Audyssey MultEQ: Wat is het en hoe werkt het?

24 mei 2013 2 Minuten 3 Reacties
Audyssey-MultEQ

Wanneer je op zoek gaat naar een A/V receiver voor je home cinema systeem dan is de kans groot dat je het Audyssey logo vaak voorbij ziet komen. Met name de Audyssey MultEQ techniek zit in veel receivers verwerkt, maar wat is het precies en hoe werkt het?

Wat is Auddyssey?

Audyssey is een bedrijf dat zich bezighoudt met geluid. Om precies te zijn; de optimale weergave van geluid in elke willekeurige ruimte. Het nadeel van home cinema ruimten is dat elke ruimte een andere akoestiek heeft en dus anders met geluid omgaat. Audyssey ontwikkelt daarom diverse technologieën die het mogelijk maken problemen met de akoestiek in ruimten op te lossen. Hierdoor komt de audioweergave volgens het bedrijf dichterbij datgene te liggen wat de regisseur of muzikant voor ogen had.

Audyssey MultEQ

Op veel middenklasse en high-end A/V receivers vindt je Audyssey MultEQ terug. Dit is software ontwikkeld door het bedrijf waarmee het mogelijk wordt een home cinema systeem (receiver en speakers) af te stellen op de akoestiek in de ruimte waarin het geheel geplaatst is. Receivers die hiermee uitgerust zijn worden met een microfoontje geleverd dat, nadat alle luidsprekers aangesloten en geplaatst zijn, op verschillende punten in de ruimte geplaatst wordt. Deze punten zijn de luisterposities in de kamer. Met MultEQ kunnen zes luisterposities geanalyseerd worden.

De receiver zorgt er vervolgens voor dat er door elke speaker om de beurt een bepaalde testtoon weergegeven wordt. Deze toon wordt opgevangen door de microfoon die in de ruimte geplaatst is en teruggestuurd naar de receiver. Vervolgens verwerkt de software van Audyssey deze toon en wordt geanalyseerd hoe de ruimte invloed heeft op deze toon. Hierbij wordt gekeken naar onder meer de tijd, de afstand tot de luidspreker en de frequentierespons. De laatste stap is dat de Audyssey MultEQ software ervoor zorgt dat speakers en receiver optimaal afgesteld worden op de betreffende ruimte voor een betere audioweergave. De software zorgt er dus in simpel gezegd voor dat je zonder de ruimte aan te passen de akoestische problemen die de ruimte biedt kunt oplossen.

Meerdere versies

Audyssey MultEQ komt in meerdere versies maar voor de gemiddelde home cinema gebruiker is bovenstaande meer dan voldoende om te weten. Toch schotelen we je de andere versies even voor. Zo is er MultEQ XT32, de meest geavanceerde en recente versie van de techniek. Het idee is hetzelfde, alleen de controle en analyse is veel uitgebreider en dus nauwkeuriger. Ook kunnen er meer dan acht luisterposities geanalyseerd worden. MultEQ XT is vergelijkbaar maar weer iets minder uitgebreid. Zowel MultEQ XT32 als MultEQ XT kunnen door een professionele bij Audyssey geregistreerde installateur worden gekalibreerd. Een uitgeklede versie van MultEQ zoals hierboven besproken is 2EQ. Deze versie is alleen geschikt voor het afstellen van satelliet luidsprekers, niet de subwoofer. Daarbij kunnen er maximaal drie luisterposities geanalyseerd worden.

Meer informatie

Meer informatie over en tips voor het aanschaffen en gebruiken van luidsprekers en receivers vind je in onze tips en advies-sectie.

Reacties (3)