4K en 3D pass-through: Wat is het en hoe werkt het?

01 februari 2013 2 Minuten 1 Reacties
Marantz-SR7007

Receivers bevatten steeds meer functies met termen die niet voor iedereen duidelijk zijn. Een voorbeeld hiervan is de zogenaamde 'pass-through' functie. Wanneer je vandaag de dag een nieuwe receiver koopt is de kans groot dat deze beschikt over zowel 3D pass-through als 4K pass-through maar wat betekent dit precies en wat heb je aan deze functies?

3D en 4K pass-through

In principe is de pass-through functie een hele simpele functie waarin de naam al aangeeft wat er gedaan wordt. Bij zowel 3D pass-through als 4K pass-through wordt namelijk het videosignaal doorgestuurd naar de TV. Simpeler gezegd; er is volledige ondersteuning voor het doorgeven van 3D content en 4K Ultra HD materiaal wanneer je een bron op de receiver aansluit die deze beelden kan weergeven. Het videosignaal wordt dus exact zo doorgestuurd als het binnenkomt.

Een logische vraag is dan waarom fabrikanten van receivers deze feature benoemen. Er wordt immers ook niet benoemd dat een receiver een Full HD signaal kan doorsturen. De gedachte hierachter is dat niet alle receivers ondersteuning voor 3D en 4K Ultra HD materiaal bieden. Wanneer je een bron op een dergelijke receiver aansluit en 3D of 4K materiaal via de receiver naar de TV wilt sturen zul je merken dat het beeldsignaal geblokkeerd wordt en alleen de audio uit het signaal gehaald wordt om over de speakers weer te geven. Voor het beeld zou je dan de bron los op de TV moeten aansluiten. Om deze redenen beschikken sommige (3D) Blu-ray spelers tegenwoordig over twee HDMI uitgangen. Een uitgang om de audio richting een receiver die geen 3D/4K ondersteuning biedt te sturen en een uitgang om het beeld richting een TV met 3D/4K ondersteuning te sturen.

3D pass-through en 4K pass-through zijn dus puur termen die aangeven dat je zonder problemen bronnen kunt aansluiten die 3D en/of 4K content uitsturen en dit signaal kunt laten doorsturen naar een compatibele TV of projector. Sommige receivers beschikken daarnaast over standby pass-through. Dit houdt in dat zowel audio als video van op de receiver aangesloten bron doorgestuurd kunnen worden naar de TV zonder dat de receiver er iets mee doet en uitstaat. Het beeld wordt weergeven op de TV en de audio gaat over de speakers van de TV.

Advertentie

Meer informatie

Voor meer informatie over 4K Ultra HD, 3D, receivers en aankoop adviezen kun je terecht in onze Home cinema Informatie Gids. Ook kun je direct meer lezen via onderstaande links.

4K (Ultra HD) resolutie: Alles dat je moet weten
Waar moet je op letten bij het kopen van een AV receiver?
De toekomst van AV receivers
Een overzicht van alle surround formaten en audiotechnieken

Reacties (1)