5 algemene tips om je tv te kalibreren

05 december 2010 5 Minuten 18 Reacties
lcd-tv-Sony-retina

Bij reviews die we plaatsen proberen we wanneer mogelijk de meest optimale instellingen te geven zodat je van de meest optimale, in onze ogen, beeldkwaliteit kunt genieten. Er komen bij ons veel vragen binnen over wat de optimale instellingen zijn voor verschillende tv's en die kunnen we natuurlijk niet allemaal testen. Om deze reden geven we hieronder 5 algemene kalibratie-tips zodat je zelf de beeldkwaliteit van zo goed als elke flatscreen tv kunt verbeteren.

5 tips voor een betere beeldkwaliteit

Een perfecte display-kalibratie behoeft zowel kalibratie apparatuur als ervaring, maar je kunt de beeldkwaliteit ook drastisch verbeteren zonder dit alles. In dit artikel geven we algemene tips voor beginners om dit te bereiken.

Kalibreren betekent het optimaliseren van de beeldkwaliteit. Kalibratie is iets wat veel mensen nalaten maar wat absoluut een vereiste is aangezien fabrikanten de beeldinstellingen ver omhoog gooien en kleine handigheden gebruiken als een hogere kleurtemperatuur, verkeerde gamma-instellingen, en oververzadigde kleuren, simpelweg om de tv’s eruit te laten springen tussen al die andere tv’s in winkels. Om deze reden zijn de standaard instellingen zelden optimaal. Zo goed als elke tv kan profiteren van betere beeldinstellingen en wil je niet de best mogelijk beeldkwaliteit op je tv? Hieronder vind je 5 tips op dit zelf te bereiken.

 1. Schakel over naar de Film of Movie beeldinstelling

  De Movie/Film voorkeursinstelling kan meestal gevonden in het menu voor de beeldinstellingen, maar sommige tv’s hebben een preset knop op de afstandsbediening. De Movie/Film preset is vaak beter aangezien de kleuren en de gamma-settings accurater zijn. Puur door het schakelen naar deze preset kun je het aantal dynamische circuits (die voor artifacts en ruis zorgen) en de toegevoegde (neppe) scherpte reduceren. De Film/Movie preset is geoptimaliseerd voor donkere kamers, maar je kunt de instelling genaamd ‘helderheid’ of ‘backlight’ gemakkelijk aanpassen om dit te compenseren.

 2. Verminder de helderheid

  De meeste flatscreen tv’s zijn vooraf gekalibreerd met extreme helderheid niveaus, en dit komt niet ten goede aan de beeldkwaliteit, noch het energieverbruik. Als je dus de helderheid reduceert naar een natuurlijk niveau krijg je natuurlijkere en minder ‘harde’ beelden en tegelijkertijd bespaar je op de energierekening. Je kunt de instelling genaamd ‘helderheid’ of ‘backlight’ gemakkelijk aanpassen om dit te bewerkstelligen. Sommige tv’s hebben ook een automatische helderheidsensor.

 3. Deactiveer het Dynamisch Contrast

  Deze tip omvat ook instellingen als ruisreductie, geavanceerde scherpte, Edge Enhancement, levendige kleuren (of dynamische kleuren) en meerdere ‘verbeterings’ instellingen. Je moet deze beeldtechnieken uitschakelen simpelweg omdat ze niet helpen de meest optimale beeldkwaliteit te bereiken. Deze technieken zijn ontwikkeld om te compenseren voor dingen die de tv niet kan, maar vaak voegen ze meer nieuwe problemen toe aan het beeld dan dat ze er verhelpen. Technieken verbeterde motion-weergave kunnen ook beelden met artifacts veroorzaken en de meeste filmliefhebbers zetten deze systemen dan ook uit. Probeer het zelf eens uit.

