De trends van nu: van traditionele thuisbioscopen naar audio en video als onderdeel van de lifestyle

01 januari 2020 9 Minuten 2 Reacties
LG-Signature-oled-tv-r-2

We gaan steeds meer van individuele producten of productgroepen naar producten die samenwerken, iets toevoegen aan je dagelijkse leven en passen bij je levensstijl. Lifestyle is het toverwoord van 2019 en 2020.

Lifestyle is een breed en veelgebruikt begrip. Ook afgelopen jaar werd de term weer te pas en te onpas gebruikt, voor nagenoeg alles dat met consumentenelektronica te maken heeft. Maar, toch zit er een gedachte achter dit woord. We gaan namelijk steeds meer van individuele producten of productgroepen naar producten die samenwerken, iets toevoegen aan je dagelijkse leven en passen bij je levensstijl. Ook op het gebied van homecinema, wat we eigenlijk audio en video moeten noemen inmiddels, is dit een duidelijk zichtbare trend.

We zien steeds minder volwaardige thuisbioscopen terug. Ja, de echte liefhebbers – zoals ook ondergetekende – geven nog graag hun centjes uit aan een compleet Atmos-systeem met groot scherm en alles erop en eraan. Maar die groep wordt alsmaar kleiner en de focus verschuift naar gebruiksvriendelijke producten die flexibel in te zetten zijn, ontelbare mogelijkheden bieden en vooral onderdeel van de levensstijl uitmaken. En onder die levensstijl verstaan we niet alleen het gebruik maar ook het blenden – weer zo’n mooi woord – van producten in je leven, je huis, je interieur.

Dat blenden zien we terug op zowel het gebied van audio als op het gebied van video. Luidsprekers en audiosystemen worden steeds vaker met interieurtrends en designtrends in gedachten ontwikkeld. Unieke designs die een statement in het interieur zijn, verschillende afwerkingsmogelijkheden met stoffen en kleuren, en subtiele designelementen die samensmelten met de rest van je interieur. Zeker als we kijken naar multiroom-oplossingen is dit een belangrijke ontwikkeling, met luidsprekers in alle soorten en maten binnen de verschillende ecosystemen, zodat je voor elke ruimte in huis de perfecte oplossing kunt vinden.

En in een interieur van vandaag de dag is de kabel eigenlijk ‘not done’. We willen steeds meer zonder zichtbare kabels en dus draadloos. Natuurlijk is bluetooth hier een oplossing voor, maar multiroom is de laatste jaren flink in opkomst, en zal de komende jaren ook alleen maar populairder worden. Luidsprekers in elke ruimte in huis, zonder dat je hiervoor een ingewikkeld kabelnetwerk moet leggen. Waar de muziek je door het hele huis volgt en je luidsprekers ook zonder problemen even ergens anders kunt plaatsen. Flexibiliteit en gebruiksgemak worden aan design toegevoegd, precies passend bij je lifestyle.

Televisies zijn ook allang niet meer de zwarte vlakken aan de muur (als ze uitstaan). Ja, de meeste tv’s nog wel, maar je hebt inmiddels de keuze om er ook wanneer er geen tv gekeken wordt een onderdeel van je interieur van te maken. Denk hierbij aan televisies die als ze ‘uitstaan’ een kunstwerk kunnen weergeven en televisies die de kleur en structuur van je muur op het scherm tonen waardoor ze ‘onzichtbaar’ worden. Ook het fysieke uiterlijk van de tv is aan verandering onderhevig. Fabrikanten laten steeds meer mogelijkheden zien om de tv, en vaak ook de daarbij horende voet of het meubel, onderdeel uit te laten maken van je interieur. Zo zagen we afgelopen jaar oprolbare televisies die in een meubel opgerold worden voorbij komen, en ook zijn er televisies die komen met een stijlvolle standaard, afgewerkt met hout en stof. Er zijn ook fabrikanten die het rechthoekige scherm onder handen nemen, met diverse kleurvarianten, unieke designelementen of juist een houten lijst rondom het scherm. Er komen steeds meer mogelijkheden om de televisie te personaliseren en af te stellen op je interieur en lifestyle.

Als we kijken naar de audiosystemen voor bij televisies dan is de alles-in-één-oplossing een belangrijke trend. Steeds meer tv-fabrikanten besteden extra aandacht aan de audio en komen met ingebouwde of half ingebouwde audiosystemen van vele hogere kwaliteit dan we tot voor kort van platte televisies gewend waren. Er worden samenwerkingen aangegaan met grote audiomerken, de een wat oppervlakkiger dan de andere, maar het is duidelijk dat de focus niet meer alleen op het beeld ligt. Tv-fabrikanten spelen in op de wens van de consument om zo min mogelijk apparaten en luidsprekers in de woonkamer te hebben staan. Een tv met een ingebouwd premium audiosysteem – wat vaak een soundbar is – lijkt dan ook voor velen de perfecte oplossing. Ook de komende jaren zullen fabrikanten hierop voortborduren, en wellicht gaan we ook snel zien dat de tv een belangrijk onderdeel wordt van de verschillende multiroom-oplossingen.

