We nemen je mee op een tour langs de belangrijkste functies.
Steeds meer bronnen
De tijd dat we gewoon live tv keken en wat programma’s opnamen op VHS-cassette ligt jaren achter ons. Ons kijkgedrag is in die periode aanzienlijk veranderd. Live tv staats steeds minder op het menu, maar het aanbod andere bronnen is flink gegroeid. Voor live tv is er terrestriëel, kabel en satelliet. We kijken film op dvd, Blu-ray en Ultra HD Blu-ray. We maken gebruik van laptops, spelconsoles, en we streamen YouTube en Netflix. En het wordt ook steeds makkelijker om zelf filmpjes te maken.
Al die content heeft verschillende karakteristieken. Zo heeft de camera een grote invloed, bijvoorbeeld op ruis in het beeld, contrast en kleur. Maar video’s verschillen ook sterk afhankelijk van hoe ze bewerkt zijn voor ze verdeeld worden. Ze gebruiken verschillende resoluties, verschillende videocodecs en zelfs verschillende niveaus van compressie.
De P5 processor moet al zijn werk in real time doen. Dat betekent dat hij 24 tot 100 beelden per seconde moet bewerken en creëren.
Een monumentale taak
Hoe krijg je al dat uiteenlopend beeldmateriaal zo mooi mogelijk op het scherm, allemaal in 4K? Dat lijkt misschien eenvoudig, maar dat is het absoluut niet. Niet alleen moet de televisie rekening houden met heel wat variabelen, hij moet bovendien alles in real-time uitvoeren. Dat betekent dat hij een Ultra HD beeld moet genereren op basis van het bronsignaal, en dat 24 tot 100 keer per seconde! En op elk bronbeeld moet een enorme hoeveelheid werk uitgevoerd worden. Van verschillende analyses tot een hele reeks verbeteringen. Die taak vereist zo veel rekenkracht dat er een specifieke beeldprocessor voor nodig is.
“De P5 beeldprocessor is samen met het beeldscherm verantwoordelijk voor de kwaliteit van het beeld, maar de beeldprocessor is vele malen bepalender/belangrijker dan het scherm. Beeldkwaliteit tussen de verschillende merken vertoont vaak grote verschillen ondanks het feit dat ze allemaal hetzelfde scherm gebruiken. Het verschil zit in de beeldprocessoren en daar scoort Philips met “P5” het beste. In een heel recente blinde shoot-out met Philips, Sony, Panasonic en LG won Philips met 76% voorkeur.”
Danny Tack, Director Product Strategy & Marketing
De P5 beeldprocessor
Sommige technieken die de tv toepast zijn algemeen bekend, maar heel wat stappen bogen op de specifieke kennis van Philips. Kennis die opgebouwd is door jarenlang werk rond beeldkwaliteit en beeldverwerking. Daarom besloot Philips al die kennis in een eigen processor te bundelen, de P5. De naam verwijst naar de vijf pillaren van beeldkwaliteit: het verbeteren van het bronsignaal, de beste scherpte, de beste kleuren, het beste contrast, en de beste bewegingsscherpte.
Eén blik op alle bewerkingen die de P5 uitvoert maakt duidelijk hoe complex zijn taak is. Elk van de vijf onderdelen (bron, scherpte, kleur, contrast, motion) bestaat uit verschillende stappen. Zo zie je dat de P5 tot zesentwintig taken uitvoert voor het beeld op het scherm verschijnt.
De P5 evolueert
De P5 werd geïntroduceerd in 2017. Maar Philips rust niet op zijn lauweren. Het onderzoek naar nog betere technieken, en nog betere beeldkwaliteit is een werk dat steeds verder gaat. En dus verscheen in 2018 een tweede generatie P5, met Perfect Natural Reality. Ook in 2019 zal er een nieuwe versie van de P5 zijn (derde generatie).