 4. Verander de kleurtemperatuur

  Kleurtemperatuur is een meeting van de kleurnuance van het beeld. Een lage kleurtemperatuur resulteert in warme (rood-achtige) beelden en een hoge kleurtemperatuur resulteert in koele (blauw-achtige) beelden. Tegenwoordig komt 99 procent van de flatscreen tv’s geleverd met een te hoge kleurtemperatuur, resulterend in te koele beelden. In de winkel trekt dit veel mensen aan, maar in de huiskamer wil je natuurlijk liever accurate kleuren. Accurate kleuren op een flatscreen tv krijg je meestal bij een kleurtemperatuur van 6500 Kelvin. Om deze reden is het van belang dat je de kleurtemperatuur aanpast in het beeld instellingenmenu. Kies hier dan voor ‘warm’. Soms moet je de ‘normaal’ instelling gebruik voor het beste resultaat. Ga vooral niet voor de ‘koud’ instelling want dit legt zeer ver af van de 6500 Kelvin. Let wel dat de Movie/Film preset vaak de ‘warm’ instelling al standaard heeft ingeschakeld.

 5. Vind de kalibratie instellingen hier op Homecinema Magazine of ergens online

  De laatste tip is waarschijnlijk het meest effectief. We proberen op Homecinema Magazine in elke review de meest optimale kalibratie instellingen te geven. Print deze uit of schrijf ze over en kalibreer je tv voor de meest optimale beeldkwaliteit. Bekijk hier al onze reviews. Mocht jouw tv er bij ons niet tussenstaan, probeer dan online te zoeken naar de juiste kalibratie-settings.

Nog verder kalibreren?

Je hebt misschien de behoefte om je tv wat geavanceerder te kalibreren en dat kan. Hiervoor zijn er verschillende kalibratie-discs in de markt zoals de DVE HD Basic disc die je tips en tools geeft om de beeldkwaliteit nog verder te verbeteren. Voor een nog beter resultaat kun je zelfs experts inhuren om je tv te kalibreren.

Meer informatie

Zoals gezegd zijn er veel meer belangrijke instellingen die je op televisies terugvindt en die invloed kunnen hebben op de beeldkwaliteit. Via onderstaande links vind je meer informatie over dit specifieke onderwerp. Voor meer algemene informatie kun je terecht in onze Home cinema informatiegids.

De contrast ratio van een tv; belangrijk of misleidend?
Hoe kun je de beeldkwaliteit van je tv verbeteren?
Valkuilen bij het kopen van een nieuwe tv
Hoe kom je tot de beste instellingen voor jouw tv?
Betekent een ‘LED TV’ ook een betere beeldkwaliteit? Nee!


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (12)

MartZuid

MartZuid
11 december 2010 om 17:02

Mijn Samsung TV heb ik ooit gekalibreerd met deze instellingen: http://www.hdtvtest.co.uk/Samsung-LE40B650/Settings.htm, en daar ben ik nog steeds heel tevreden over.

Inloggen
Bert

Bert
24 juni 2011 om 11:39

Martijn,

Klopt de bewering, dat je de tv pas na ca. 400 speeluren kan laten kalibreren.
En, kan je het kaliberen beter overlaten aan een professional?

Inloggen


24 juni 2011 om 11:45

Nee, je kunt de TV kalibreren (zoals hierboven omschreven) als hij uit de doos komt. Wil je hem professioneel laten kalibreren dan is het wel verstandig de TV minimaal 200 uur te laten draaien met dynamische beelden.
Het is maar net hoeveel beeldkwaliteit je wilt, of je het ziet en wat je budget is..

Inloggen
Jarno

Jarno
07 juni 2019 om 16:18

Is mijn tv nog steeds gekalibreerd nadat ik het gerest in beeld instellingen?

Inloggen
Hans

Hans
03 december 2012 om 13:23

Hallo Martijn,

Waar kan ik de juiste gegevens vinden om onze Philips 8007 zo af te stellen dat we nu eindelijk eens tevreden televisie kunnen kijken. In allerlei testen blijkt de 8007 over een perfect mooi en scherp beeld te beschikken, helaas niet onze 8007. Hij is niet scherp, er hangt regelmatig een soort waas over het beeld, de TV valt regelmatig uit of loopt vast, het is om moedeloos van te worden. Ik hoop dat je ons verder kunt helpen.

