8 misvattingen over 3D TV

27 maart 2010 3 Minuten 3 Reacties
20091013_03M

Als er één ding is waar nieuwe technologie voor zorgt zijn het wel misvattingen, incorrecte feiten, en mythen. Zelden was er een technologie die het zo goed deed met deze dingen als 3D TV. Om deze reden zullen we hieronder de meest bekende misvattingen over 3D TV ontkrachten. Sommige misvattingen komen uit de jaren '50 en anderen zijn zeer recent.

3D films in de jaren ’50 werden bekeken met anaglyph (rood/blauw of rood/groen) brillen – Dit is misvatting die menig persoon nog steeds als waarheid beschouwt. Er was maar een zeer klein aantal films dat in de jaren ’50 gebruik maakten van de anaglyph 3D techniek. De grote meerderheid maakte gebruik van polariserende brillen. Anaglyph heeft vooral bekendheid gekregen door de 3D stripverhalen.

2010 LCD en plasma modellen zijn de eerste 3D TV’s voor thuisgebruik – Mitsubishi had in 2007 al een 3D-Ready DPL display. Deze modellen zijn niet meteen compatible met de nieuwe HDMI 1.4 en Blu-ray 3D standaarden, maar binnenkort komt er een adapter op de markt die ook deze TV’s volledig 3D geschikt maakt. Ook Samsung heeft in 2008 een aantal 3D-Ready DLP TV’s op de markt gebracht.

3D films moeten apart in 2D opgenomen worden – Aangezien het 3D effect gecreëerd wordt door het tonen van een tweetal 2D beelden die uit elkaar staan om de afstand tussen de ogen te simuleren, kan simpelweg één van deze twee beelden een 2D film vormen. Er hoeft dus niet apart voor gedraaid te worden.

3D LCD en 3D plasma TV’s zijn veel duurder dan 2D modellen – Samsung biedt een 32 inch 3D LCD TV’s aan voor 1.199 dollar (VS prijzen) en een 46 inch model voor 1.799 dollar (VS prijzen). Vanuit daar gaan de prijzen wel omhoog, maar veel duurder dan ‘gewone’ 2D modellen zijn de 3D TV’s niet. Panasonic’s 50VT20 3D TV, bijvoorbeeld, gaat 2.499 euro kosten inclusief twee 3D brillen. Als je de brillen, welke 120 euro per stuk kosten, eraf haalt kom je al aardig dicht in de buurt van de 2D versie van deze TV, de 50V20, welke 2.000 euro moet gaan kosten. Je kunt wel verwachten dat de prijzen omlaag zullen gaan naar mate 3D TV’s langer op de markt zijn en meer fabrikanten nieuwe modellen introduceren. Je zult nog geen budget 3D TV tegenkomen, maar je hoeft ook geen topmodel 3D TV te kopen om van de 3D ervaring te kunnen genieten.

3D brillen veroorzaken oogpijn en hoofdpijn – Alle 3D brillen filteren licht, of het nu het filteren van gepolariseerd licht is met passieve brillen, kleuren met anaglyph, of aan/uit met active shutter brillen. Alles wat de brillen doen is regelen welk licht je oog ziet. Wat wel oogpijn kan veroorzaken bij een klein percentage kijkers is het 3D effect en hoe de hersenen dit verwerken, net als de gedimde helderheid door de brillen.

3D TV eigenaren moeten altijd een 3D bril dragen – 3D brillen zijn alleen nodig wanneer er 3D content bekeken wordt. 2D content heeft geen 3D bril nodig.

Jaws 3D was een geweldige film – Nog niet bijna. Serieus? Van wie heb je dat?

Alle 3D brillen zullen compatible zijn met elke 3D TV – Terwijl er geen enkele reden is waarom 3D brillen niet kunnen werken met een 3D TV van een ander merk leven we helaas niet in deze perfecte wereld. De meerderheid van 3D TV fabrikanten maakt gebruik van infrarood zender om de active shutter brillen te synchroniseren met de TV, maar er is geen industrie standaard voor sync signalen of technische specificaties. Hetzelfde geldt voor die paar fabrikanten die Bluetooth gebruiken voor de synchronisatie.Er komen binnenkort wel universele 3D brillen op de markt.

Reacties (3)