Na maanden zwoegen, klussen, schrijven, luisteren en kijken is het zover; het laatste onderdeel is in onze thuisbioscoop geplaatst. Na onder meer het plaatsen van de speakers, het aansluiten van de speakers en apparatuur en de tweede meting werd het de hoogste tijd voor de langverwachte airconditioning. De hoge temperaturen zien we niet meer terug maar toch is een goede klimaatbeheersing in de thuisbioscoop van groot belang.
Een kamer als complete thuisbioscoop
Het kantoor van MCP Network is voor de zomer verhuisd en dat zagen we als mooie kans om eens goed uit te pakken. We gaan één ruimte, de zolder, inrichten als thuisbioscoop, met alles erop en eraan. Gedurende het hele proces willen we je informeren en tegelijkertijd adviseren over de mogelijkheden wanneer je zelf met een dergelijk project aan de slag gaat. Waar moet je op letten? Welke apparatuur gebruik je dan? Hoe werkt het met de akoestiek? En nog veel meer vragen.
We hebben echter een bewuste keuze gemaakt om het niet high-end aan te pakken. Hoewel het inrichten van een kamer als thuisbioscoop aardig wat geld kost willen we het met een beperkt budget toch zo optimaal mogelijk doen. De belangrijkste reden is dat wij geen website zijn die zich richt op het high-end deel van de markt en met name de ‘gewone’ consument wil informeren en adviseren. Neem dan ook vooral datgene uit onze ‘gids’ wat jij van belang vindt en waar jij budget voor hebt.
Introductie klimaatbeheersing
We moeten het toegeven; ook wij zijn niet alleswetend en vergeten wel eens wat. Bij de bouw van onze thuisbioscoop hebben we op alles gelet wat betreft audio en video maar over de klimaatbeheersing hebben we domweg niet echt nagedacht. We kwamen er dus pas midden in de zomer achter dat een airconditioning toch wel fijn zou zijn, en juist dat is het moment dat iedereen er een wil dus de wachttijden waren enorm. Toch hebben we in de vorm van Gesitplus snel een partner kunnen vinden die mee wilde denken over de beste oplossing. En deze week was het zover; de airconditioning is geïnstalleerd.
Airconditioning
Je kunt natuurlijk elke willekeurige airconditioning in je thuisbioscoop plaatsen, op elke willekeurige plek. Maar, zo zijn we dit project niet van start gegaan en zo hebben we het ook nu niet gedaan. We hebben nagedacht over de beste airconditioning voor ons doel en de beste plaatsing voor het apparaat. Uit diverse gesprekken met Gesitplus kwam een aantal punten naar voren die voor ons van belang zijn. Waar moet je dus op letten bij de aanschaf van een airconditioning voor je thuisbioscoop?
Wellicht het belangrijkste punt is de geluidsproductie die een airconditioning voor zijn rekening neemt. We zitten in een thuisbioscoop die compleet geoptimaliseerd is voor de beste audioweergave dus geluiden van andere bronnen dan de audio-apparatuur willen we vermijden. We zijn dus op zoek gegaan naar een unit die zo stil mogelijk is zodat het geen storende factor is tijdens het beluisteren van muziek of het kijken naar een film.
Aangezien de hele ruimte geoptimaliseerd is voor de audioweergave, met panalen aan wanden en het plafond, en speakers op precies uitgemeten posities, is de plaatsing van de airconditioning ook belangrijk. We willen natuurlijk geen enkele negatieve invloed op het geluid veroorzaken maar tegelijkertijd willen we een zo optimaal mogelijke klimaatbeheersing. Daarbij komt dat we we de ruimte niet van de grond af opgebouwd hebben en dus leidingen voor de airconditioning niet in muren weg kunnen werken. Om het ook voor het oog aantrekkelijk te houden was een plaatsing op de buitenmuur dus het fraaist. We hebben voor een positie in de nok van de zolder gekozen, vlak boven het raam en het grote akoestische paneel. Deze positie zorgt voor de minste reflecties qua geluid en bovendien zit de unit geen enkele speaker in de weg. Daarbij is een hoge plaatsing van de unit beter voor de verspreiding van de lucht.
