De beste (Ultra HD) Blu-ray spelers van 2019 / 2020

04 januari 2020 9 Minuten 8 Reacties
x700-oppo-new

In dit artikel zetten we de beste Blu-ray spelers voor 2019 en 2020 onder elkaar. Met onder meer modellen van Oppo, Panasonic en Sony.

We hebben dit jaar meer dan 90 producten uitgebreid getest, waaronder maar een klein aantal nieuwe (Ultra HD) Blu-rayspelers. De reden hiervoor is dat veel fabrikanten geen focus meer leggen op de ontwikkeling van nieuwe spelers, met name door de opkomst van streaming. Toch zijn er nog verschillende goede Blu-rayspelers te koop en voor diegenen die een goede speler zoeken om het maximale uit de beeld- en audiokwaliteit te halen zetten we de beste modellen van 2019 / 2020 op een rij, kijkend naar verschillende prijsklassen.

Alles over Blu-ray spelers

De Blu-ray speler is een apparaat dat we inmiddels al jaren kennen en waar het spannende een beetje van af is, maar toch zijn er verschillende zaken waar je op kunt letten voordat je er een koopt. Welke aansluitingen heb je nodig, welke discs en media wil je afspelen en wat is je verwachting qua kwaliteit? Meer hierover lees je in ons al wat oudere artikel over alles dat je moet weten voordat je een Blu-ray speler koopt. De informatie in het artikel klopt nog maar eigenlijk zijn alle goede spelers vandaag de dag standaard Ultra HD Bu-rayspelers, waar dus ook Ultra HD Blu-raydiscs op afgespeeld kunnen worden. Wil je nog meer weten over spelers, de aansluitingen en de mogelijkheden? Dan kun je terecht op onze Blu-ray speler tip-pagina.

De beste (Ultra HD) Blu-ray spelers van 2019 / 2020

Hoewel het streamen van films en series alsmaar populairder wordt en ook de kwaliteit van streamingdiensten toeneemt is er nog altijd wat te zeggen voor een fysiek schijfje. Je behaalt er immers de maximale beeld- en audiokwaliteit mee, zonder compressie. De speler is nu dan ook een apparaat voor de echte filmliefhebber die ook graag het maximale uit zijn scherm en audio-apparatuur haalt.

Advertentie

Onderstaand overzicht met de beste Ultra HD Blu-ray spelers van 2019 / 2020 is bepaald door te kijken naar onze eigen reviews, ervaringen van andere experts en lezers, de ontwikkelingen in de markt en de prijzen van de betreffende apparaten. In het overzicht hebben we geen speciale volgorde aangehouden.

Panasonic DP-UB824 en DP-UB9004

Panasonic heeft in 2019 geen nieuwe spelers op de markt gebracht maar heeft nog wel een aantal zeer goed presterende modellen in het assortiment. De topmodellen zijn de DP-UB9004 en DP-UB824, uitgerust met ondersteuning voor zowel Dolby Vision als HDR10+. Verder komen deze spelers met een analoge 7.1-kanaals output en vergulde aansluitingen. De DP-UB9004 is een speler speciaal voor de audiofiel, met onder meer een verzwaard chassis, een speciale audiovoeding, een krachtige D/A-converter en gebalanceerde XLR-uitvoer. Ook komt dit model met een THX-certificaat.

Conclusie van onze review:

Als schijfspeler levert hij uitzonderlijk goede prestaties, met dank aan de HCX processor, High Precision Chroma upsampling én de HDR Optimiser. Vooral die laatste is een echt pluspunt om alle kleur- en witdetail uit je HDR-beelden te behouden. Bovendien ondersteunt hij Dolby Vision en HDR10+ zodat je werkelijk een universele HDR-speler in huis haalt. De uitstekende analoge audiokwaliteit en de mogelijkheid om multikanaal DSD, FLAC en ALAC te spelen zijn unieke pluspunten aan de audiozijde, en geven hem een duidelijke audiofiele signatuur. In de juiste opstelling levert deze speler fantastisch beeld en geluid.

Meer over deze spelers lees je in onze Panasonic DP-UB9004 review. Op het vlak van beeldkwaliteit (en 90 procent van de mogelijkheden) is dit model identiek aan de DP-UB824.

Panasonic DP-UB424

Wil je wat minder uitgeven, hecht je geen waarde aan diverse geavanceerde audio-opties en is Dolby Vision geen vereiste? Dan is de Panasonic DP-UB424 een goede optie. Dit model is een goede all-round speler met een zeer goede beeldkwaliteit en voldoende geavanceerde instellingsmogelijkheden.

Conclusie van onze review:

De Panasonic DP-UB424 is een betaalbare Ultra HD Blu-rayspeler die bij de meeste mid-end tot high-end tv’s niet zal misstaan. De speler doet alles goed op het gebied van beeldweergave en is zelfs net zo goed als het absolute topmodel; de UB9004. Je hebt toegang tot de belangrijkste streamingdiensten (in 4K en HDR), kunt nagenoeg alle discs en bestanden afspelen en krijgt geavanceerde instelmogelijkheden. Kleine minpunten zijn de verouderde Viera Cast-interface, het ontbreken van een display en het ontbreken van ondersteuning voor Dolby Vision. Vraag je meer aan de kant van (analoge) audio en wil je graag ondersteuning voor Dolby Vision, dan is de UB9004 de beste keuze. Voor alleen Dolby Vision als extraatje is de DP-UB824 een goede keuze. Voor de rest is de UB424 de keuze die het meeste waar voor je geld biedt.

