Google lanceert Android TV voor slimme televisies

25 juni 2014 3 Minuten 1 Reacties
Google-Android-TV

Google introduceert Android TV, het nieuwe platform dat op slimme televisies van onder meer Sony en Philips moet verschijnen.

Google heeft vandaag tijdens de Google I/O-conferentie een nieuw platform voor tv’s aangekondigd. Het nieuwe platform moet het mislukte Google TV vervangen en gaat door het leven als Android TV. Eind dit jaar moeten de eerste tv’s met Android TV in de winkels liggen, als verlengstuk van smartphones en tablets die op Android draaien.

Android TV

Android TV is gebaseerd op Android L, versie van Android die Google vandaag aangekondigd heeft, maar is geoptimaliseerd voor het grote tv-scherm. Google wil de interface zo eenvoudig mogelijk maken en focust zich dan ook op content. Het is eenvoudig om video’s en andere media te zoeken, middels een app op je smartphone, je afstandsbediening of zelfs via spraak. In een kaarten-interface, zoals we kennen van Google Now, worden resultaten getoond en ook kun je antwoorden op vragen laten uitspreken.

Apps en bediening

Met de zoekfunctie kunnen films en series gezocht worden, kun je achtergrondinformatie over films of acteurs laten tonen, en is het mogelijk via Google’s eigen diensten content te huren. Daarnaast biedt het platform aanbevelingen voor content, gebaseerd op het gebruik van de eigenaar. Natuurlijk zullen de grote diensten als Netflix en Spotify ook niet ontbreken. Interessant is ook dat het mogelijk is om Android TV met Android Wear, in de vorm van een slim horloge, te bedienen. Daarbij kunnen ontwikkelaars vanaf nu eenvoudig apps ontwikkelen die zowel op smartphones en tablets als op Android TV te gebruiken zijn. Niet alle apps voor mobiele apparaten zijn echter automatisch op Android TV beschikbaar. Het platform is voorzien van een eigen Google Play Store en Google geeft aan dat het aanbod van apps bij lancering groot zal zijn.

Games

Natuurlijk spelen ook games een belangrijke rol. Deze games worden via Android TV aangeboden en kunnen gespeeld worden met bijvoorbeeld een afstandsbediening, een speciale controller of een smartphone die als controller ingezet wordt. Ook kun je met meerdere personen een spel spelen of tegen andere Android-gebruikers spelen. Zo is het mogelijk met je Android TV tegen iemand met een Android tablet te spelen.

Google Cast

Daarnaast is er ondersteuning voor Google Cast. Dit houdt in dat je met één druk op de knop content van je mobiele apparaat op je tv kunt laten weergeven, zonder tussenkomst van een WiFi-netwerk. Je kunt dus datgene dat op je tablet of smartphone verschijnt spiegelen op de tv maar ook content uit een compatibele app direct laten streamen. Interessant is ook dat Android TV de hoge 4K Ultra HD-resolutie ondersteunt.

Beschikbaarheid Android TV

Android TV wordt later dit jaar officieel uitgebracht, samen met de lancering van Android L. Een exacte lanceerdatum is nog niet bekend. Wel liet Google weten dat onder meer Sony, Sharp en Philips met het platform aan de slag gaan en nieuwe tv’s ermee uit gaan rusten.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

J. Van Breda

J. Van Breda
25 juni 2014 om 21:03

Ze kunnen beter een android app aan bieden aan de tv bazen.

Inloggen