De beste tv’s van 2016 voor het spelen van games: hier moet je op letten

12 oktober 2016 + 10 minuten 2 Reacties
Panasonic-DXW904-review-beeld-3

Ben je een fanatiek gamer en ben je op zoek naar een nieuwe tv? In dit artikel zetten we de beste tv's van 2016 voor het spelen van games onder elkaar.

Op het gebied van tv’s is er de afgelopen twee jaar een hoop veranderd. Niet alleen de resolutie is omhoog gegaan, ook het dynamisch bereik is vergroot en het kleurenspectrum is uitgebreid. Al deze ontwikkelingen hebben ook een grote invloed op gamen. In dit artikel kijken we daarom naar de beste tv’s voor het spelen van games.

Beste tv voor games; lcd of oled?

Vier jaar geleden hebben we al eens geschreven over de beste tv’s voor het spelen van games en toen was plasma nog een serieuze optie. Vandaag de dag zien we echter geen plasma tv’s meer terug in de winkels maar in plaats daarvan is oled gekomen. Maar, welke beeldtechniek is nu beter voor het spelen van games; lcd (led) of oled?

Zowel lcd led als oled heeft een aantal voordelen en een aantal nadelen. Kort gezegd biedt oled een oneindig contrast, is de techniek zeer energiezuinig, zijn de kijkhoeken zeer groot en is het kleurenspectrum uitgebreid. Nadelen van oled zijn de hoge prijzen en de lagere lichtoutput. Lcd led tv’s hebben als voordeel dat ze stukken goedkoper zijn dan oled tv’s en dat de helderheid ook een stuk hoger ligt. Dit laatste voordeel brengt vooral HDR naar een hoger niveau. Nadelen van lcd led zijn de mindere kijkhoeken en de minder diepe zwartwaarden. Op het gebied van motion handling ontwijken de topmodellen lcd led tv’s en oled tv’s elkaar niet heel veel. We zijn motion issues bij beide technieken tegengekomen maar over het algemeen is de reactietijd van een oled tv net iets sneller.

Kijkend naar het onderwerp van dit artikel – het spelen van games – hangt de beste beeldtechniek af van een aantal factoren. Is je budget groot genoeg en ga je voor de beste algemene beeldkwaliteit, dan is oled de techniek waar je voor moet gaan. Is echter high dynamic range een feature waar je veel waarde aan hecht en waar je het maximale uit wilt halen, dan zijn de topmodellen lcd led tv’s een betere keuze.

Dit is natuurlijk maar een korte opsomming. Voor meer informatie verwijzen we je naar onze artikel met alles dat je moet weten oled tv’s, en daarnaast raden we je aan onze artikelen over high dynamic range en 4K Ultra HD lezen.

Input lag

Een ander zeer belangrijk onderdeel is de input lag van tv’s, de vertraging die optreedt tussen de aangeleverde input door een game console en de weergave op een tv. Een hoge input lag kan zorgen voor een slechte game-ervaring bij games die snelle reactietijden vereisen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan shooters. Wanneer je veel games waarbij een hoge reactiesnelheid vereist is speelt dan kun je het beste op zoek gaan naar een tv met een lage input lag. Over het algemeen is een tv met een input lag van 40ms of hoger niet aan te raden voor de serieuze gamers.

Meer over dt onderwerp en waarom het zo belangrijk is lees je in ons artikel over de input lag van tv’s.

Game modus

Veel tv’s zijn tegenwoordig voorzien van een speciale ‘Game-modus’. Deze modus zorgt ervoor dat bepaalde technieken die in de tv verwerkt zitten wel of niet gebruikt worden om de game-ervaring zo optimaal mogelijk te maken. De hierboven besproken input lag is in de Game-modus van de meeste tv’s ook een stuk lager dan wanneer je de tv op bijvoorbeeld de Film-modus zou zetten. Dit komt doordat diverse beeldverwerkingstechnieken in de Game-modus uitgezet worden om de verwerkingssnelheid te verhogen.

Meer over de verschillende modi van een tv lees je in ons artikel over de beste beeldmodus voor je tv.

Curved of flatscreen?

Een vraag die we vaak krijgen is of een curved of flatscreen tv beter is. Een antwoord hierop is eigenlijk niet eenvoudig te geven omdat het verschil in onze optiek puur esthetisch is. Na tientallen tv’s met een gebogen scherm getest te hebben, hebben we geen noemenswaardige toegevoegde waarde kunnen ontdekken. Het gebogen scherm zorgt zelfs voor wat meer reflecties en mindere kijkhoeken. De keuzen tussen een gebogen scherm of een plat scherm is dus puur een kwestie van smaak.