Meer over deze speler lees je in onze Panasonic DP-UB424 review.

Pioneer UDP-LX500

De Pioneer UDP-LX500 is een zeer prijzige Ultra HD Blu-ray speler, maar wel een die ook zeer goede prestaties biedt. Deze high-end speler van Pioneer is geen doorsnee Ultra HD Blu-ray speler. Met zijn uitgekiende chassis, een audio-ontwerp dat alle type audioschijfjes ondersteunt, en een uitstekende videospeler die ook Dolby Vision ondersteunt, lijkt de UDP-LX500 alles in huis te hebben voor de audio-/cinefiel.

Conclusie van onze review:

Deze Pioneer haal je in de eerste plaats in huis omdat je een audiofiele allesspeler zoekt. Als bonus is het bovendien een uitmuntende Ultra HD Blu-ray speler met ondersteuning voor Dolby Vision. Maar hij heeft een aantal belangrijke compromissen gesloten. Alhoewel het een Ultra HD Blu-ray speler is, doet de Spartaanse gebruiksinterface meer denken aan audiospeler. Alle internet streaming toepassingen zijn achterwege gelaten en de video mediaspeler mag net iets vollediger. Op audiovlak is er geen analoge multikanaal uitgang en wie balanced XLR uitgangen wenst moet het hogere model (de UDP-LX800) kiezen.

Het high-end karakter reflecteert zich in een uiterst robuuste en stille schijfspeler die al je schijven speelt (en ja we bedoelen dan ook SACD én DVD Audio). De beeld- en geluidskwaliteit zijn uitmuntend. Over de prijs kunnen we duidelijk zijn, die is erg hoog. Je moet dan ook zeker zijn dat je deze featureset absoluut wilt hebben. De Panasonic DP-UB9004 is een beter alternatief als je SACD en DVD audio minder belangrijk vindt, en in ruil een aantal nuttige beeldfuncties, analoge multikanaal uitgangen en XLR stereo wenst.

Lees verder in de volledige Pioneer UDP-LX500.

Sony UBP-X700

De Sony UBP-X700 is een Ultra HD Blu-ray-speler die al wat ouder is maar nu wel aantrekkelijk is geprijsd én ondersteuning voor Dolby Vision biedt. Voor de liefhebbers is zelfs ondersteuning voor SACD aanwezig.

Conclusie van onze review:

Ten opzichte van de UBP-X800 lijk je enkel ondersteuning voor dvd-audio, HiRes audio, en Bluetooth (met LDAC) te verliezen. In ruil daarvoor krijg je Dolby Vision ondersteuning. Het lichtere chassis is niet alleen een uiterlijke aanpassing, maar maakt ook dat de speler niet meer perfect stil loopt, al mag je hem absoluut niet luidruchtig noemen.

Het is een uitstekende speler, zowel voor al je schijven als al je mediabestanden. Hij is vlot, heeft een goede interface en levert uitstekende beeldkwaliteit. Dankzij SACD-ondersteuning mag je hem bijna een universele speler noemen. Kijken we dan ook nog eens naar de prijs, dan is dit een bijzonder aantrekkelijke speler, met een feature-set die voor de meeste mensen ruim zal volstaan.

Lees ook onze Sony UBP-X700 review.

Bonus: Oppo UDP-203

Eén van de beste maar ook één van de duurste Blu-ray spelers die we getest hebben is de Oppo UDP-203. Deze speler is nauwelijks meer te koop aangezien Oppo de productie gestopt heeft, maar mocht je er nog een kunnen vinden is dit wat ons betreft nog altijd een aanrader. De speler biedt ondersteuning voor Dolby Vision en garandeert een zeer goede beeldkwaliteit. Daarbij blijft Oppo het apparaat nog altijd fanatiek ondersteunen, met inmiddels zelfs ondersteuning voor HDR10+.

Advertentie

Conclusie van onze review:

Als we alles bij elkaar nemen dan moeten we tot de conclusie komen dat de Oppo UDP-203 op dit moment de beste Ultra HD Blu-ray speler is, in ieder geval qua mogelijkheden en beeldkwaliteit. De speler is niet perfect want de afstandsbediening voelt wat ouderwets aan, er zijn geen streaming-apps of -technieken aan boord (voor de puristen wellicht een pluspunt) en de HDMI-input ondersteunt geen HDR, maar het belangrijkste is nog altijd de uitmuntende beeldkwaliteit.

Lees verder in de volledige Oppo UDP-203 review.

Meer informatie

Meer informatie over de aanschaf, de installatie en het gebruik van een Blu-ray speler vind je in onze home cinema informatiegids. Lees ook onze reviews door van de nieuwste Blu-ray spelers.

Reacties (8)