Eerste ‘Ultra D’ bril-vrije 3D tv’s verschijnen dit jaar nog

12 augustus 2013 1 Minuut 1 Reacties
Ultra-D-3D

Het is inmiddels duidelijk dat de interesse in 3D voor de huiskamer aan het dalen is, mede dankzij het nog steeds verplichte gebruik van een 3D bril. Als het goed is komt daar nog dit jaar verandering in met de eerste 'Ultra D' bril-vrije 3D tv's.

Het Amerikaanse bedrijf Stream TV is al twee jaar druk bezig met de Ultra D-techniek en demonstreerde de techniek onder meer afgelopen januari tijdens CES 2013. De techniek is geschikt voor zowel lcd/led als oled tv’s en maakt gebruik van de hoge 4K Ultra HD resolutie waar steeds meer high-end modellen mee uitgerust zijn.

Ultra D maakt het mogelijk om 3D beelden zonder het gebruik van een bril waar te nemen, in een resolutie die hoger is dan Full HD. De betreffende tv moet hiervoor uitgerust zijn met een speciale chip voor het verwerken van de beelden en een speciaal filter op het paneel waarmee het licht verspreid wordt. Dit zou volgens het bedrijf geen negatieve invloed hebben op de 2D beeldkwaliteit.

Diverse media en technologie-kenners, waaronder AVSForum, hebben de afgelopen maanden een demonstratie gekregen van de techniek. Zij waren bijzonder onder de indruk van de techniek en gaven aan niet eerder iets als Ultra D gezien te hebben. Ten opzichte van de bril-vrije 3D tv’s die tot op heden de markt bereikt hebben zouden er zeer weinig zwakke punten aan de techniek hangen.

De Ultra D-techniek wordt voor het einde van het jaar nog in de eerste tv’s voor consumenten verwacht. Zo zou onder meer het Chinese Hisense de techniek gebruiken voor de nieuwe serie 4K Ultra HD tv’s die onlangs voor de VS gelanceerd zijn. Ook moet er binnenkort een 31-inch 4K monitor met Ultra D-weergave verschijnen.

Als tegenhanger van Ultra D werken Dolby en Philips aan een eigen techniek die gaat onder de naam Dolby 3D. Deze techniek werd ook tijdens CES 2013 gedemonstreerd maar het is niet duidelijk wanneer we de eerste tv’s met Dolby 3D voor consumenten kunnen verwachten.

Reacties (1)