IFA 2016 preview: wat kunnen we verwachten op het gebied van home cinema?

09 augustus 2016 6 Minuten 2 Reacties
IFA-2014

Over drie weken is het weer zover. Dan gaat IFA 2016 van start. In Berlijn krijgen we weer de nieuwste trends en producten op het gebied van consumentenelektronica te zien, waaronder ook veel producten voor de home cinema-fans. In dit artikel kijken we naar wat we kunnen verwachten van IFA 2016 op het gebied van home cinema.

IFA is de grootste Europese beurs op het gebied van consumentenelektronica en dus zijn alle grote fabrikanten aanwezig. Onder meer Panasonic, LG, Samsung en Sony houden perspresentaties en tonen de nieuwste producten aan het publiek. Dit jaar verwachten we veel op het gebied van oled, 4K Ultra HD en draadloze communicatie. Wil je meer weten over mobiele apparatuur, waaronder tablets, smart home en wearables, dan kun je terecht op TabletsMagazine.nl, SmarthomeMagazine.nl en WearablesMagazine.nl. MCP Network is van 30 augustus tot 3 september aanwezig en zal direct verslag doen vanaf de beursvloer.

De trends van IFA 2016

De tv’s en blu-ray spelers zijn op het gebied van home cinema natuurlijk datgene waar we voornamelijk naar uitkijken. De verwachting is dat alle grote fabrikanten nieuwe modellen tonen, naast de tv’s die sinds een aantal maanden reeds in de Nederlandse winkels liggen. Wat er reeds gepresenteerd is vind je in ons 2016 home cinema overzicht, wat we aanvullen zodra er nieuwe modellen aangekondigd zijn. Ook verwachten we interessante nieuwe producten op het gebied van multiroom- en surround-audio.

Oled tv’s

Wat we tijdens IFA 2016 allemaal te zien en te horen krijgen is vaak al te zien aan de trends van het afgelopen jaar. Zo is de kans groot dat we veel gaan zien op het gebied van oled. LG is tot op heden nog de enige fabrikant van oled-panelen maar steeds meer fabrikanten kopen deze panelen in om vervolgens eigen oled tv’s op de markt te brengen. Panasonic deed dit vorig jaar al en komt mogelijk dit jaar met een nieuw model, en onlangs kondigde ook Loewe zijn eerste oled tv met paneel van LG aan. LG zelf zal de begin dit jaar gelanceerde oled tv’s nogmaals aan het publiek tonen, en mogelijk zien we ook diverse prototypen met flexibele schermen en hogere resoluties terug. Samsung zou ondertussen werken aan zijn eigen variant van oled, genaamd qled. Deze techniek bevindt zich echter nog in de kinderschoenen en dus is de kans klein dat we een qled tv van Samsung gaan zien.

4K Ultra HD

alle fabrikanten zetten ook tijdens IFA 2016 in op 4K Ultra HD, en dan met name in combinatie met HDR (high dynamic range). Er zullen diverse reeds gelanceerde topmodellen getoond worden, waaronder de premium ZD9-serie die Sony vorige maand officieel lanceerde. Deze topmodellen komen met een nieuw soort backlight waar we hoge verwachtingen van hebben. Ook andere grote fabrikanten als Panasonic, Samsung, Philips en LG tonen hun reeds gelanceerde topmodellen met 4K Ultra HD en HDR, en mogelijk worden er nog wat modellen aan de assortimenten toegevoegd. Daarbij is de kans groot dat we meerdere nieuwe modellen in het middensegment gaan zien die over HDR-ondersteuning beschikken en dat de strijd op het gebied van high-end tv’s vooral beslist wordt door de helderheid van het scherm. Niet alle fabrikanten durven cijfers over deze helderheid te geven maar stiekem is dit toch een belangrijk focuspunt geworden.

