Dit zijn de beste manieren om muziek in hoge kwaliteit te streamen

29 november 2016 + 10 minuten 9 Reacties
google-chromecast-audio-streamen

Wie zijn muziek wil streamen heeft keuze uit een hoop diensten, standaarden en protocollen, maar wat biedt nu de beste kwaliteit? Wij zetten de mogelijkheden op een rijtje.

Wie investeert in goede geluidsapparatuur wil natuurlijk de best mogelijke geluidskwaliteit bereiken. Er zijn verschillende manieren om muziek in hoge kwaliteit te streamen en wij zetten alle manieren, van de beste tot de slechtste, voor je onder elkaar.

Bitrate, data en compressie?

Voor je nadenkt over het juiste protocol om je muziek te streamen bekijk je best ook de kwaliteit van je bronbestand. Elk digitaal muziekbestand heeft een bepaalde bitrate. Hoe hoger de bitrate, hoe beter de kwaliteit maar ook hoe groter het bestand wordt. CD’s en MP3-spelers hebben natuurlijk altijd een beperkte capaciteit gehad, waardoor muziekbestanden gecomprimeerd werden naar een relatief klein bestand met zo weinig mogelijk verlies van kwaliteit.

De meeste MP3-bestanden, alsook de AAC-bestanden die je in iTunes koopt, hebben een bitrate van ongeveer 160kbps. Bestanden in hogere kwaliteit zijn beschikbaar bij meerdere diensten en zo kan je de kwaliteit verbeteren naar 320kbps. Als vuistregel geldt dat je al goede geluidsapparatuur nodig hebt om kwaliteitsverschil boven 320kbps te kunnen horen.

Voor wie echt de beste kwaliteit wil is er ook hoge resolutie audio, oftewel “lossless audio”. Dat zijn audiobestanden die niet gecomprimeerd zijn en alle originele informatie bevatten. Deze bestanden zijn vaak tientallen megabytes groot maar zijn wel het meest waarheidsgetrouw. Je hebt echter al zeer goede audioapparatuur nodig om het verschil in kwaliteit op te merken. Er zijn zelfs veel mensen die het verschil niet merken. Houd daar zeker rekening mee als je overweegt te investeren in lossless audio en ga het vooral proberen, het verschil horen. De twee populairste formaten voor lossless audio zijn FLAC en ALAC (ontwikkeld door Apple), maar daarnaast kennen we DSD, WAV en AIFF. De bestanden hebben in hoge kwaliteit vaak een 24bit/96kHz of 24bit/192kHz bitrate en sample rate. Voor DSD-bestanden kan dit nog hoger liggen. Cd-kwaliteit is een stapje lager maar nog steeds beter dan menig streamingdienst of mp3-bestand, namelijk 16bit/44,1kHz.

Streamingdiensten & kwaliteit

Verschillende online streamingdiensten bieden de mogelijkheid om muziek te streamen in hoge kwaliteit. Spotify ondersteunt streamen in hoge kwaliteit voor iedereen die een betaald abonnement op de dienst heeft. In hoge kwaliteit heeft Spotify een bitrate van ongeveer 320 kbps. Bij de instellingen van de applicatie, zowel mobiel als op een vaste computer, kan je aangeven dat je muziek in hoge kwaliteit wil streamen. Houd er wel rekening mee als je het op je mobiel apparaat activeert dat je zo meer data verbruikt. Apple Music hanteert een bitrate van ongeveer 128kbps op mobiele verbindingen en 256kbps bij het gebruik van Wi-Fi.

Een andere mogelijkheid voor het luisteren van Hi-Res muziek is QOBUZ. Deze dienst laat aan alle gebruikers van het duurste abonnement toe om muziek in 24-bit te downloaden en in hoge resolutie te streamen. Je kan de dienst gebruiken met de app voor Android en iOS. Het bedrijf heeft een samenwerkingsverband met ondermeer Yamaha en Samsung voor de ondersteuning van HiFi-systemen.

