LG oled tv’s hebben VRR-probleem, 2018 modellen krijgen geen AirPlay 2

05 september 2020 2 Minuten 0 Reacties
LG TV

LG heeft aangegeven dat er problemen zijn met de VRR van zijn oled-tv’s uit 2019 en 2020. De televisies wisselen zonder dat de kijker het wil van belichting in donkere scènes. Daarnaast breekt het bedrijf de belofte om 2018 tv's te voorzien van AirPlay 2 en HomeKit.

Variabele Refresh Rate

Het probleem zit hem in de variabele refresh rate-modi (VRR) van de oled-tv’s van LG. Hierover wordt al langer geklaagd, maar nu heeft LG voor het eerst ook aangegeven dat zijn televisies hiermee kampen. In een verklaring aan Forbes laat het bedrijf weten dat zich inderdaad situaties kunnen voordoen waarin luminantieveranderingen ontstaan. Het gaat volgens LG dan om momenten in donkere scènes in games als de VRR-modus aan is.

De VRR-modusproblemen zijn beter te zien op oled-tv’s dan op die met een lcd-paneel. Immers is het zwart op een oled-tv veel dieper zwart, waardoor juist problemen met die tint veel meer direct zichtbaar zijn. Er is een duidelijk verschil in helderheid zichtbaar als het scherm grijs moet zijn. Wanneer de VRR-optie is ingeschakeld verandert die helderheid. Een probleem dat ook speelt bij G-Sync en FreeSync.

Het zou bijvoorbeeld erg goed merkbaar zijn in een game als Gears 5, waarin de zwartwaarden veel hoger worden. Je ziet dan minder schaduw in donkere gedeelten. Zoiets is ook te zien in een video die iemand maakte van de game Control:

Advertentie

Wanneer LG een oplossing heeft voor het probleem, dat kan het op dit moment niet zeggen. We verwachten dat dit nog wel even duurt, omdat LG ten eerste al een oplossing zou hebben als het erg makkelijk was, zodat het die meteen kon toepassen. Het geeft ten tweede aan dat het niet makkelijk was om de geavanceerde gamemogelijkheid te implementeren.

Ondertussen wordt er veel geklaagd over VRR. Zo ook dat het beeld flikkert bij oled-tv’s van LG uit 2019. Zet je G-Sync uit, dan verdwijnen deze vaak duidelijk zichtbare haperingen weer. Zonde, want LG-televisies worden juist onder gamers veel gebruikt. Het is dus beter om de gewone televisiemodus te gebruiken bij het spelen van een game.

Geen AirPlay 2 en Homekit voor 2018 tv’s

LG heeft daarnaast besloten om AirPlay 2 en HomeKit niet meer toe te voegen aan zijn televisies uit 2018. Dat betekent dat LG een belofte breekt, want het had dit wel aan klanten beloofd. Sterker nog, het plaatste in april nog een ondersteuningsdocument online waarin te lezen is dat de mogelijkheden in oktober zouden verschijnen. LG zou in een tweet, die inmiddels offline is gehaald, hebben gezegd dat dat toch niet meer het geval zal zijn voor LG-televisies uit 2018.

Reacties (0)