Alles over de netwerkmogelijkheden met DLNA, WHDI, WHID en WiDi

Streaming audio portal

DLNA

We hebben steeds meer apparaten in onze huiskamers, slaapkamers, computerkamers, hobbykamers (en vele andere kamers) staan, maar tot voor kort was het lastig om die verschillende apparaten met elkaar te laten communiceren. Iedere productgroep zat een beetje op zijn eigen eilandje. Zo had je het audio/video eiland, het pc/printer eiland en het draagbare eiland met laptop, PDA, MP3 speler, etc. Volgens onderzoeken hebben Nederlanders gemiddeld 65 apparaten in huis staan en veel van deze apparaten hebben ook nog eens meerdere aansluitingen en weer anderen beschikken over grote bibliotheken aan bestanden. Dit kan nog wel eens voor wat chaos zorgen en maakt het leven nu eenmaal niet makkelijker.

Een netwerk waarin alle apparaten (of de meesten in ieder geval) met elkaar verbonden zijn is de ideale oplossing. Maar hoe zet je nu een zo’n netwerk op? Daarvoor moeten namelijk alle apparaten met elkaar kunnen communiceren en dat is nogal lastig wanneer ze allemaal hun eigen specificaties hebben en van verschillende merken zijn. We kunnen wel eens een PC met een smartphone verbinden of een iPod met een receiver, maar dit gaat dan met bepaalde software, via Bluetooth of via een bepaalde Wifi verbinding. Nooit kon echt alles met elkaar communiceren.

Om in deze chaos enige ordening aan te brengen hebben verschillende fabrikanten van consumentenelektronica, computers, en portable producten de handen ineen geslagen en iets nieuws ontwikkeld; Een protocol genaamd DLNA (Digital Living Network Alliance). Al deze fabrikanten hebben besloten hun apparaten te laten voldoen aan het DLNA protocol. Voldoen apparaten aan de eisen van DLNA, dan wordt het gemakkelijk om toegang te krijgen tot (digitale) bestanden van muziek en foto’s en kun je in elke kamer van je woning een film bekijken of een print maken. alle apparatuur kan (mits het producten zijn die bestanden kunnen uitwisselen of weergeven) met elkaar ‘praten’, zonder dat het via ingewikkelde technieken of software moet.

Zo kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk een PDA met de PC synchroniseren of met je PDA een computer bedienen. Je kunt zelfs een Blu-ray film kijken in de slaapkamer terwijl de speler in de woonkamer staat. Het enige wat je nodig hebt om dit alles te kunnen is een simpel thuisnetwerk, een netwerk waarin alle apparaten met elkaar verbonden zijn. Dit netwerk kun je bedraad of draadloos opzetten en is in principe gewoon hetzelfde als het internet netwerk dat je thuis al hebt liggen (Wifi of met ethernet kabels). Wanneer je de verschillende apparaten dan weer aan dit netwerk koppelt (ze in principe gewoon toegang geeft tot het netwerk via een eenvoudige configuratie) doet de DLNA verbinding de rest.

Momenteel zijn er al veel producten die DLNA gecertificeerd zijn, wat inhoudt dat deze producten gemakkelijk met andere DLNA producten kunnen communiceren. Producten krijgen op deze manier ook meer functies dan dat we gewend waren. Zo wordt een tv niet alleen een statisch afspeel medium, maar ook een computerscherm waarmee je door bestanden kunt bladeren. Het middelpunt van een thuisnetwerk is vaak een mediacenter of een receiver met multimedia mogelijkheden. Via dit apparaat kan alles gevonden worden op andere apparatuur, kun je er doorheen bladeren, in sommigen gevallen betanden opslaan, en alles afspelen en weergeven.