Gamen op je tv

Is gamen op een tv compleet nieuw voor je en ben je op zoek naar meer informatie over wat de mogelijkheden zijn, hoe je moet beginnen en hoe je zelfs games kunt streamen naar je tv? Neem dan ons artikel over games spelen op of streamen naar je tv door.

De beste tv’s voor games in 2016

We hebben dit jaar weer een groot aantal tv’s voorbij zien komen. De meeste topmodellen zijn voorzien van de nieuwste features, waaronder HDR en 4K Ultra HD. LG is op dit moment in Nederland de enige fabrikant die oled tv’s op de markt gebracht heeft maar we verwachten in 2017 concurrentie van onder meer Loewe en Philips. Hieronder vind je de beste lcd led en oled tv’s van dit moment, puur kijkend naar het spelen van games.

LG E6V-serie oled tv

Wat betreft de input lag is de LG E6V met 35ms niet de snelste tv die je kunt kopen maar voor de meeste gamers biedt deze oled tv een prima game-ervaring. Daarbij komt de uitmuntende beeldkwaliteit, met zeer diep zwart, een extra hoog contrast en dynamische en natuurlijke kleuren. De E6V-serie van LG heeft alles wat je in een premium tv zoekt, inclusief ook een indrukwekkend prijskaartje.

Bekijk de LG 2016 lcd en oled tv line-up en lees onze LG E6V-serie oled tv review.

Samsung KS9500-serie lcd led tv

Ga je voor de ultieme HDR-weergave met een zeer lage input lag dan mag de Samsung KS9500 niet op je lijstje ontbreken. Dit model kost aardig wat maar daarvoor krijg je wel de beste HDR-weergave van dit moment, een zeer goede beeldkwaliteit, een strak en premium design en een input lag van maar 21ms. Echter, je moet wel van een curved scherm houden.

Bekijk de Samsung 2016 lcd led tv line-up en lees onze Samsung KS9500-serie lcd led tv review.

Panasonic DXW904-serie lcd led tv

De Panasonic DXW904-serie is iets goedkoper dan de Samsung KS9500 maar biedt nog steeds met een zeer goede beeldkwaliteit en zelfs een nog iets lagere input lag. Dit topmodel van Panasonic komt ook met de hoge 4K Ultra HD-resolutie, ondersteuning voor HDR en een premium design. De kijkhoeken zijn wat minder maar als gamer zit je als het goed is recht voor je tv.

Bekijk de Panasonic 2016 lcd led tv line-up en lees onze Panasonic DXW904-serie lcd led tv review.

Philips 65PUS8901 lcd led tv

Qua input lag is de Philips 65PUS8901 geen absolute topper maar dit model heeft wel iets dat geen enkele andere tv heeft. Philips heeft de 65PUS8901 namelijk voorzien van AmbiLux, een nieuwe Ambilight-techniek waarbij kleine projectoren achter het scherm een beeld op de muur projecteren. Dit zorgt voor een zeer indrukwekkende en levendige ervaring, met name bij het spelen van games. Je wordt nog verder in je game getrokken, en dat is nu net wat gamers graag willen.

Bekijk de Philips 2016 lcd led tv line-up en lees onze Philips 65PUS8901 lcd led tv review.

Samsung KS7000 serie lcd led tv

Is je budget niet oneindig maar wil je wel genieten van de hoge 4K Ultra HD-resolutie, een indrukwekkende HDR-weergave én een lage input lag? Dan is de Samsung KS7000-serie zeer interessant. Deze modellen bieden nog steeds 1000 nits aan helderheid, een boven gemiddeld goede beeldkwaliteit en een input lag van maar 21ms. Kortom, alles dat je nodig hebt voor een comfortabele game-ervaring.

Bekijk de Samsung 2016 lcd led tv line-up.

Meer informatie

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv kun je terecht in de home cinema informatiegids of je kunt direct verder lezen via onderstaande links.

Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv
Alles dat je moet weten over 4K Ultra HD, UHD Blu-ray, 4K mediaspelers en HDR
De beste tv voor sportwedstrijden: waar moet je op letten?
Eenvoudige tips voor de beste instellingen van je nieuwe tv
Gamen op en games streamen naar je tv: dit zijn de mogelijkheden

Reacties (2)