HDTVTest TV Shoot-out: LG C9 in blinde test bekroond tot beste tv van 2019

20 augustus 2019 3 Minuten 3 Reacties
LG-C9-oled

De grote winnaar van de HDTVTest tv shoot-out is de LG C9 oled tv, op de voet gevolgd door de GZW2004 (GZ2000) van Panasonic.

Elk jaar organiseren de collega’s van het Britse HDTVTest een zogenaamde TV Shoot-out waarbij vier topmodellen naast elkaar worden gezet en het publiek de tv’s op diverse kwaliteiten kan beoordelen. Dit jaar is de test wederom uitgevoerd, maar deze keer volledig blind. Dat betekent dat niemand weet welke modellen en welke merken er te zien zijn. Alleen het scherm is zichtbaar. De grote winnaar van de test is de LG C9 oled tv, op de voet gevolgd door de GZW2004 (GZ2000) van Panasonic.

HDTVTest heeft vier televisies onherkenbaar gemaakt en naast elkaar gezet. Het ging om de LG C9 oled tv, de Panasonic GZW2004 (GZ2000) oled tv, de Samsung Q90R QLED tv en de Sony AG9 oled tv. Alle toestellen zijn door de experts van het platform gekocht, gekalibreerd en opgesteld zodat het een echt onafhankelijke test is.

Een publiek van lezers mocht te televisies testen, kijkend naar diverse belangrijke aspecten zoals tv kijken in het donker en overdag, gaming en de HDR-prestaties. Ook specifieke beeldaspecten werden getest, zoals zwartniveau, kleurweergave en het verwerken van bewegende beelden. Als referentie (optimaal beeld) werd een Sony BVM-X300 monitor opgesteld. Deze monitor wordt alleen voor professionele doeleinden gebruikt en heeft dan ook een prijskaartje van zo’n 30.000 euro.

De grote winnaar van de test is de LG C9 oled televisie. Dit model kreeg de prijzen voor de beste gaming tv, de beste HDR tv en de beste tv algemeen. Panasonic volgde met de GZW2004 (in België de GZ2000) op de voet. Dit model kreeg de prijzen voor beste home theatre tv en de beste woonkamer tv. De AG9 van Sony kreeg geen awards maar dit model bereikte wel de eerste plek in de subcategorie voor bewegende beelden. De Q90R QLED tv van Samsung had het lastig tegenover de oled-concurrentie en kon alleen overtuigen in de tests waarbij veel omgevingslicht gebruikt werd. Het is en blijft natuurlijk een indicatie, afhankelijk van vele factoren, waaronder de persoonlijke voorkeuren van het publiek. Maar, het geeft wel een idee van welke kwaliteiten van een tv belangrijk zijn en hoe elk merk presteert op specifieke vlakken.

Wil jij zelf ook eens deelnemen aan een TV shoot-out? Dan hebben we goed nieuws, want in november organiseert Homecinema Magazine de eerste officiële TV shoot-out op Nederlandse bodem. Ook dan kijken we naar de absolute topmodellen en zetten we ze in een blinde test naast elkaar. Houd de website in de gaten want we geven je de kans hierbij aanwezig te zijn en jouw mening te delen.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (2)

sir oled

sir oled
20 augustus 2019 om 10:50

Leuk om te horen zal absoluut mijn best doen om erbij te zijn als ik de kans krijg natuurlijk.

mvg,

Inloggen
APIS

APIS
22 augustus 2019 om 01:32

De tv’s zijn niet gekocht maar door een winkel ter beschikking gesteld. Maar ze zijn dus in ieder geval niet door de fabrikant ter beschikking gesteld …
Daarnaast dient toch wel vernoemd te worden dat alle tv’s gekalibreerd zijn, waar op de LG C9 ook nog eens met de custom tonemapping functie aanpassing zijn gemaakt. Zaken die 75% van de kopers zeker niet zullen doen op hun toestel dus in hoeverre vertaald dit zich naar de echte praktijk.

Bij de Amerikaanse shootout werden de tv’s dit jaar enkel beoordeeld door ‘experts’ uit de filmwereld en het jaar ervoor nog door zowel een panel van experts als gewone kijkers waar al uit bleek dat ze naar verschillende zaken kijken bij het beoordelen en vergelijken met het referentiemonitor (daar won de AG9 juist nipt van de C9 dit jaar).

Inloggen
sir oled

sir oled
22 augustus 2019 om 08:35

Verschillend publiek verschillende uitkomsten. Het publiek uit de hdtv shoutout bestond uit een 30 tal gemengd publiek waaronder een aantal (semi) calibrators , av liefhebbers en ook enkele average joe’s dus een faire vergelijking. Het is ook niet dat de C9 mijlen voorop lag , het lag allemaal redelijk dicht bij elkaar . Iedere tv werd gekalibreerd naar zijn beste vermogen. Fanboys van hun uitverkoren merk zullen altijd venijnige opmerkingen hebben over de uitkomst en de manier waarop.
Het toont weinig respect voor de vele uren voorbereiding van een heel team die wellicht met die tijd wel wat anders kon doen dan hun uit de hand gelopen hobby voeden met de grootste mogelijke zorg.

Inloggen