Alleen met een HDR tv zie je het perfecte WK voetbal

19 juni 2018 1 Minuut 2 Reacties
FIFA-WK-2018-1

Nee, het perfecte WK is het voor ons Nederlanders al niet, maar als je dan toch al die wedstrijden volgt dan wil je ze ook zien in de best mogelijke kwaliteit. Het blijkt nu dat dit met een 'gewone' hdtv nogal lastig is want alleen met een HDR-tv krijg je de kleuren van de shirts te zien zoals ze daadwerkelijk zijn.

Dot Color heeft onderzoek gedaan naar de kleuren die gedragen worden door de verschillende teams op het WK, en deze kleuren vergeleken met datgene we op het scherm in de huiskamer te zien krijgen. Daarvoor hebben ze standaard hdtv met het standaard BT.709 kleurbereik vergeleken met nieuwe HDR-tv’s die naast een hogere resolutie en een hogere helderheid een breder BT.2020 kleurbereik hebben.

Lees meer over het kleurbereik van televisies.

Wanneer je de wedstrijden van het WK voetbal 2018 op een standaard hdtv bekijkt dan krijg je de meeste vlaggen en shirts niet in de accurate kleur te zien. De tint wijkt iets af of de kleur kan flets overkomen. Dit komt omdat veel kleuren die gebruikt worden in de vlaggen en shirts net buiten het kleurbereik van een hdtv liggen.

Dot Color heeft de kleuren van de vlaggen van de top 10 landen die meedoen aan het WK in een diagram gezet, met daarin het standaard BT.709 kleurbereik en het brede BT.2020 keurbereik. Er is voor de vlaggen gekozen omdat we daarvan precies weten wat de kleurinformatie is. Opvallend is dat alleen de vlaggen van Argentinië en Frankrijk binnen het BT.709 kleurbereik accuraat weergegeven kunnen worden. Dit betekent dat bezitters van een HDR-tv nu eindelijk alle vlaggen in de juiste kleuren kunnen zien.

De kleine driehoek toont het BT.709 kleurbereik, de grote driehoek toont het BT.2020 kleurbereik.

Reacties (2)