Firefox OS – bekend van Panasonic smart tv’s – is niet meer

29 september 2016 3 Minuten 0 Reacties
Panasonic-Firefox-OS-2

Opvallend nieuws heeft ons vandaag bereikt. Firefox OS, het smart tv-platform dat we van de Panasonic tv's kennen, is niet meer. Mozilla, het bedrijf achter het platform, heeft laten weten de ontwikkeling te staken. Wat dit betekent voor de smart tv's van de Japanse fabrikant is vooralsnog onduidelijk.

Mozilla stopt met Firefox OS

Mozilla laat deze week via de eigen website weten te stoppen met de commerciële ontwikkeling van Firefox OS. Dit betekent dat de ontwikkeling voor alle apparaten die erop draaien, waaronder televisies en smartphones, niet voortgezet wordt.

In the spring and summer of 2016 the Connected Devices team dug deeper into opportunities for Firefox OS. They concluded that Firefox OS TV was a project to be run by our commercial partner and not a project to be led by Mozilla.

Wat betekent dit voor Panasonic tv’s?

Uit onze reviews van de afgelopen twee jaar heb je kunnen opmaken dat we fan zijn van Firefox OS, met name door de eenvoudig en duidelijke structuur. Geen toeters en bellen maar precies dat wat je nodig hebt. Toch liet een belangrijk onderdeel het afweten. Ontwikkelaars van apps waren niet echt onder de indruk en kwamen nauwelijks met nieuwe toepassingen.

Uit bovenstaande reactie van Mozilla kunnen we daarbij opmaken dat het bedrijf Firefox OS meer ziet als een platform dat door een commerciële partij ontwikkeld moet worden. Mogelijk betekent dit dat Panasonic de ontwikkeling intern overneemt en dus het platform ook de komende jaren blijft gebruiken. De broncode wordt door Mozilla vrijgegeven waardoor het bedrijf er in principe direct mee aan de slag kan.

Android TV?

Panasonic kan er echter ook voor kiezen Firefox OS te laten varen. De meest logische vervolgstap is de implementatie van Android TV. Op dit moment hebben onder meer Philips en Sony tv’s met Android-software op de markt gebracht. Android TV heeft een zeer groot app-aanbod maar loopt vaak nog tegen bugs en andere problemen aan. Waar Panasonic voor kiest is vooralsnog onduidelijk. Het bedrijf heeft nog geen officiële reactie gegeven op de uitspraak van Mozilla.

Updates voor Firefox OS

Bezitters van een Panasonic smart tv met Firefox OS hoeven voorlopig nog niet te vrezen. Panasonic heeft aangegeven dat versie 2.6 nog steeds op de planning staat, en ook Mozilla bevestigt dat de update uitgerold zal worden. Echter, de twee belangrijkste vernieuwingen van deze update – web apps en een Chromecast-achtige functie – lijken door deze beslissing irrelevant geworden. Zonder verdere ontwikkeling van de software en ondersteuning van ontwikkelaars kunnen we hier niet veel van verwachten.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)