Waar design en all-in-one-oplossingen voor de consument steeds belangrijker worden lijkt de wens om nog beter beeld wat weg te vloeien. Je zou kunnen zeggen dat door de vele nieuwe technieken, standaarden en resoluties men een beetje ‘techmoe’ begint te worden. Weer een nieuwe HDMI-standaard, weer een nieuwe HDR-standaard, weer een hogere resolutie. Met een premium tv die vandaag in de schappen staat haal je al een zeer goed plaatje in huis, en diegenen die nog meer willen, hebben waarschijnlijk een onbeperkt budget of zijn echte beeldpuristen. Voor de gemiddelde consument zijn design, gebruiksgemak, flexibiliteit en brede ondersteuning momenteel belangrijker.

En dat laatste is toch wel iets dat met tech te maken heeft, maar waar de consument eigenlijk niet meer over na wil denken. Alles wat we kunnen kijken moet gewoon in de maximale kwaliteit te bekijken zijn op een televisie, dat is de gedachte. Nu gaat dit tegenwoordig vooral om de content van streamingdiensten, en die zitten ook niet stil. Zo brengen diensten als Netflix en Amazon Prime Video al content in de 4K-resolutie met HDR-ondersteuning en Dolby Atmos. Is het beschikbaar? Dan willen we het ook op die manier kunnen afspelen. Gelukkig zien steeds meer fabrikanten dit ook. Dolby Atmos-ondersteuning wordt in vrijwel alle mid-end tot high-end modellen aangeboden en ook HDR-ondersteuning is breed beschikbaar. We willen echter ook niet nadenken over al die verschillende HDR-formaten en gelukkig zien we dat fabrikanten als Philips en Panasonic dat begrijpen; televisies van die merken ondersteunen alle belangrijke HDR-formaten. Als consument hoef je er dus niet meer bij na te denken; het werkt, in de beste kwaliteit.

Twee nieuwe ontwikkelingen op het gebied van tv die afgelopen jaar veelvuldig voorbij kwamen maar waar het belang van (nog) niet heel groot is zijn 8K en HDMI 2.1. 8K is een nog hogere resolutie dan 4K en er zijn zelfs al aardig wat tv’s te koop die dit ondersteunen. Echter, er is nog nauwelijks 8K-content, en al zeker niet op de kanalen en diensten die de Nederlandse of Belgische consument bekijkt. Dat gaat echt nog heel wat jaren duren en dus is dit ook vooral weer een ontwikkeling voor de mensen die met een onbeperkt budget werken of de wens hebben om kosten wat het kost over de nieuwste mogelijkheden te beschikken. Hetzelfde geldt een beetje voor HDMI 2.1, wat een ontwikkeling is waar veel naar gevraagd wordt maar waarvan het belang ook vaak overdreven wordt. De premium tv’s die je nu kunt kopen beschikken vaak al over de belangrijkste functies van HDMI 2.1, waaronder HDMI eARC waarmee audio met hogere bitrates naar je audiosysteem gestuurd kan worden. HDMI 2.1 brengt ook ondersteuning voor 8K, maar dat is zoals gezegd echt nog ver weg. Voor wie het mogelijk wel interessant is, is de intensieve gamer. Die krijgt toegang tot features als QFT en ALLM. Wie wil weten wat ze betekenen kijkt even op de website, maar van levensbelang zijn ze niet. Tot slot is er nog 4K HFR, high rame rate. HDMI 2.1 ondersteunt namelijk de 4K-resolutie met meer dan 60 frames per seconde. Super leuk en super vloeiend, maar het is nog nergens te bekijken of te krijgen. Kortom, HDMI 2.1 is meer een ‘must-have’ label dan dat het ook echt praktisch iets voor je zal betekenen.

Tot slot wil ik nog even stilstaan bij de personal audioproducten. Dit is een markt die jaar op jaar groeit en ook afgelopen jaar weer ontzettend veel producten heeft voorgebracht. Denk hierbij vooral aan koptelefoons, in draadloze vorm, als in-ear variant, als over-ear variant, met actieve ruisonderdrukking, met hi-res audio-ondersteuning, met ‘bone conduction’, etc. Het aanbod is enorm, en elke noemenswaardige audio- en videofabrikant heeft meerdere headphones in zijn assortiment. Voor elke lifestyle – ja, daar zijn we weer – is er een koptelefoon te koop. Of je nu sporter, muzikant, audiofiel, workaholic, intensief reiziger, man of vrouw bent. En er is altijd een koptelefoon die bij jouw wensen en eisen past. We kunnen ook niet meer zonder; overal waar je kijkt zit wel iemand met een koptelefoon op. Natuurlijk is de kwaliteit afhankelijk van je keuze, wensen en budget, maar van tussendoor tijdens het sporten tot de ultieme audiobeleving; alles is mogelijk. We willen onze favoriete muziek met ons meedragen, aangezien muziek een belangrijk onderdeel vormt van ons dagelijks leven. Een dagelijks leven waar we onszelf soms juist meer afzonderen van anderen met een koptelefoon op en een smartphone in de hand, maar ook een dagelijks leven waarin audio en video niet meer als individuele producten aan de wand of in de hoek, maar als onderdelen van het thuis en het leven gezien worden.

Reacties (2)