Waar hebben we voor gekozen?
Met deze belangrijke aspecten in het achterhoofd zijn we samen met Gesitplus op zoek gegaan naar de beste airconditioning voor onze thuisbioscoop. Op advies van Gesitplus kwam hier de Mitsubishi Heavy Industries (MHI) SRK35ZM-S uit. Erwin, eigenaar van het bedrijf, was duidelijk in zijn keuze; Dit model is fluisterstil (van 22 tot 42db, van laagste tot hoogste ventilatorstand) en bovendien betreft het een inverter, die steeds lager gaat draaien qua vermogen, ventilatorsnelheid,en dus qua geluidsniveau als hij dichter bij de ingestelde temperatuur komt. Je kunt de unit dus simpelweg een uurtje van te voren aanzetten, en dan is hij heerlijk stil als je de ruimte gaat gebruiken. Daarbij heeft de unit waar we voor gekozen hebben nauwelijks tot niet last van storingen, zelfs niet bij continue gebruik. Dit is voor ons van groot belang aangezien de ruimte niet alleen in de avond voor een filmpje maar vooral ook overdag voor het testen van apparatuur gebruikt wordt.
Een ander belangrijk punt waar we zelf niet direct over nagedacht hadden is de luchtstroom in de ruimte ten opzichte van de positie waar je zit. Je wilt natuurlijk geen continue stroom van lucht in je gezicht voelen. De Mitsubishi Heavy Industries (MHI) SRK35ZM-S heeft verticale schoepen in twee secties die je afzonderlijk af kunt stellen met de afstandsbediening, zodat je hem altijd kunt laten werken zonder last te hebben van de luchtstroom. Je richt deze luchtstroom simpelweg zelf.
Ventilatie
We kunnen de lucht nu koelen, verwarmen en ontvochtigen. Een airconditioning alleen is echter niet voldoende. Je hebt ventilatie nodig om de lucht te verversen, iets wat de airconditioning niet doet. Dit hebben we opgelost middels een ventilatiesysteem dat in combinatie met een luchttoevoer werkt. Het raam achter het grootste akoestische paneel is voorzien van een ventilatierooster en in combinatie met een actieve woonhuisventilator achter de wand wordt de lucht vanuit de ruimte richting het trappengat (door de muur) geblazen. Het akoestische paneel is niet luchtdicht en laat hierdoor de frisse licht, die door de ventilator aangezogen wordt, naar binnen.
De kleine aanpassingen
In ons vorige artikel heb je kunnen lezen dat de tweede meting van de ruimte resulteerde in een aantal kleine aanpassingen. Deze aanpassingen hebben we inmiddels ook doorgevoerd. Zo hebben we de center speaker die in het av-meubel staat uitgevuld met noppenschuim waardoor de opbouw van geluid in de kast geminimaliseerd wordt. Daarnaast hebben we de hoogtespeakers (voor Dolby Atmos) aan de voorzijde van de ruimte nu verticaal ophangen waardoor de speakers richting de luisterpositie gedraaid kunnen worden.
Wat kun je nog verwachten?
Alle kleine aanpassingen van de tweede meting zijn gedaan en de klimaatbeheersing is geregeld. Kortom, we kunnen nu echt gaan genieten. Onze gids is echter nog niet af. Binnenkort kun je een overzicht van de kosten (niet geheel onbelangrijk) verwachten en daarna publiceren we een mooie impressie van het eindresultaat, inclusief de belangrijkste aandachtspunten voor wanneer je zelf aan de slag gaat.
Voor alle artikelen in deze gids kun je terecht in onze sectie over je kamer inrichten als thuisbioscoop. Meer tips en adviezen vind je in de home cinema informatiegids.
Reacties (4)