Hoe kun je de beeldkwaliteit van je tv verbeteren?

03 juli 2012 2 Minuten 0 Reacties
Samsung-PS51E6500

De beeldkwaliteit is vaak een van de belangrijkste factoren bij de keuze van een nieuwe tv maar het vreemde is dat de meeste mensen na aankoop nauwelijks meer aandacht besteden aan het optimaliseren van de beeldkwaliteit. We hebben het al een aantal keer gehad over instellingen die je kunt aanpassen voor een optimale beeldkwaliteit, maar je kunt meer doen.

Kijkafstand

Niet onbelangrijk is de afstand van de kijkpositie tot de tv. Voor veel mensen wordt dit gewoon bepaalde door de lay-out van de huiskamer maar wil je van een optimale beeldkwaliteit genieten dan is het belangrijk dat je ook hier naar kijkt. Er zijn standaarden voor een ideale kijkafstand, welke je in dit artikel terug kunt vinden. Zit je bijvoorbeeld te dichtbij de tv dan kun je pixels zien maar zit je te ver weg dan zie je te weinig detail, iets wat juist het voordeel is van een hdtv.

Verlichting in de ruimte

Ook iets dat vaak gewoon is zoals het is en waar weinig naar omgekeken wordt is de manier waarop de ruimte waarin de tv staat verlicht is. Toch is dit een belangrijk onderdeel want een andere lichtopstelling kan namelijk zorgen voor een betere beeldkwaliteit. Teveel omgevingslicht kan de kwaliteit negatief beïnvloeden en dus is het aan te raden zoveel mogelijk licht dat van buiten komt weg te houden en de grotere lampen in de ruimte uit te zetten of te dimmen.

Daarnaast kan de kwaliteit beïnvloed worden door een lamp die recht tegenover de tv geplaatst is waardoor je reflecties krijgt. Verplaats lampen dus zoveel mogelijk zodat ze niet in de tv zichtbaar zijn. Tv’s en reflecties zijn een lastig maar belangrijk onderwerp. Meer over reflecties en wat je er aan kunt doen lees je in het artikel ‘hdtv’s en reflecties‘.

Advertentie

Aansluitingen

Een ander belangrijk onderdeel is de manier waarom apparatuur binnen je home cinema systeem aangesloten is. Heb je een hdtv en een HD digitale tv-decoder? Dan is het bijvoorbeeld niet verstandig om een SCART kabel te gebruiken voor deze verbinding. Om van de HD kwaliteit te genieten heb je namelijk een HDMI-kabel nodig. Ditzelfde geldt voor een Blu-ray speler of een game console. Lees meer over het optimaal aansluiten van je nieuwe hdtv.

Een belangrijke accessoire waar vaak toch teveel aandacht naar uitgaat is de HDMI-kabel. Deze zorgt ervoor dat je een HD signaal van het ene apparaat naar het andere kunt sturen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken doet een goedkope HDMI-kabel niets onder voor een dure HDMI-kabel. Je kunt dus gewoon naar de elektronicazaak gaan en een kabel van 10 euro (of minder) kopen. Lees meer over dure of goedkope kabels voor audio en video.

Reacties (0)