Wat is multiroom audio?
Al jaren is multiroom audio helemaal in. Multiroom audio is eigenlijk niets anders dan luidsprekers en audioapparatuur op meerdere plekken in huis, die je draadloos met elkaar kunt verbinden en die muziek samen (of individueel) kunnen weergeven. Hieronder vallen av-receivers, soundbars, stereosetjes en losse luidsprekers.
Denk aan een home cinemasysteem in de woonkamer, een kleine luidspreker in de keuken, een stereosetje in de studeerkamer en een draagbare luidspreker voor in de tuin. Al deze luidsprekers of apparaten zijn te verbinden via een of meerdere standaarden. Hierdoor kun je jouw muziek afspelen op alle apparaten tegelijk, door het hele huis. Dat is maar één van de opties. Je kunt ook elk apparaat iets anders laten afspelen. Zo kan jij in de woonkamer genieten van een film terwijl je partner in de studeerkamer muziek luistert en de kinderen in de tuin spelen met een muziekje erbij.
Uiteraard kan dit laatste ook als je allemaal losse luidsprekers koopt. Het verschil met multiroom is dat je alle luidsprekers kunt bedienen met apps, of met andere apparaten, en dat er onderling gecommuniceerd kan worden. Zo kun je ook de muziek van je kinderen even op pauze zetten als je ze wilt roepen, of de muziek van je partner zachter zetten als je je film niet meer kunt verstaan. Zo kun je alle onderdelen met elkaar verbinden en bedienen.
Wat is FlareConnect?
FlareConnect (voorheen FireConnect) is de implementatie van Onkyo en Pioneer van een techniek uitgebracht door het Amerikaanse bedrijf Blackfire. Het in San Fransisco gevestigde bedrijf heeft vanuit de gedachte “alles moet verbonden, slim en draadloos zijn” deze standaard opgericht. Wat de standaard onderscheidt van andere standaarden zijn onder andere de mogelijkheid tot het delen van video. Dus behalve audio streamen naar andere apparaten in huis kun je ook HD-video op andere apparaten afspelen. Ook behoren meerkanaals audio (tot 7.1), lossless audioformaten en high-res audio (tot 24-bit/192 kHz) tot de mogelijkheden van BlackFire. Tot welke features je toegang hebt is afhankelijk van het apparaat waarin de standaard geïntegreerd is.
Een andere bijzondere functie van BlackFire is de mogelijkheid om alle ingangen met elkaar te delen. Zo kun je bijvoorbeeld een platenspeler aansluiten op je home cinema en het geluid van de plaat beluisteren in de slaapkamer. Of je sluit juist in de keuken je smartphone aan via bluetooth en laat dit vervolgens door het hele huis klinken.
Omdat BlackFire een open standaard is, is het aan iedere fabrikant om te bepalen hoe hij de standaard implementeert. Zo is het misschien niet mogelijk om op elke AV-receiver video door te sturen, of kun je vanaf een bepaald apparaat niet de aux-ingang doorsturen naar andere apparaten. Wat wel mogelijk is – door de open standaard – is om apparaten van verschillende merken met elkaar te verbinden. Dit geeft meer keuzevrijheid. Zo kan een speaker met FlareConnect van fabrikant A communiceren met een receiver met FlareConnect van fabrikant B.
Pioneer en Onkyo
Pioneer en Onkyo zijn momenteel de enige grote spelers die de standaard van Blackfire omarmen. Zij passen het toe in veel van hun producten. Zo zijn er av-receivers van beide merken te krijgen en ook hebben beide merken multiroom-luidsprekers op de markt gebracht.
Meer informatie
Meer informatie over het streamen van audio en adviezen voor de beste audio-apparatuur vind je in onze homecinema informatiegids. Ook kun je direct verder lezen in één van onderstaande artikelen.
Dit zijn de beste manieren om muziek in hoge kwaliteit te streamen
MQA (Master Quality Authenticated): wat is het en hoe speel je het af?
Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van luidsprekers
Wat is DTS Play-Fi en hoe werkt het?
Wat is multiroom audio en hoe werkt het?
Reacties (3)