Alleen met een HDR tv zie je het perfecte WK voetbal

19 juni 2018 1 Minuut 2 Reacties
FIFA-WK-2018-1

Nee, het perfecte WK is het voor ons Nederlanders al niet, maar als je dan toch al die wedstrijden volgt dan wil je ze ook zien in de best mogelijke kwaliteit. Het blijkt nu dat dit met een 'gewone' hdtv nogal lastig is want alleen met een HDR-tv krijg je de kleuren van de shirts te zien zoals ze daadwerkelijk zijn.

Dot Color heeft onderzoek gedaan naar de kleuren die gedragen worden door de verschillende teams op het WK, en deze kleuren vergeleken met datgene we op het scherm in de huiskamer te zien krijgen. Daarvoor hebben ze standaard hdtv met het standaard BT.709 kleurbereik vergeleken met nieuwe HDR-tv’s die naast een hogere resolutie en een hogere helderheid een breder BT.2020 kleurbereik hebben.

Lees meer over het kleurbereik van televisies.

Wanneer je de wedstrijden van het WK voetbal 2018 op een standaard hdtv bekijkt dan krijg je de meeste vlaggen en shirts niet in de accurate kleur te zien. De tint wijkt iets af of de kleur kan flets overkomen. Dit komt omdat veel kleuren die gebruikt worden in de vlaggen en shirts net buiten het kleurbereik van een hdtv liggen.

Dot Color heeft de kleuren van de vlaggen van de top 10 landen die meedoen aan het WK in een diagram gezet, met daarin het standaard BT.709 kleurbereik en het brede BT.2020 keurbereik. Er is voor de vlaggen gekozen omdat we daarvan precies weten wat de kleurinformatie is. Opvallend is dat alleen de vlaggen van Argentinië en Frankrijk binnen het BT.709 kleurbereik accuraat weergegeven kunnen worden. Dit betekent dat bezitters van een HDR-tv nu eindelijk alle vlaggen in de juiste kleuren kunnen zien.

De kleine driehoek toont het BT.709 kleurbereik, de grote driehoek toont het BT.2020 kleurbereik.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Hans Laman

Hans Laman
20 juni 2018 om 20:34

Graag wil ik reageren op dit artikel. Er wordt telkens gesuggereerd dat HDR het kleurbereik een heel stuk vergroot, maar ik vraag me af of HDR iets met de kleur te maken heeft. HDR is de afkorting van high dynamic range, wat neer komt op het aantal stappen dat een tv kan weergeven tussen maximaal zwart en en maximaal wit. Hoe meer zichtbare stappen, hoe groter de dynamic range. De kleuren rood, groen en blauw (rgb) zijn zo uitgekiend, dat bij maximale gezamelijke weergave van de drie kleuren je wit krijgt. Het kleurbereik zal altijd beperkt blijven door deze 3 kleuren. Misschien dat je door vergroting van de licht intensiteit iets verder kan komen, maar het probleem blijft dat je een kleurspectrum op moet bouwen met 3 kleuren. HDR en kleurbereik zijn volgens mij 2 totaal verschillende begrippen, die nu telkens op één hoop gegooid worden.

Inloggen


20 juni 2018 om 21:01

Je hebt absoluut een punt, technisch gezien. Maar, we willen het ook niet moeilijker voor de consument maken dan het al is. 4K en HDR zijn echt gescheiden; er zijn immers tv’s zonder HDR maar met 4K en hetzelfde geldt voor content. Echter, voor HDR geldt dat men afgesproken heeft HDR te koppelen aan een groter kleurbereik. Dat is in 99 procent van de gevallen dan ook het geval. Zowel op het gebied van hardware-ondersteuning als op het gebied van content. Nee, technisch gezien zijn ze niet van elkaar afhankelijk, maar praktisch gezien is het grotere kleurbereik aanwezig als je HDR kunt bekijken. Kortom, om het makkelijk te houden (er zijn al zoveel termen en standaarden waar je op moet letten) koppelen wij ze aan elkaar. Fabrikanten doen het overigens ook; het Ultra HD Premium certificaat wordt bijvoorbeeld afgegeven als aan diverse eisen voldaan wordt, waaronder 4K, HDR en het kleurbereik.

Inloggen