Optimaliseren van elke bron
Hoe beter het bronmateriaal, des te beter het eindresultaat. De eerste stappen die de P5 onderneemt mikken er dan ook op om het bronmateriaal zo zuiver mogelijk te maken. Eerst wordt willekeurige ruis weggewerkt (Ruisonderdrukking). De analyse van het beeld houdt niet enkel rekening met het statisch beeld, maar ook met beweging in het beeld. Zo kan ruis efficiënt verwijderd worden zonder het beeld een uitgevlakte indruk te geven.
Een tweede stap is het wegwerken van compressie-artefacten (MPEG-artefactreductie). Alle videocodecs maken gebruik van compressie, en een te hoge compressie kan leiden tot zichtbare blokvorming in het beeld, of tot zogenaamde ‘mosquito noise’, een type ruis dat pixels willekeurig doet bewegen in het beeld. Ook hier zorgt een doorgedreven analyse en slim algoritme er voor dat beeldartefacten verdwijnen maar het beeld niet aan scherpte verliest.
De laatste stap is een verhoging van de bitdiepte. Het binnenkomend signaal maakt meestal gebruik van 8 bits (256 stappen), en dat kan leiden tot kwantisatiefouten, die zichtbaar zijn als kleurbanden in gradaties. Voor verdere bewerking wordt het signaal intern omgezet naar 14 bits (16.384 stappen, zodat kleurbanden vermeden worden en detail maximaal bewaard blijft.
Haarscherpe details
Detail en scherpte geven het beeld een extra realistisch gevoel. De P5 maakt een uitgebreide analyse van het beeld zodat hij weet waar hij de details kan aanscherpen, maar vooral ook waar hij het beeld beter ongemoeid laat, bijvoorbeeld in gezichten. Overgangen van licht naar donker kunnen sterker gemaakt worden zodat het beeld scherper oogt, maar zonder lastige dubbele lijnen of vals detail te creëren. De Ultra Resolutie Upscaling en Detail Enhancer transformeren elk beeld in een Ultra HD beeld met verfijndere lijnen, en duidelijker detail. Het beeld wint zo aan diepte en realisme.
Intense kleuren
De huidige schermtechnologie laat in veel gevallen rijkere kleuren toe dan het bronmateriaal. Om maximaal te genieten van de mogelijkheden van je scherm worden de kleuren in het bronmateriaal omgerekend naar het grotere kleurpalet van het scherm. Huidstinten en neutraal wit worden bewaard, maar andere kleuren krijgen een rijkere tint. Voor maximaal resultaat en nauwkeurigheid worden de kleurberekeningen uitgevoerd in 17 bit precisie, zodat er meer dan 2,25 biljard kleurtinten beschikbaar zijn. Zo geniet je van de meest intense en levendige kleuren.
Perfect Natural Reality is een exclusieve Philips technologie die het contrast binnen een beeld op spectaculaire manier verbetert, en al je SDR-content een echte HDR-look geeft.
Tastbaar contrast
Een sterk contrast is een cruciaal onderdeel van beeldkwaliteit. Dankzij hoog contrast kunnen we meer detail waarnemen en krijgt het beeld een natuurlijke diepte. Opnieuw is de eerste stap een analyse van het beeld. Vervolgens verbetert het globaal algoritme het contrast over het volledige beeld. Heldere delen van het beeld worden helderder, donkere delen donkerder. Een verdere stap is lokale verbetering, waarbij specifieke delen van het beeld een eigen behandeling krijgen. Zo vermijdt de processor dat er schaduwdetail of lichtnuances verloren gaan. Het resultaat is een levendig, helderder beeld, met diepere maar gedetailleerde schaduwen.
