Betaalzenders in 4K Ultra HD vanaf 2016 via de satelliet

27 februari 2014 1 Minuut 0 Reacties
4K-Ultra-HD-retina

Satellietbedrijf SES laat weten dat we vanaf 2016 de eerste betaalzenders met 4K Ultra HD-content via de satelliet kunnen verwachten. In 2016 vindt onder meer het EK plaats.

Satellietproviders zijn vaak de eersten die met een nieuwe ontwikkeling op het gebied van tv-uitzendingen aan de slag gaan. Zo liet satellietbedrijf SES vorig jaar al meerdere malen zien wat de mogelijkheden met 4K Ultra HD-content zijn. Deze week laat het bedrijf weten dat we vanaf 2016 de eerste betaalzenders met 4K Ultra HD-content via de satelliet kunnen verwachten.

SES-directeur Romain Bausch liet tijdens de presentatie van de jaarcijfers van 2013 weten dat het bedrijf veel verwacht van de hoge 4K-resolutie. In 2016 worden dan ook de eerste kanalen verwacht die programma’s uitzenden in deze resolutie. In dat jaar staan verschillende grote sportevenementen gepland die de introductie van 4K mogelijk kunnen versnellen. Zo vindt in 2016 het EK-voetbal plaats in Frankrijk en strijken de Olympische sporters neer in Brazilië. Om deze evenementen te bekijken moet door de gebruiker echter wel extra betaald worden, al is niet duidelijk hoeveel.

Aan de kant van de content zit het volgens SES dus wel goed. Of ook veel mensen de hogere resolutie in 2016 kunnen bekijken is nu afhankelijk van de hardware. Zo moeten de tv-decoders ondersteuning krijgen voor de H.265 (HEVC) decoding en is een snelle verbinding van minimaal 20mbps vereist om 4K-materiaal te kunnen bekijken. Daarnaast is het aan de fabrikanten van tv’s om de prijzen aantrekkelijker te maken voor consumenten. Vorig jaar lag de gemiddelde prijs van een 4K Ultra HD tv rond de 4.000 euro. De verwachting is dat de modellen die dit jaar op de markt gebracht worden te koop zijn voor prijzen vanaf zo’n 2.000 euro.

Een overzicht van alle 4K Ultra HD tv’s die de grotere fabrikanten naar Nederland brengen vind je in het 2014 home cinema overzicht.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)