Wie in de beste kwaliteit muziek wil streamen kan ook Tidal overwegen, een muziekdienst die lossless-audio streamt in Nederland en België. Een abonnement met ondersteuning van lossless-audio kost wel al 19,99 euro per maand. We raden je aan om eerst het verschil met “gewone” audio in hoge kwaliteit te testen voor je er in investeert.

DLNA/WiFi

DLNA is een populair protocol voor het streamen van media over een WiFi-thuisnetwerk, en het werkt ook zonder verlies van kwaliteit. Het bronbestand wordt exact weergegeven zoals op het bronapparaat te vinden. DLNA/UPnP wordt door zeer veel audio-installaties, computers en televisies ondersteund. Wie zijn muziekbestanden in hoge resolutie lokaal opslaat op een NAS of computer gebruikt het beste DLNA om deze te streamen. Het protocol ondersteunt dus de beste kwaliteit audio maar of het afgespeeld kan worden is afhankelijk van het weergave-apparaat, bijvoorbeeld een receiver of luidspreker.

DLNA heeft een beperkte ondersteuning op Apple-toestellen maar met software van derden kan je daar wel een omweg voor vinden. De meeste audiosystemen ondersteunen DLNA waardoor het vaak de beste oplossing is voor wie naar lokale bestanden wil luisteren op zijn netwerk, bijvoorbeeld in combinatie met een NAS.

Google Chromecast Audio / Google Cast

De Chromecast Audio is een klein apparaat wat je kan aansluiten op eender welke luidspreker met een audio-poort. Wie nog een oude stereo-installatie heeft staan kan hier gebruik van maken om er nieuw leven in te blazen. Chromecast Audio werkt met hetzelfde principe als de bekende Chromecast voor video’s. Muziek wordt niet van je toestel verzonden maar komt rechtsreeks van de bron, via de cloud. Zo is er geen kwaliteitsverlies. Het apparaat ondersteunt 24-bit hi-res audio en kan dus lossless bestanden afspelen. De hoorbare kwaliteit is natuurlijk afhankelijk van de luidspreker/audioset die je gebruikt.

Het apparaat biedt prima ondersteuning voor zowel Windows als Mac maar ook voor Android en iOS. Ook een multi-room systeem kan je makkelijk opstellen met de Chromecast Audio. Het is één van de meest gebruiksvriendelijke manieren om muziek te streamen op een netwerk en relatief goedkoop. Wie zijn muziekbestanden vooral vanaf een lokale bron afspeelt, zoals een NAS, is het gebruik van DLNA interessanter. Anders ben je al snel toegewezen aan apps van derden zoals Plex om verbinding te maken. Als je echter vooral online diensten als QUBOZ of Spotify gebruikt kan Chromecast interessanter zijn.

Multi-room speakers

Sonos is een van de meest populaire merken multi-room speakers. Vooral door het handige multi-room systeem is het een interessante investering. Je kan muziek kiezen in de Sonos-app en die wordt vervolgens rechtstreeks van de bron gestreamd over een netwerk wat exclusief door de Sonos-speakers gebruikt wordt. Sonos ondersteunt echter geen 24-bit high-res audio.

Wie naar high-res audio bestanden (240bit) wil luisteren met zijn multi-room systeem kan gaan voor onder meer Heos en Raumfeld. Die speakers ondersteunen namelijk wel het afspelen van lossless audio, zowel via het netwerk als via USB. Ondersteuning van high-res audio verschilt dus per fabrikant. Je kan dit dus best even onderzoeken voor je in een systeem investeert.

AirPlay

AirPlay kan muziek in redelijk sterke kwaliteit afspelen zonder data te comprimeren, er gaat dus weinig geluidskwaliteit verloren bij het afspelen van muziek. Het systeem ondersteunt wel hoogstens CD-kwaliteit en dus geen lossless audio. Wat AirPlay wel een sterk protocol maakt is de gebruiksvriendelijkheid. Wie een AirPlay speaker heeft kan deze zeer snel instellen en makkelijk gebruiken, er is ook ondersteuning voor een multi-room set-up.

