Stemgeluid (dialoog) versterken zonder het volume te verhogen

26 mei 2014 3 Minuten 0 Reacties
Bowers-Wilkins-600-serie

Wat zijn de opties als je reeds een home cinema systeem hebt staan en het stemgeluid (de dialoog) ondergesneeuwd wordt door andere audio-effecten?

We hebben het al eens uitgebreid gehad over de mogelijkheden om de dialoog-weergave van je hdtv te verbeteren, maar wat zijn de opties als je reeds een home cinema systeem hebt staan en het stemgeluid toch nog ondergesneeuwd wordt? In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden om de dialoog te versterken zonder het volume van je receiver of home cinema set te verhogen.

Dialoog versterken

Veel mensen met een home cinema systeem, bestaande uit een alles-in-één set of receiver met speakers, grijpen snel naar de afstandsbediening om het volume te verhogen wanneer ze de dialoog niet goed kunnen verstaan. Dit is echter geen ideale oplossing omdat ook alle andere audio-effecten hierdoor versterkt worden en je dus bij een heftige actiescene al snel weer naar de afstandsbediening grijpt om het volume lager te zetten. Gelukkig zijn er ook wat andere opties.

Automatische kalibratie

Allereerst is het belangrijk je home cinema systeem in te stellen, of te kalibreren, middels de meegeleverde set-up microfoon. De meeste receivers worden tegenwoordig met een dergelijke microfoon geleverd. Hiermee zorg je ervoor dat de speakers en receiver op de akoestiek van de ruimte afgesteld worden en er dus een balans tussen de verschillende speakers gecreëerd wordt. Als er geen set-up microfoon meegeleverd wordt kun je op het gehoor de speakers afstellen, iets dat in de meeste gevallen in de handleiding omschreven staat.

Advertentie

Volume center speaker verhogen

Wanneer je na het afstellen van de speakers en de receiver alsnog te weinig volume in het middensegment hebt om dialogen goed verstaanbaar te maken kun je handmatig het volumeniveau van de center speaker aanpassen. Veel receivers en home cinema systemen beschikken over de optie om handmatig het aantal decibel van de center speaker te verhogen. Experimenteer hiermee om tot het juiste volume te komen.

Dynamic Range Control

Toch is dit soms nog niet genoeg aangezien sommige films voorzien zijn van een zeer dynamische soundtrack die dialogen soms ondergesneeuwd doet lijken. Om deze reden zijn veel receivers voorzien van een Dynamic Range Control (DRC) functie. Hiermee wordt, afhankelijk van de instelling die je kiest, het bereik gecomprimeerd. Ondergesneeuwde tonen worden versterkt, terwijl harde effecten verminderd worden. Dynamic EQ, zoals we deze in de review van de Marantz SR6008 zagen, is een dergelijke optie.

Audiotechnieken

Ook dit is niet de enige instelling waarmee je kunt spelen om de dialoog (het stemgeluid) beter hoorbaar te krijgen. Veel receivers en home cinema systemen beschikken tegenwoordig namelijk over audiotechnieken als Dolby Volume, Audyssey Dynamic Volume en THX Loudness Plus. Deze technieken zorgen ervoor dat de grote variaties in volumeniveau tussen tv-programma’s, films, reclameblokken, etc. en in films, programma’s en series geëlimineerd worden. Simpel gezegd wordt de audio (alles tussen het hoogste hoog en het laagste laag) dus iets samengepakt (gecomprimeerd) zodat low-level details beter te horen zijn, maar tegelijkertijd extreem hoge en lage tonen niet voor overlast zorgen. In de Marantz SR6008 review lees je hier mee over. 

Meer informatie

Meer informatie over en tips voor het aanschaffen en gebruiken van luidsprekers en receivers vind je in onze tips en advies-sectie.

Reacties (0)