Dit zijn de verschillen tussen de oude en nieuwe Chromecast

05 oktober 2015 6 Minuten 5 Reacties
new-chromecast-2015

Google kondigde tijdens zijn jaarlijkse najaarspresentatie de nieuwe Chromecast aan. Wat zijn de verschillen in vergelijking met het oude model?

We leggen je het in dit artikel uit.

Google Chromecast

Het is nu twee jaar geleden dat Google de eerste Chromecast introduceerde. Het duurde niet lang voordat het apparaat succes boekte, aangezien het een goedkoop alternatief is voor de meeste mediaspelers, die in elk geval de (basale) functies van Chromecast ondersteunen. Google heeft nu een nieuwe versie aangekondigd van de Chromecast. Deze heeft niet alleen een opvallend design in de vorm van een hockeypuck die aan een hdmi-kabel hangt, maar natuurlijk nog veel meer aanpassingen in vergelijking met het oude model.

Wat is een Chromecast?

De Google Chromecast is een apparaat geschikt voor het streamen van je media, zoals foto’s en video’s. Je sluit het apparaatje aan op de hdmi-poort van je televisie, waardoor je zelfs je domme televisie slim maakt. Vervolgens pak je je favoriete mobiele apparaat, zoals je Android-tablet of bijvoorbeeld je iPhone, en je kunt vrijwel direct beginnen met casten. Je hebt daarvoor wel apps nodig die de cast-functie ingebakken hebben zitten, maar wanneer je apps van Google, zoals bijvoorbeeld YouTube of Photos gebruikt, dan zit dat wel goed.

Advertentie

Je herkent het cast-icoontje aan de televisie, met links onderin een soort WiFi-logo. Wanneer je op dat icoontje tikt, dan krijg je een lijst te zien met daarin de apparaten die je kunt uitkiezen om naar te streamen. Heb je een beetje een moderne televisie, dan kan het zijn dat je die daar ook in aantreft en je zou er ook je spelcomputer kunnen vinden, maar in dit geval gaat het natuurlijk om de Chromecast. Door op Chromecast te tappen, kun je snel je afspeellijsten, foto’s en video’s streamen, zonder extra kosten, inloggegevens of downloads.

Dit zijn de verschillen tussen de nieuwe en de oude Chromecast-apparaten

Wanneer je beide Chromecast-modellen naast elkaar legt, dan is het eerste dat opvalt natuurlijk het design van beide apparaten. Daar waar het eerst model een rechttoe rechtaan hdmi-stick is, heeft de nieuwe Chromecast een design in de vorm van een soort hockeypuck aan een hdmi-aansluiting gekregen. Of je zoiets mooi moet vinden, gaan we je niet vertellen – maar mocht dat niet het geval zijn, dan kun je hem misschien nog wegwerken achter de televisie. De naam van de nieuwe Chromecast is eigenlijk onveranderd gebleven.

Onder de motorkap heeft Google natuurlijk ook wijzigingen aangebracht. De grootste verandering ten opzichte van het vorige model, is dat de nieuwe Chromecast beschikt over een dual-channel 2.4/5Ghz WiFi-antenne, die 802.11ac ondersteunt. Op het eerste gezicht lijkt dit geen uniek verkoopaspect, maar Google geeft aan dat vooral oude Chromecast-bezitters het verschil zeker gaan merken. Deze verbinding is twee tot vier keer sneller dan de oude, waardoor streamen sneller gaat en bufferen haast niet voor komt.

Je kunt natuurlijk niet alles met alleen hardware oplossen, dus heeft Google er ook voor gezorgd dat de Chromecast-applicatie van een broodnodige update is voorzien. De oude app had slechts voor twee dingen nut: de Chromecast instellen en apps vinden. Zo beschikt de nieuwe app over een functie genaamd fast play, waar een algoritme kan bedenken wat het volgende is dat je wilt zien. De app zorgt ervoor dat die video vast geladen wordt, zodat je daarna minder lang hoeft te wachten wanneer je die video daadwerkelijk aanklikt.

Bovendien kun je nu vanuit meerdere bronnen tegelijkertijd zoeken vanuit de Chromecast-app, zodat je niet telkens een andere app hoeft op te starten en moet wachten totdat alles steeds geladen is. Verder kun je met Chromecast ook games spelen, zoals Google heeft laten zien, en kun je dus eindelijk ook Google Photos gebruiken in combinatie met het apparaat. Daarnaast is het mogelijk het scherm van je smart device te spiegelen op het televisiescherm middels Chromecast, voor als je bijvoorbeeld presentaties wilt presenteren.

Moet ik updaten naar de nieuwe Chromecast?

Heb je al jaren de Chromecast aan je televisie hangen, smart of niet, en wil je nu nog sneller je video’s en andere content streamen? Ja, dan raden we je aan de nieuwe Chromecast te halen. Het apparaat kost 39 euro, wat aanzienlijk goedkoper is dan de andere mediaspelers van dit moment. Heb je een televisie staan die helemaal nog niet smart is? Ook in dat geval kunnen we je aan bevelen in elk geval een mediaspeler te kopen en laat Chromecast nou de goedkoopste van dit moment zijn. Je vindt hem in de Google Store.

Chromecast Audio voor je offline speakers

Dan hebben we ook nog die andere Chromecast: Chromecast Audio. Audio bevat een printplaat, gecombineerd met een audioprocessor, een WiFi-radio en een headphone jack. Wanneer je Audio in de audio in-aansluiting (AUX) van je speakers schuift, dan kan de smartphone een connectie maken met het apparaat en kun je draadloos muziek naar je middels Chromecast Audio gekoppelde speaker(s) streamen. Daarnaast is het zelfs mogelijk om een eigen netwerk van speakers op te zetten voor een goedkope multiroom-ervaring. Die update komt later dit jaar. Audio wordt geleverd met een standaard aux-kabel en biedt ondersteuning voor hi-res audio.

Download hieronder de nieuwe Chromecast-applicatie

Chromecast


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (4)

Niels

Niels
06 oktober 2015 om 20:14

Neem aan dat hij alleen via de audio in / AUX aansluiting te gebruiken is
en niet middels de koptelefoon aansluiting?

Inloggen
Wesley Akkerman

Wesley Akkerman
06 oktober 2015 om 20:44

Hey Niels, je hebt natuurlijk gelijk. Dank voor je scherpe blik, ik heb het aangepast.

Inloggen
Marcel

Marcel
11 november 2015 om 18:35

wifi 2.4 op de chromecast 1 werkt bij mij perfect.
Persoonlijk vind ik de veranderingen niet voldoende.
Native ondersteuning voor meer codecs, daar zit ik nou op te wachten zoals mpeg2.

Inloggen
Marcel

Marcel
11 november 2015 om 18:38

Volgens een artikel op tweakers ondersteund de cc 2 wel mpeg2.
Dus ik zat fout en jouw artikel is niet volledig Wesley

Inloggen
Jaak

Jaak
08 april 2016 om 21:48

Heb chromecast1 gecombineerd met ipad.
Het ding wil niets eens meer updaten.
Het slaagt er in de update te downloaden, en that’s it.!
Grote prul!
Kan het niemand aanraden!

Inloggen