IFA 2017 round-up: wat hebben we gezien op het gebied van home cinema?

05 september 2017 6 Minuten 1 Reacties
IFA-feature

In dit artikel vind je de belangrijkste aankondigingen, de meest opvallende nieuwe producten en de meest interessante ontwikkelingen op het gebied van home cinema.

IFA 2017 zit er weer op. Een week lang heeft het team van Homecinema Magazine doorgebracht op de beursvloer in Berlijn, en we hebben weer heel wat interessante home cinema-producten voorbij zien komen. Dit jaar stond vooral in het teken van de slimme speakers, nieuwe hoofdtelefoons, high dynamic range en oled. In dit artikel vind je de belangrijkste aankondigingen, de meest opvallende nieuwe producten en de meest interessante ontwikkelingen.

Algemene trend IFA 2017

Twee weken terug hebben we uitgebreid gesproken over onze verwachtingen voor IFA 2017, en nagenoeg al deze verwachtingen zijn uitgekomen. Zo lag de focus bij veel fabrikanten op de oled tv’s, zagen we diverse demonstraties en presentaties op het gebied van high dynamic range en speelden multiroom-systemen een belangrijke rol. Toch was het niet de IFA van de grootse productaankondigingen. De meeste grote fabrikanten deden het rustig aan, met reeds aangekondigde uitbreidingen van het assortiment (zoals grotere oled tv’s) en de focus op kleinere productgroepen zoals wearables. Het ging tijdens IFA 2017 met name om de toekomst; waar gaan we naartoe? Zo is het duidelijk dat oled de komende jaren de klok zal slaan en dat de HDR-standaard uitgebreid zal worden. Ook zien we wederom de nog hogere 8K Ultra HD-resolutie verschijnen, en zal de eerste 8K tv dit jaar al op de markt verschijnen.

Oled, Ultra HD en HDR

Het is duidelijk; oled is de techniek voor de komende jaren. Panasonic, Sony, LG, Loewe, Bang & Olufsen, Toshiba en Philips. Allemaal zetten ze in op deze techniek voor hun premium tv’s. Toch zijn er tijdens IFA 2017 maar een paar echt nieuwe modellen aangekondigd. Zo kwam TP Vision met de eerste 65-inch Philips oled tv, kondigde Toshiba de goedkoopste oled tv tot nu toe aan en bracht Bang & Olufsen een nieuwe premium oled tv uit. De overige fabrikanten deden het vooral met uitbreidingen van het assortiment die voor de meeste mensen niet weggelegd zijn. Zo presenteerden Panasonic en Sony beiden een 77-inch oled tv die voor zo’n 20.000 euro in de winkels moet komen te liggen.

Advertentie

De ‘gewone’ lcd led tv’s waren ook van de partij maar op dit gebied werd weinig nieuws getoond. TP Vision was de uitzondering; met een nieuwe serie lcd led tv’s die gebruikmaken van een quantum dot-filter. Samsung liet weten een nieuwe QLED-serie aan het assortiment toe te voegen, in de vorm van de Q8F-serie. Verder stond de beurs vooral in het teken van HDR. Samsung en Panasonic zijn een samenwerking aangegaan om HDR10+ naar de markt te brengen en nagenoeg alle fabrikanten lieten de mogelijkheden van high dynamic range voor streamen, broadcasting en Blu-ray zien. De projectoren waren dit jaar goed vertegenwoordigd op IFA. Diverse grote fabrikanten kondigden nieuwe modellen aan, de meesten voorzien van de 4K Ultra HD-resolutie en HDR-ondersteuning. Zo zagen we nieuwe projectoren van JVC, Epson, Acer en Sony voorbij komen.

We zijn nog maar net gewend aan de 4K Ultra HD-resolutie en toch staat de volgende stap al om de hoek. De 8K Ultra HD-resolutie zien we al enkele jaren op beurzen voorbij komen, maar dit jaar komt de eerste 8K Ultra HD tv naar de winkels. Sharp begint dit jaar de verkoop van een 70-inch 8K tv in Azië. Volgend jaar moet de tv zijn weg ook naar Europa vinden. Over de prijs is echter nog niets bekend.

Ultra HD Blu-ray

Een verwachting die niet is uitgekomen is de uitbreiding van het aanbod van Ultra HD Blu-ray spelers. Afgezien van twee reeds aangekondigde modellen van Panasonic heeft geen enkele fabrikant een nieuwe Ultra HD Blu-ray speler aangekondigd. Dat is nogal apart aangezien nagenoeg alle tv’s tegenwoordig over de Ultra HD-resolutie beschikken. Zeker van een fabrikant als TP Vision, die nog geen speler uitgebracht heeft, hadden we een aankondiging verwacht.

Audio en hifi

Op het gebied van audio werd er ook een hoop moois gepresenteerd. Het was duidelijk de IFA van de hoofdtelefoons want elke grote audiofabrikant lanceerde meerdere draadloze, bekabelde, over-ear, in-ear, etc hoofdtelefoons. Zo hebben we onder meer nieuwe modellen van Sennheiser, Teufel, JBL, Philips en Sony voorbij zien komen.

Ook de soundbars waren dit jaar volop aanwezig. Fabrikanten als Sony, Yamaha, Philips en LG toonden de begin dit jaar gelanceerde modellen, maar ook werd er een aantal nieuwe soundbars uitgebracht. Zo lanceerde JBL de nieuwe BAR-serie waarin verschillende modellen te vinden zijn en komt Teufel dit najaar met de Cinebar-serie soundbars.

Een hele belangrijke trend van 2017 is de slimme speaker, oftewel de speaker met geïntegreerde spraakassistent. Je hoorde er dit jaar niet bij als je geen slimme speaker aankondigde dus daar deed iedereen netjes aan mee. Iedereen focuste zich natuurlijk op de audioweergave als onderscheidende factor, met name omdat de audioweergave van de Amazon Echo en Google Home niet bijzonder is. Panasonic introduceerde een slimme speaker met de Google Assistant, terwijl Pioneer en Onkyo zich focusten op respectievelijk Amazon Alexa en de Google Assistant. Libratone kondigde ondersteuning voor Amazon Alexa aan voor zijn Zipp-speakers. Ook Sony en Harman Kardon kwamen met spraakgestuurde speakers naar Berlijn. Het enige nadeel voor de Nederlandse lezer is echter dat geen enkel model hier te koop zal zijn omdat de spraakassistenten hier ook nog niet officieel zijn uitgebracht.

Ook op het gebied van hifi was er aardig wat nieuws te vinden. Zo kondigde Onkyo twee nieuwe stereo receivers aan, komt Technics binnenkort met de Reference Class SP-10R draaitafel en lanceerde Sony de NW-ZX300 Walkman.

Verslag IFA 2017

Wil je al het nieuws vanaf de beursvloer van IFA 2017 nog eens doorlezen, dan kun je terecht in ons IFA 2017 archief. Overigens houden we ons ook bezig met productlanceringen op het gebied van tablets, smart home en wearables. Hiervoor kun je terecht op TabletsMagazine.nl, SmarthomeMagazine.nl, en WearablesMagazine.nl.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Frans

Frans
05 september 2017 om 16:33

Beetje van alles maar echt spectaculairs zit er niet bij. Ja 8K maar je heb er zo weinig aan. Kom eerst maar is met alles naar UHD.

Inloggen