CES round-up: Wat brengt 2018 op het gebied van home cinema?

13 januari 2018 6 Minuten 1 Reacties
LG-HU80KA-projector

Na de CES in Las Vegas is het weer tijd om de balans op te maken. Wat kunnen we in 2018 verwachten op het gebied van home cinema?

CES 2018 zit er weer op en dat betekent dat we al een goed beeld hebben van wat we in 2018 kunnen verwachten op het gebied van home cinema. Wat worden de trends van dit jaar? Welke producten kunnen we verwachten? En waar focussen de grotere fabrikanten op? Op het gebied van home cinema is er een hoop getoond en gepresenteerd, en daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste ontwikkelingen en aankondigingen voor je onder elkaar.

CES 2018: wat hebben we gezien?

Er waren voorafgaand aan CES 2018 in Las Vegas maar weinig echte geruchten dus de verwachtingen waren niet al te hoog gespannen. En dat zien we ook terug als we de balans opmaken. Er is niet veel gepresenteerd dat heel spectaculair is en bovendien missen we van veel fabrikanten nog een overzicht van wat ze precies allemaal op de markt gaan brengen. Het draaide vooral om de innovaties, zowel qua nieuwe producten als qua nieuwe standaarden en technieken.

Digitale assistenten en spraakbediening

Bijna alle fabrikanten hadden het er dit jaar over; digitale assistenten. In nagenoeg elke smart tv die dit jaar op de markt verschijnt vind je een digitale assistent die je middels de afstandsbediening of spraak kunt bedienen. Samsung kiest voor zijn eigen Bixby assistent, terwijl onder meer LG en Sony voor de Google Assistant kiezen. Ook andere producten krijgen spraakbediening. Denon kiest voor Amazon Alexa, terwijl Bang & Olufsen voor de Google Assistant kiest. JBL integreert de assistent in hoofdtelefoons, terwijl Klipsch hem in draadloze speakers verwerkt.

Advertentie

Het blijft echter niet alleen bij digitale assistenten. Onder meer LG, Sony en Samsung maken het daarnaast mogelijk om smarthome-apparatuur met de tv te koppelen waardoor deze apparatuur met de afstandsbediening of spraak bediend kan worden. LG noemt dit platform ThinQ, terwijl Samsung het Smartthings noemt. Hiermee kun je bijvoorbeeld de tv gebruiken om je slimme verlichting aan te passen, of de wasmachine kan je een bericht op tv sturen wanneer de was klaar is.

Lees meer over spraakbediening en smarthome-platformen.

Oled tv’s

Natuurlijk waren de oled tv’s ook dit jaar weer van de partij. LG, Panasonic en Sony presenteerden hun nieuwste oled tv’s die in 2018 in de schappen moeten verschijnen. Afgezien van verbeterde processoren, een paar kleine verbeteringen in beeldverwerking en nieuwe designs zijn de oled tv’s nog vergelijkbaar met een jaar geleden. Dat is niet per definitie slecht want de oled tv’s van vorig jaar presteerden op zeer hoog niveau. Laten we hopen dat de prijzen dit jaar weer iets lager liggen.

Lcd lcd tv’s

Ook in 2018 blijft het aanbod van lcd led tv’s groot. Elke tv-fabrikant heeft nog een uitgebreide line-up met modellen die over een lcd-paneel met led-achtergrondverlichting beschikken. Ook voor deze tv’s geldt dat er nieuwe processoren ontwikkeld zijn, dat spraakbediening geïntegreerd is en dat de designs opgefrist zijn. LG komt in 2018 met diverse Super UHD tv’s, Samsung brengt QLED tv’s met verbeterde beeldkwaliteit en full array led-verlichting op de markt en Sony komt met de premium XF-serie lcd led tv’s.

Samsung had echter nog een verrassing voor ons in petto. De Koreaanse fabrikant presenteerde namelijk de Q9S-serie, bestaande uit de eerste 8K Ultra HD tv’s van het merk. Deze modellen beschikken over geavanceerde algoritmes en artificiële intelligentie waarmee lagere resolutie materiaal opgeschaald kan worden naar de hoge 8K Ultra HD-resolutie.

MicroLED

En bij die verrassing van Samsung bleef het niet. Het bedrijf introduceerde ook zijn eerste microLED televisie, genaamd The Wall. MicroLED is een nieuwe beeldtechniek die deels vergelijkbaar is met oled. Elk minuscuul led-lampje is namelijk simpel gezegd een pixel waardoor elke pixel individueel aan te sturen is, er geen achtergrondverlichting nodig is en er een betere beeldkwaliteit verwezenlijk kan worden.

HDR10+, Dolby Vision en HDMI 2.1

Op het gebied van standaarden sloeg HDR10+ de klok. Deze nieuwe HDR-standaard wordt ondersteund door onder meer Panasonic en Sony, en moet de concurrentie aangaan met Dolby Vision. HDR10+ zien we dan ook op veel spelers en televisies terug. Dolby Vision wordt in 2018 ook breder ondersteund. Zo rust Sony zijn Ultra HD Blu-ray speler en televisies ermee uit, terwijl Panasonic niet zijn televisies maar wel zijn topmodel Ultra HD Blu-ray speler ermee uitrust.

HDMI 2.1 zagen we ook veelvuldig voorbij komen maar er is geen enkel apparaat aangekondigd dat ook daadwerkelijk over HDMI 2.1 beschikt. Wel zijn er verschillende features van HDMI 2.1 die we op producten tegenkomen, waaronder HDMI eARC (enhanced Audio Return Channel) en HFR (High Frame Rate).

Ultra HD Blu-ray

Als je van de hoogst mogelijke beeldkwaliteit wilt genieten dan mag een Ultra HD Blu-ray speler natuurlijk niet ontbreken. Samsung en LG hebben (nog) geen nieuwe modellen aangekondigd. Panasonic komt daarentegen met een compleet nieuwe line-up, terwijl Sony me de UBP-X700 één nieuw model aankondigt.

Soundbars

De alles-in-één home cinema-systemen zijn de laatste jaren verdreven door de soundbars, en dat is een trend die ook in 2018 voortgezet wordt. Nagenoeg alle grote fabrikanten hebben soundbars in het assortiment. Samsung heeft voor 2018 de nieuwe NW700 aangekondigd, Sony komt met een compacte soundbar en modellen met Dolby Atmos, en LG introduceert de SK10Y soundbar. Opvallend is dat ook Sennheiser van zich liet horen met een soundbar. Het bedrijf liet een prototype met 13 speakers zien dat dit jaar nog op de markt moet verschijnen.

Advertentie

Projectoren

Voor diegenen die wat groters dan een televisie willen zijn er nieuwe projectoren aangekondigd. Heb je een extreem groot budget dan heeft Sony een interessante projector met ingebouwde speakers. LG doet het iets rustiger aan met de HU80KA Ultra HD projector. Een opvallend product is het projectiescherm van MirraViz. Hier kun je namelijk twee beelden tegelijkertijd op tonen, wat ideaal is voor de gamers onder ons.

Meer informatie

Een overzicht van alle producten die we in 2018 in Nederland en België kunnen verwachten, waaronder de nieuwe lcd led en oled tv’s, vind je in het 2018 home cinema overzicht.

Reacties (1)