Blu-ray

Vorig jaar introduceerden Panasonic en Samsung hun eerste Ultra HD Blu-ray spelers tijdens IFA 2016; respectievelijk de DMP-UB900 en de BD-K8500. Beide modellen liggen voor forse prijzen in de Nederlandse winkels maar de ontwikkeling gaat snel. Overzees zakken de prijzen van Ultra HD Blu-ray spelers al snel door de komst van de nieuwe Xbox met 4K-speler en de verwachting is dat we dit ook in Europa snel gaan merken. De kans is groot dat Panasonic en Samsung opvolgers (of minder dure versies) gaan presenteren en we verwachten ook van andere fabrikanten nieuws op het gebied van Ultra HD Blu-ray spelers.

Dolby Atmos en DTS:X

Nu zo’n beetje alle nieuwe receivers voorzien zijn van ondersteuning voor Dolby Atmos en ook DTS:X via firmware-updates uitgerold wordt naar de eerste modellen is het tijd om de producten flink te promoten. Beide standaarden moeten zorgen voor een nog indrukwekkendere surround-ervaring voor thuis. We gaan waarschijnlijk een groot aantal speakers met Dolby Atmos-modules (naar boven gerichte modules op speakers) zien, maar ook simpelere alles-in-één home cinema-systemen die ondersteuning voor de standaarden van DTS en Dolby bieden. Daarnaast is de verwachting dat de soundbars een Dolby Atmos en DTS:X upgrade krijgen. Samsung en Yamaha kondigden eerder dit jaar al soundbars met Dolby Atmos aan en de kans is groot dat we tijdens IFA 2016 meer van dit soort soundbars gaan zien.

Multiroom

Waar we wel veel van gaan zien is de integratie van av-producten in het thuisnetwerk en daarmee de multiroom-systemen. De meeste nieuwe tv’s kunnen draadloos verbonden worden met luidsprekers (van dezelfde fabrikant vaak) in huis waardoor je het geluid van de tv draadloos naar een andere kamer kunt streamen. De tv wordt dus meer en meer een onderdeel van een multiroom-opstelling. Daarbij worden steeds meer receivers voorzien van standaarden voor draadloze communicatie tussen audiosystemen in huis en wordt de bediening plus integratie met andere apparatuur alleen maar eenvoudiger. Een interessante trend is het gebruik van standaarden die breed geaccepteerd zijn. Zo is bijvoorbeeld DTS Play-fi een standaard die door sommige audiofabrikanten gebruikt wordt en het mogelijk maakt om speakers van de verschillende fabrikanten met elkaar te laten communiceren. Eén standaard voor alle audioproducten verwachten we nog lang niet maar we maken wel een stap in de juiste richting.

High-res audio

Hoge resolutie audio, ook wel high-res audio genoemd, zal ook dit jaar tijdens IFA 2016 weer een belangrijke rol spelen. De verwachting is dat alle grote audiofabrikanten hoge resolutie audio-ondersteuning naar speakers, home cinema-systemen, mediaspelers en tv’s brengen. Niet alleen high-end apparaten krijgen deze ondersteuning, ook relatief simpele speakers en mediaspelers worden hier dit jaar mee uitgerust zodat je overal terecht kunt met je audiobestanden in hoge kwaliteit.

Draadloze speakers

compacte en draadloze speakers met een high-end audiokwaliteit; dat is één van de trends die we zien. Steeds meer high-end audiofabrikanten brengen draadloze speakers met een compact en stijlvol design op de markt. De focus ligt echter op de beste audioprestaties. Onder meer Dali en Paradigm zullen tijdens IFA 2016 draadloze speakers lanceren.

IFA 2016 verslag

IFA 2016 gaat op 2 september van start in Berlijn. Homecinema Magazine is hierbij aanwezig en zal verslag doen van alle belangrijke productlanceringen en ontwikkelingen. Houd dus begin september de website in de gaten voor het laatste nieuws en de eerste hands-on ervaringen.

Reacties (2)