloggen
Justin

Justin
08 november 2011 om 20:14

Ik zelf ben gegaan voor de Panasonic VT30.
Een TV die in eerste instantie niet uitblinkt in een showroom. Dit omdat LCD/LED tv’s veel “feller” zijn qua kleuren.
Maar wanneer de VT30 thuis hebt staan, dan komt hij goed tot zijn recht. Diep zwart…het kijk rustiger, en alles gaat vloeiend over het beeld heen.

Zeker de moeite waard om in overweging te nemen.

Inloggen
Ramon

Ramon
08 november 2011 om 00:57

Hallo ik heb mijn bestelling ook geannuleerd jammer genoeg. Ik dacht hiermee echt een goede te hebben. Is de oudere versie (de 47LW650S) wellicht dan nog beter dan deze nieuwe versie? Weet iemand een ander alternatief voor deze tv?

mvg Ramon

Inloggen


08 november 2011 om 09:51

De LW650S is geen oudere versie maar een ander model. Deze komt ook gewoon uit 2011. Het verschil zit hem in de Nano LED local dimming techniek, nou juist dat punt waar het fout gaat 🙂 Als je echt LCD wilt is de Samsung D8000 een optie.

Inloggen
Ramon

Ramon
08 november 2011 om 17:57

Ik wacht dan wel tot de nieuwe 2012 modellen. Ik wil namelijk een high-end full led passive 3d tv en die zijn er op dit moment gewoon niet

Inloggen
MvH

MvH
08 november 2011 om 10:21

Ik had zelf ook al vragen bij LG neergelegd, maar (nog) geen antwoord ontvangen. Ik stop, na bovenstaand bericht, nu ook maar met wachten op de LW980S, en ga naar de Samsung 7000 of 8000 serie. Misschien ook wel een Sony NX of HX. Dat wordt weer puzzelen.
Maar ik ben wel helemaal klaar met LG.
Ik vind het overigens wel jammer, en vervelend om met zo’n grote en zware bril 3d te gaan kijken. (Wel een beetje luxe probleem)

Inloggen
Martin

Martin
08 november 2011 om 13:45

Ik heb de 55″ nu een weekend in mijn woonkamer staan. Werkelijk super mooi beeld.. 3d is perfect te noemen, geen last van Clouding of Banding.
Standaard prijs is wel hoog, maar bij een goede elektronicashop kun je makkelijk de prijs drukken naar 2500. Is acceptabel voor een 55″ full LED.

Voetbalwedstrijden in 1080i (max resolutie via ziggo) zijn ook super realistisch. Ik zou de TV gewoon bekijken in de winkel.

Inloggen
Sabbas

Sabbas
08 november 2011 om 17:16

Op de Tsjechische WEB-site van LG staat hij nu (8nov. 17uur) nog steeds aangeprezen met 288 local dimming zones…

Zou het niet kunnen dat ze daar wel 288 zones hebben en dat LG Nederland hier een eerste (verouderde / afgekeurde) productie-serie aan het dumpen is, tegen … prijzen.
Zodat LG NL fantastische winsten aan het maken is. Je mag immers aannemen dat ze voor die verouderde serie intern LG nauwelijks aangerekend krijgen!

Zou het in NL werken als ik een Tsjechisch toestel laat overkomen????

Inloggen


08 november 2011 om 17:21

Ik zou het niet doen. Het is echt Korea waar de 288 zones modellen uitgebracht worden. De modellen binnen Europa komen allemaal uit Polen.

Inloggen
Summertime

Summertime
13 november 2011 om 15:08

Ook ik gelijk op release dag een LG 47LW980S aangeschaft, in 1e instantie allemaal prima maar dan voetbal kijken en veel beweging camera beweging van links naar rechts. Toen viel me op dat tv erg veel last heeft van zwarte strepen op de achtergrond en hoe langer ik keek hoe meer ik me er aan begon te ergeren. Terug naar de verkoper en tv geruild tegen zelfde exemplaar, maar ook deze zelfde probleem. Ook info gevraagd bij LG service desk maar deze zijn totaal niet op de hoogte van wat ze zelf aanbieden, een beetje speurwerk op intrnet en de gebruiker is nog beter geinformeerd. Tevens werden vragen over mail niet of zeer laat beantwoord waarbij het antwoord ook nog vaak heel algemeen was waar ik niets mee kon.
Helemaal gehad met LG dus ik weer naar de verkoper ( BCC ) zonder probleem weer kunnen omruilen ook na de 14 dagen zichttermijn dus aan de winkel heeft het zeker niet gelegen goede ervaring mee. Mijn keuze is uiteindelijk gevallen op de Samsung 46UED8000, beeld echt super ondanks dat ik voor full-led ging maar deze is helemaal top. Alleen de chromen voet vind ik niet zo goed passen maar heb wandbeugel reeds besteld dus die hangt binnenkort netjes en plat aan de muur. Voor mij zeker geen LG meer, was eigenlijk nooit mijn merk maar de specs klonken me als muziek in mijn oren maar viel vies tegen en ook de LG Service Desk deed er nog een schepje bovenop, toch gek dat een klant meer weet dan de servicedesk die alleen maar voorkauwen wat er bij hun op de site staat en helemaal geen technische kennis. Dus eindconclussie NIET AANSCHAFFEN !!!!

Inloggen