Blu-ray profielen

Oppo UDP-203

Als je geïnteresseerd bent in een Blu-ray speler en je bent al op onderzoek uit geweest dan zul je waarschijnlijk wel van Blu-ray profielen gehoord hebben (meestal aangeduid met het Engelse profile). Maar wat is dit nu precies en wat betekenen de verschillende profielen voor de kijkervaring?

Toen Blu-ray een tijd geleden gelanceerd werd waren de technische specificaties nog niet helemaal af. Ondanks dat het werk dus nog niet af was wilden sommige fabrikanten toch al Blu-ray spelers op de markt brengen om aan de vraag te voldoen. De technische specificatie van Blu-ray is inmiddels zo goed als compleet, dus de nieuwste spelers zouden alle features en nieuwste specificaties moeten bevatten, ook wel bekend als het Blu-ray profile.

Momenteel zijn er 3 verschillende Blu-ray profielen;

  • Profile 1.0 – Ook wel bekend als BD-Video. Deze standaard ondersteunt geen internet verbinding, heeft mogelijkheid tot lokale (in de speler) data opslag en ondersteunt geen picture-in-picture (PIP).
  • Profile 1.1 – Ook wel bekend als Bonus View. Deze standaard heeft lokale data opslag en picture-in-picture als toevoeging gekregen.
  • Profile 2.0 – Ook wel bekend als BD-Live. Deze standaard heeft het mogelijk gemaakt om je speler te verbinden het met internet en ondersteunt een lokale data opslag van 1GB.

Welk profiel moet ik kiezen?
Het antwoord hierop is vrij simpel. De laatste versie! De internet mogelijkheid van Profile 2.0 biedt erg veel extra’s en de meest recente Blu-ray films spelen ook in op de verbinding met het internet.
Daarnaast hebben veel oudere spelers de mogelijkheid om de ‘firmware’ (het interne systeem) te updaten naar het nieuwste profiel. Heb je een oudere Blu-ray speler? Check dan bij je fabrikant of je de speler kunt updaten naar het nieuwste profiel.

Advertentie

Lees meer over alles dat je moet weten voordat je en Blu-ray speler koopt.

Meer informatie

Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema systemen, lcd tv’s, plasma tv’s, receivers, luidsprekers, Smart tv’s, oled tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide Homecinema Informatiegids.