Mvg Hans

Inloggen


03 december 2012 om 13:33

Beste Hans,
Een deel van je punten hangt niet samen met de instellingen, daarmee zou ik echt terug gaan naar de winkel. een TV die uitvalt werkt namelijk niet naar behoren.
De waas over het beeld zou je kunnen minimaliseren door de Perfect Motion techniek op minimaal of uit te zetten.
Helaas heb ik geen lijst met alle optimale instellingen, welke ook afhankelijk zijn van het gebruik en de ruimte. AVForums is een goed startpunt om ervaringen te vinden met optimale instellingen.

Inloggen
Joke

Joke
10 maart 2013 om 13:50

Ik heb een LG led tv het beeldschermformaat krijg ik niet goed ik krijg een zwarte balk onder en boven. Wijzigen lukt niet. Wie kan mij zeggen hoe ik hem terug zet naar fabrieksinstellingen?

Inloggen


10 maart 2013 om 14:19

Zie hier Joke;
http://www.fwd.nl/2013/01/waarom-zijn-er-nog-steeds-zwarte-balken-zichtbaar-op-een-169-tv/
Dat is normaal.

Inloggen
Hans

Hans
10 maart 2013 om 14:14

Beste mensen,

Na 3 maanden ellende met mijn Philips 8007 led televisie, heeft Expert uiteindelijk toch voor een perfecte oplossing gezorgd, het is een Samsung uit de 8000 serie geworden, 46 inch. Wat een een verschil met de Philips, en ook nog eens een gratis Samsung tablet erbij. Dat tablet is natuurlijk leuk, maar het belangrijkste was en is de televisie, tot nu toe erg tevreden, enigste minpunt is dat het geluid steeds uit zich zelf minder wordt na ongeveer 10 sec. weer het oude geluidsnivo, als iemand daar een oplossing voor weet, zal wel met instellingen te maken hebben, wil voorlopig Expert er niet mee lastigvallen.

Mvg Hans Broers

Inloggen
Rik De Bock

Rik De Bock
16 januari 2014 om 19:13

Samsung 8000-46’gekocht, heel mooi & perfekt toestel, mn vraag:moet ik de tv laten “kalibreren”en wat is het kostenplaatje? Dank..

Inloggen
Rik De Bock

Rik De Bock
16 januari 2014 om 19:17

Wat is het kostenplaatje voor het kalibreren van een Samsung 8000- 46′, en is het nuttig dit te doen? Dank..

Inloggen


16 januari 2014 om 21:32

Dit kun je zeker laten doen wanneer je de optimale beeldkwaliteit wilt. Denk hierbij wel aan een paar honderd euro en een paar uurtjes werk.

Inloggen
Koen

Koen
28 november 2015 om 01:59

Hallo!

ik was al bezig met het klooien van de backlight contract sharpness en shadow.

Nooit gedacht aan Color modes…

Ik had hem altijd op warm 1 of warm 2 staan in elke mode of het nou standard natural of movie is. En hij hoort gewoon op standard!!!! te staan! Alles is weer fris ik zit weer fris achter de pc. Ogen zijn erg blij. JA want de auto adjustment staat uit op mijn samsung led, dus ik moet we zelf op zoek gaan. Dankje voor de tip!

Inloggen
Koen

Koen
28 november 2015 om 02:11

Mijn settings

Shadow -2
Color mode Standard.
Picture mode movie
Backlight 10 Omdat het snachts is

Inloggen
Kers

Kers
10 januari 2016 om 18:55

Sinds wij zijn overgestapt naar Telfort, krijg ik de kleuren van mijn LG televisie niet goed meer ingesteld. Heb het geprobeerd met oude afstandsbediening, want met die van Telfort kom ik niet ver. Beeld blijft aan de donkere kant, heel lastig. Wie helpt mij?

Inloggen
asking

asking
27 februari 2017 om 18:05

Wij hebben een samsung led tv gekocht uit de j6240 serie. Ik weet dat je het beste op film .movie kan zetten.maar wat zijn goede percentages verder voor kleur contrast helderheid etc.

Inloggen
J.boonmanj.boonman

J.boonmanj.boonman
22 juli 2018 om 09:48

Kan een tv in een erg warme serre blijven staan.
Hoe veel mag de temperatuur zijn

Inloggen
Jarno

Jarno
07 juni 2019 om 16:19

Is mijn tv nog steeds gekalibreerd nadat ik de beeld instellingen gereset hebt?

Inloggen