Draadloze luidsprekers in een home cinema systeem: Alles dat je moet weten

29 mei 2012 1 Minuut 20 Reacties
Samsung-HT-D6750

Ik heb inmiddels al een groot aantal artikelen geschreven over de inrichting en het gebruik van een home cinema systeem. Zo schreef ik onlangs over de plaatsing van luidsprekers en elementen waar je op moet letten voordat je een home cinema set koopt. Een onderwerp waar we het nog nauwelijks over gehad hebben is draadloze luidsprekers, iets waar veel mensen naar op zoek zijn.

Toch komen veel consumenten vaak bedrogen uit wanneer het aankomt op draadloze luidsprekers. In 99 van de 100 gevallen, met name bij de ‘gewone’ alles-in-één home cinema systemen, is draadloos helemaal niet zo draadloos als je zou denken. Je blijft kabels nodig hebben en je verandert puur de richting waarin de kabels gaan. Daarbij heb je wellicht nog een extra kabel nodig voor stroomvoorziening. Nu vraag je jezelf natuurlijk af waarom..

Luidsprekers lijken misschien geavanceerde apparaten, en dat zijn de binnenin ook, maar de manier waarop ze geluid weer moeten geven is vrij simpel. Alles dat een luidspreker nodig heeft is het audiosignaal (elektrisch) en een versterker-element om dit audiosignaal om te zetten in geluid. Dit versterker-element moet daarbij aangestuurd worden middels een stroomvoorziening. In een home cinema systeem dat bedraad is zit de versterker in in je set en wordt het audiosignaal plus de stroom die nodig is om geluid te produceren via de luidsprekerkabel verstuurd. Nu dit duidelijk is wordt ook duidelijk wat ‘draadloze’ luidsprekers nodig hebben.

Reacties (20)