Perfect Natural Reality: Alles in HDR bekijken
De tweede generatie P5 beeldprocessor is niet enkel verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, hij bevat ook een revolutionaire nieuwe techniek. Perfect Natural Reality is een exclusieve Philips technologie die het contrast binnen een beeld op spectaculaire manier verbetert, en al je SDR-content een echte HDR-look geeft. Het resultaat is bijzonder indrukwekkend. Kleuren zijn rijker, witdetail is intenser en duidelijker, en contrast binnen het beeld verbetert aanzienlijk waardoor het nog meer diepte krijgt. Dankzij Perfect Natural Reality geniet je van HDR beeldkwaliteit in al je films, niet enkel in je meest recente aankopen. Perfect Natural Reality is instelbaar in drie sterktes, van een subtiele verbetering tot een krachtige HDR-indruk.
“De moeilijkste taak voor de P5 beeldprocessor is het beeld altijd vloeiend te maken zonder zijeffecten. Philips heeft jarenlange expertise en ervaring op dat vlak die teruggaat naar het NATLAB in Eindhoven waar de techniek zijn oorsprong heeft gevonden. Om beelden vloeiend te maken moet je extra beelden toevoegen aan de originele met grote nauwkeurigheid. Dit vergt enerzijds heel veel rekenkracht (4 Billion pixels processing power per seconde) en een heel robuust getraind algoritme om de juiste tussenliggende beelden te maken met die ongelooflijk hoge rekenkracht. Philips blijft ver vooruit op de concurrentie bij het maken van vloeiende beelden in snelheid; maakt niet uit of de beweging horizontaal, verticaal of diagonaal gaat, invangen na een scene verandering is meteen, kleine bewegende objecten zoals de bal bij tennis worden altijd perfect weergegeven en zonder bijeffecten.”
Danny Tack, Director Product Strategy & Marketing
Vloeiende beelden
Films worden geschoten aan 24 beelden per seconde. Maar die beelden lijken vaak te schokken wanneer de camera pan-bewegingen maakt. Bovendien vervagen details in het beeld door snelle bewegingen. De oplossing is meer beelden per seconde, maar die moet de processor dan wel zelf berekenen op basis van de originele 24 beelden. Zo kan hij beelden omzetten naar 50 beelden per seconde, of zelfs 100 beelden per seconde. Details blijven zichtbaar, en camerabewegingen en snelle actie is perfect vloeiend. Die technieken vereisen enorm veel rekenkracht. De processor moet analyseren welke delen van het beeld bewegen, en welke statisch blijven. Bovendien moet hij bij het bereken van de tussenliggende beelden vermijden dat voorwerpen die bewegen tegen een complexe achtergrond een halo-effect krijgen.
Dankzij Perfect Natural Motion geniet je bij elke film, maar ook elk sportevenement of elke gaming-sessie van perfect detail en perfect vloeiende beelden, zelfs als de actie intens en snel is.
Kies zelf hoe je geniet
Dankzij de P5 geniet je, ongeacht de kwaliteit van de bron van het meest optimale beeld. Dat is bovendien een prima oplossing voor het beperkte aanbod aan native HDR en 4K-content vandaag.
Philips maakt daarnaast de belangrijkste bewerkingen van de P5 processor toegankelijk in de gebruikersinterface. De ‘Levendig’ beeldmode activeert alle verbeteringen zodat je de volledige kracht van de P5 aan het werk ziet. Kies voor de ‘Films’ beeldmode als je enkel de essentiële bewerkingen zoals upscaling wenst, en de film in zijn oorspronkelijke staat wenst te zien.
Ook wie graag zelf wat aan het beeld sleutelt, komt aan zijn trekken. Philips heeft de geavanceerde beeldinstellingen onderverdeeld in ‘Kleur’, ‘Contrast’, ‘Scherpte’ en ‘Motion’. Daar vind je alle belangrijke bewerkingen terug. Zo kies je zelf welke P5 bewerkingen je wat minder sterk of meer uitgesproken wenst te zien, en kan je het beeld volledig naar je smaak personaliseren.
Wil je precies weten welke P5 er in welke modellen zit, lees dan verder in onze Philips 2019 oled tv line-up en de Philips 2019 lcd led tv line-up.
Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van TP Vision.
Reacties (1)