Een groot nadeel aan AirPlay is dat het een protocol van Apple is en dus vooral handig is voor gebruikers van iOS of Mac OS. Je kan er ook gebruik van maken op een PC die iTunes heeft. Daarnaast moet je speaker ook nog eens AirPlay ondersteunen, oudere modellen zullen dit vaak niet hebben. Google Chromecast is daarom een meer flexibele oplossing die met meer toestellen werkt en hi-res audio wil beluisteren.

Bluetooth

Bluetooth is zeer populair omdat het door zowat alle toestellen standaard ondersteund wordt, zowel door smartphones en tablets als alle draagbare en vaste geluidsinstallaties. De populariteit en het gebruiksgemak van het protocol is dan ook zijn grootste troef.

Het meeste kwaliteitsverlies doet zich vaak echter voor met het gebruik van Bluetooth. Audio wordt zo goed als altijd gecomprimeerd waardoor er eigenlijk altijd een verlies van data en dus kwaliteit plaatsvindt. Vaak is Bluetooth ook het meest beperkt in bereik aangezien bovenstaande protocollen via een netwerk werken. Sommige apparaten ondersteunen de aptX-codec, wat in theorie wel lossless audio kan ondersteunen. In praktijk is dit echter moeilijk, het is namelijk ver van de standaard en de brandbreedte speelt nog steeds een beperkende rol. Voor gebruik binnenshuis overweeg je dus best één van de bovenstaande mogelijkheden.

Verwacht wordt dat in 2017 de nieuwe iteratie van Bluetooth wordt aangekondigd, Bluetooth 5. Waarschijnlijk zal die versie betere ondersteuning bieden voor audio in hoge kwaliteit. Voorlopig is het echter nog niet zo’n interessante optie voor wie naar muziek in de beste kwaliteit wil luisteren.

USB blijft koning

De echte audio purist, met een fantastische geluidsinstallatie en de best mogelijke bronbestanden, maakt natuurlijk nog steeds het best gebruik van een USB-drive om muziek af te spelen. Het is misschien niet altijd even handig voor wie muziek in meerdere ruimtes wil beluisteren of vaak bestanden toevoegt. Ook voor wie liever naar online streamingdiensten luistert zijn er betere alternatieven zoals hierboven omschreven.

Luidspreker bepaalt de kwaliteit

Dit alles gezegd hebbende moeten we absoluut ook zeggen dat je nog zo’n kwalitatief hoogwaardig bronbestand kunt hebben maar dat dit nergens naar zal klinken op een goedkoop draadloos speakertje. Je hebt fatsoenlijke weergave-apparatuur nodig om het volledige bereik, het detailniveau en de klankkleur van een hoge resolutie audiobestand te horen. Je komt dus al snel uit op de betere audiosystemen met liefst full-range (volledig bereik) speakers. Er zijn overigens ook fatsoenlijke draadloze speakers en koptelefoons, maar voor kwaliteit (de kwaliteit om high-res audio te kunnen onderscheiden van gecomprimeerde audio) moet wel betaald worden. Wil je het maximale uit je muziek halen dan is de luidspreker (met receiver/versterker) of de koptelefoon een belangrijk onderdeel. Als je nog geen ervaring met hoge resolutie muziek hebt en dus niet weet of een speaker of koptelefoon er goed mee om kan gaan, ga dan vooral testen en luisteren.

Meer informatie

Meer informatie over de aanschaf, de installatie en het gebruik van home cinema-apparatuur, waaronder speakers, vind je in onze uitgebreide home cinema informatiegids. Lees ook verder in onderstaande artikelen;

Wat is multiroom audio en hoe werkt het?
Bluetooth speaker kopen: waar moet je op letten?
Smartphone of tablet met je tv verbinden: zo werkt het
De belangrijkste tips en adviezen voor het instellen van je AV receiver

Reacties (9)