Alles dat je moet weten over muurbeugels om je tv op te hangen

07 december 2017 7 Minuten 0 Reacties
muurbeugel

Er bestaan verschillende soorten muurbeugels. Welke soorten zijn er? En hoe weet je nu welke tv-beugel past op jouw televisie? In dit achtergrondartikel behandelen we alles wat je wilt weten over het uitzoeken van een nieuwe muurbeugel.

Een grote beeldbuis was vroeger moeilijk aan de muur te hangen en plaatsten we daarom op een tv-meubel. De komst van de platte televisies maakt het echter mogelijk om een televisie op te hangen. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar staat vaak ook veel mooier in het interieur. Een muurbeugel ophangen is gemakkelijker dan je denkt, maar er zijn erg veel verschillende soorten beugels. Het is natuurlijk belangrijk dat je een muurbeugel kiest die past bij de afmetingen en het gewicht van de televisie. Daarnaast zijn er muurbeugels met verschillende mogelijkheden. In dit artikel vertellen we je alles over de verschillende soorten muurbeugels en waar je op moet letten als je er één koopt voor jouw platte televisie.

Verschillende soorten muurbeugels

Muurbeugels zijn in te delen in drie verschillende soorten. We hebben de vaste muurbeugels (ook wel vlak genoemd), kantelbare muurbeugels en de draaibare muurbeugels.

Vaste muurbeugels

Een vaste wandbeugel is, zoals de naam al zegt, vast. Deze is niet te kantelen en/of te draaien. Deze beugels hangen vlak tegen de muur, maar de afstand kan verschillen. Er zijn wandbeugels die op één centimeter van de muur hangen, maar er zijn ook soorten die op een afstand van vijftien centimeter of meer van de muur hangen. Zowel dichtbij als veraf kent voor- en nadelen. Dicht tegen de muur aan staat vaak netter, maar maakt het moeilijker om bij de kabels te kunnen komen. Verder van de muur af lijkt minder mooi, maar zorgt er wel voor dat je gemakkelijker bij de kabels kunt komen. Natuurlijk is de keuze ook afhankelijk van het design van de tv.

Kantelbare muurbeugels

Kantelbare muurbeugels worden het vaakst gebruikt in de slaapkamer. Deze zijn verticaal te kantelen. Wanneer je de televisie in de slaapkamer ophangt, plaats je deze vaak hoger dan op ooghoogte. Vanuit bed heb je dan een minder goed zicht. Dankzij een kantelbare tv-beugel kun je de televisie zo kantelen, dat je vanuit bed een goed zicht op het scherm hebt. Houd rekening met de hoek van de kantelbare muurbeugel. Hier zit vaak verschil in. Hoe hoger je de televisie ophangt, des te groter de kantelhoek moet zijn van de beugel.

Draaibare muurbeugels

Een draaibare muurbeugel beschikt meestal over één of twee zwenkarmen, alhoewel er ook draaibare beugels zijn zonder zwenkarm. Deze kunnen slechts licht draaien. Bij de modellen met zwenkarm kun je de televisie naar voren halen, van de muur af, en deze vervolgens tot 180 graden draaien. Hierdoor heb je vanuit elke hoek van de kamer het beste zicht. Veel draaibare muurbeugels zijn daarnaast ook te kantelen, waardoor je met een draai- en kantelbare muurbeugel altijd de ideale hoek kunt creëren. Beschik je over een soundbar, dan wil je deze natuurlijk direct onder je televisie hangen. Je kunt kiezen voor een tv-beugel met ruimte voor een soundbar, maar je kunt ook aparte soundbar-beugels kopen. Deze bevestig je vervolgens aan de televisiebeugel.

Belangrijk: Voor een systeem als Philips Ambilight is het belangrijk dat er ruimte achter de televisie beschikbaar is. Beschik je over een dergelijk systeem, kies dan niet voor een tv-beugel waarbij de televisie te dicht op de muur hangt.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een muurbeugel?

Nagenoeg iedere moderne televisie is op te hangen aan een wandbeugel, maar hoe weet je nu of een televisie op een door jouw gekozen beugel past? Hiervoor is de VESA-standaard in het leven geroepen. VESA staat voor Video Electronics Standards Association en is de universele standaard voor muurbeugels. VESA heeft te maken met de afstand van de schroefgaten achterop de televisie. Iedere moderne televisie beschikt over deze schroefgaten voor de bevestiging aan een muurbeugel. De VESA-maat is de afstand tussen deze schroefgaten. Je kunt de afstand van de schroefgaten zelf meten, maar je kunt ook direct in de handleiding van de televisie kijken voor de juiste VESA-maat. Weet je de VESA-maten van jouw televisie, dan heb je een muurbeugel nodig voor dezelfde maten. De meest voorkomende VESA-maten zijn 100×100, 200×200 of 400×400, maar er komen ook afwijkende maten als 200×300 of bijvoorbeeld 200×100 voor.

Naast de VESA-maten is het gewicht en de afmetingen van de televisie ook belangrijk. Kijk bij een tv-beugel goed naar het maximale gewicht dat deze kan dragen. Ook belangrijk is de minimale en maximale inchmaat. Zorg dat je niet een te kleine of te grote televisie aan de beugel hangt.

Op welke hoogte moet ik mijn televisie ophangen?

Heb je een mooie muurbeugel uitgezocht? Dan is het bijna tijd om deze op te gaan hangen. Voordat je aan de slag gaat is het bepalen van de kijkhoogte erg belangrijk. Voor een televisie met een kantelbare muurbeugel in de slaapkamer is dit minder belangrijk, want deze kun je kantelen. Kies je echter voor een vlakke beugel, dan is het erg prettig dat deze op de juiste hoogte hangt. Veel mensen hangen de televisie te hoog op, waardoor na verloop van tijd een pijnlijke nek kan optreden. Kies een comfortabele plek op de stoel of bank uit, zoals je altijd televisie zit te kijken. De vuistregel voor het ophangen van de tv-beugel is dat de ogen zich op 1/3e van de bovenkant van het scherm moeten bevinden. De overige 2/3e van het scherm bevinden zich onder de kijkhoogte van de ogen.

Montage van de muurbeugel

Na het bepalen van de kijkhoogte kun je aan de slag met de montage. Schroeven voor de montageplaat van de wandbeugel aan de televisie worden meestal meegeleverd. Schroeven voor het bevestigen van de montageplaat naar de wand zijn meestal niet meegeleverd. Dit komt omdat iedere wand verschillend is, waardoor het erg veel verschil kan maken welke schroeven het beste gebruikt kunnen worden. Op naar de bouwmarkt dus. Hier kunnen ze je adviseren welke schroeven je nodig hebt voor de montage op jouw type wand. Vergeet de pluggen niet!

Je wilt natuurlijk dat de muurbeugel netjes hangt. Sommige beugels hebben een ingebouwde waterpas, anders moet je zelf met een waterpas gaan kijken of het geheel recht hangt. Teken de gaten af voordat je gaat boren. Voor de gehele montage dien je de stappen te volgen in de handleiding van de muurbeugel. Het bevestigen van de montageplaat aan de muur en de televisie aan de montageplaat is over het algemeen een makkelijk klusje, zodat je snel kunt genieten van jouw nieuwe muurbeugel.

Meer informatie

Meer informatie over accessoires voor tv’s, tips voor het instellen van je tv en kooptips vind je in onze homecinema informatiegids.

Reacties (0)