Digitale tv-uitzendingen in 4K-resolutie een stap dichterbij

07 juli 2014 1 Minuut 4 Reacties
Sony-4K-Ultra-HD-retina

De DVB Group, verantwoordelijk voor de standaarden voor digitale tv, heeft een standaard opgesteld voor het uitzenden van 4K-materiaal.

4K Ultra HD tv’s zijn al in elke winkel te koop, je moet er alleen nog relatief veel voor betalen. Maar, ook de prijzen zakken snel en dus blijft het enige probleem het gebrek aan content. Er is nog nauwelijks 4K-materiaal te vinden en dus ben je al snel aangewezen op bijvoorbeeld Netflix. De dienst streamt twee series in 4K-resolutie. Het wachten is op digitale tv-kanalen die in 4K-resolutie uitzenden en de eerste stap voor deze ontwikkeling is gezet.

DVB-UHDTV standaard

De DVB Group, verantwoordelijk voor de verschillende standaarden die voor de doorgave van digitale tv opgesteld worden, heeft namelijk een standaard opgesteld voor het uitzenden van 4K-materiaal. De nieuwe standaard gaat onder de naam DVB-UHDTV en maakt het mogelijk om beeldmateriaal in een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels, een frame rate van 60 frames per seconde en 10-bits kleuren uit te zenden. Ook moet het materiaal middels de HEVC-codec gecomprimeerd worden.

Nieuwe hardware

Dat klinkt natuurlijk top maar het probleem is dat de tuner die in je tv of digitale tv-decoder zit aan deze standaard moet voldoen om het materiaal te kunnen weergeven. De huidige 4K Ultra HD tv’s beschikken over een tuner maar voldoen niet aan deze standaard. Om digitale tv-uitzendingen in de hoge resolutie te bekijken is dus een externe digitale tv-decoder vereist die wel aan de DVB-UHDTV-standaard voldoet. Daarbij moet de tv HEVC ondersteunen.

Alle 4K Ultra HD tv’s

Een overzicht van alle UHD tv’s die dit jaar in Nederland op de markt verschenen zijn vind  je in ons 2014 home cinema overzicht.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

tomas

tomas
17 augustus 2014 om 16:09

zouden de tv’s die op de ifa 2014 worden getoont ook dvb uhdtv hebben?

Inloggen


17 augustus 2014 om 16:14

Ik denk het eerlijk gezegd nog niet.

Inloggen
tomas

tomas
17 augustus 2014 om 16:20

Jammer, zouden die tv’s die dan ooit worden getoont duurder zijn doordat ze dvb uhdtv hebben of zou dat niet veel uitmaken?

Inloggen


17 augustus 2014 om 16:31

Nee, ik denk dat het puur nog te vroeg is en dat het er straks standaard inzit. Geen premium ofzo.

Inloggen