AirPlay

Apple heeft een tegenhanger van DLNA in het leven geroepen in de vorm van AirPlay. AirPlay is een techniek die het mogelijk maakt draadloos bestanden te streamen tussen twee apparaten die met de techniek uitgerust zijn. Alle producten die Apple zelf lanceert zijn standaard uitgerust met AirPlay. Momenteel kan via alleen muziek draadloos afgespeeld wordt via een AirPlay apparaat, maar Apple wil hier in de toekomst ook video (en wellicht meer) aan toevoegen. Wanneer je een iPhone, iPod of iPad hebt kun je een AirPlay apparaat (bijvoorbeeld receiver) zien wanneer beiden aangesloten zijn op het Wifi thuisnetwerk. Met een simpele druk op de knop kun je dan kiezen je muziek niet via de ingebouwde luidsprekers maar via de receiver af te spelen.

WHDI

Een groot aantal AV fabrikanten (o.a. Hitachi, LG, Motorola, Samsung, Sharp en Sony) heeft samen besloten één standaard in het leven te roepen voor de uitwisseling van multimedia HD bestanden binnenshuis die gebruik maakt van de WHDI technologie. WHDI staat voor Wirelss Home Digital Interface, wat zoveel inhoudt dat je met apparatuur die het logo van WHDI bevat draadloos HD materiaal kunt uitwisselen, zonder tussenkomt van welke bekabeling dan ook.Zo kun je een Bu-ray speler draadloos verbinden met een HD TV.

Nu er een vast protocol is (WHDI 2.0) voor de draadloze HD overdracht en er al een aantal merken, duurdere weliswaar, van gebruikmaken lijkt de weg nu vrij voor de WHDI standaard om te verschijnen op producten als set-top-boxen, HD TV’s, media centers, etc. Op deze manier zullen we draadloos 1080p materiaal van het ene naar het andere apparaat (mits uitgerust met de WHDI standaard) kunnen streamen over een afstand tot wel 30 meter. WHDI is compatibel Full HD signalen, 3D signalen en tot 5.1 audiosignalen.

Naast WHDI kun je ook met DLNA gecertificeerde apparatuur draadloos materiaal uitwisselen in een thuisnetwerk. Het enige verschil is dat DLNA gebruik maakt van gecomprimeerde overdracht van multimedia bestanden waardoor je alle apparatuur met elkaar kunt verbinden. WHDI maakt gebruik van ongecomprimeerde HD bestanden, waardoor je niet alle apparaten kunt verbinden (alleen diegene die HD aankunnen als bron of ontvanger) maar wel betere kwaliteit hebt. Momenteel is DLNA nog steeds het meest gebruikt.

WiHD

Enige tijd na het verschijnen van WirelessHD (WiHD) versie 1.0 heeft deze standaard voor draadloze signaaloverdracht nog steeds moeite om echt door te breken in het HD streaming gevecht. Maar, WirelessHD gaat een flinke boost krijgen door de lancering van de WirelessHD 2.0 standaard. Natuurlijk terugwerkend compatibel met “oudere” WirelessHD hardware, is de nieuwste standaard geüpgrade met een hogere overdrachtsnelheid en bandbreedte (tot wel 28Gbps), wat genoeg is om 4K resolutie (4K Ultra HD), Deep Color en 3D signalen te kunnen streamen.

WiDi (Wireless Display)

Net als bovenstaande technieken is WiDi (Intel) een protocol om verschillende multimedia apparaten draadloos met elkaar te laten communiceren en gegevens uit te wisselen. De naam doet het al vermoeden; WiDi is gebaseerd op de Wifi techniek. Maar, in tegenstelling tot een normaal Wifi netwerk heeft WiDi geen router of thuisnetwerk nodig om verbinding tot stand te brengen tussen twee apparaten. Wanneer twee apparaten WiDi gecertificeerd zijn kunnen ze een eigen (klein) netwerk opzetten via de Wifi module om zo materiaal uit te wisselen. Het lijkt dus een beetje op Bluetooth.

Lees meer over wat WiDi is en hoe het werkt

Meer informatie

Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema systemen, lcd tv’s, plasma tv’s, receivers, luidsprekers, Smart tv’s, oled tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide Homecinema Informatiegids.