Wetenschappers beloven 3D zonder bril in de bioscoop

26 juli 2016 1 Minuut 0 Reacties
3D-bios

Als we wetenschappers van MIT mogen geloven kunnen we binnenkort ook zonder bril naar 3D-films kijken, in de bioscoop welteverstaan.

3D voor in de huiskamer is geen groot succes geworden, iets dat ook blijkt uit het feit dat steeds minder tv’s over 3D-weergave beschikken. In de bioscoop vind je echter nog genoeg films die in 3D vertoond worden maar ook daar is de bril voor velen een drempel. Als we wetenschappers mogen geloven kunnen we binnenkort ook zonder bril naar 3D-films kijken, in de bioscoop welteverstaan.

3D zonder bril, ook wel autostereoscopisch 3D genoemd, is iets dat we al jaren bespreken. Toshiba heeft een aantal jaar terug zelfs een tv uitgebracht waarop 3D-materiaal zonder het gebruik van een bril op bekeken kon worden. Door de matige kwaliteit van het beeld en de te hoge aanschafprijs werd dit echter geen succes. Zou het dan wellicht voor de bioscopen weggelegd zijn?

Wetenschappers van het bekende MIT hebben een manier gevonden om 3D-films zonder het gebruik van een 3D-bril in bioscopen te tonen. De techniek is voor de leek wat ingewikkeld maar het komt erop neer dat de techniek meerdere ‘parallax barriers’ in één display creëert, gebruikmakend van lenzen en spiegels. Op deze manier kunnen meerdere kijkhoeken aangemaakt worden. Een bijkomend, en groot voordeel is dat de techniek de resolutie niet vermindert.

Helaas bevindt de techniek zich nog in de kinderschoenen en bovendien lijkt het nogal duur te worden voor bioscopen die dit zouden willen implementeren. Toch staan we er niet van te kijken als we een goedkope versie van deze techniek bedacht wordt waardoor we eindelijk van die vervelende brilletjes af zijn.

Reacties (0)