4K Blu-ray discs verschijnen voor eind dit jaar

10 januari 2014 1 Minuut 0 Reacties
4K-Ultra-HD-retina

We hebben tijdens CES 2014 weer een hoop nieuwe 4K Ultra HD tv's voorbij zien komen, waaronder ook modellen die eindelijk betaalbaar zijn. Nu het hardware-deel redelijk staat moet de aandacht verschoven worden naar de content. Hoe krijgen we de 4K-content de huiskamer in?

De afgelopen maanden hebben we verschillende oplossingen gezien maar deze zijn allemaal gebaseerd op het streamen van content. Zo wil Netflix in de eerste helft van dit jaar beginnen het het streamen van films en series in 4K-resolutie en Sony heeft inmiddels de 4K Video Unlimited-dienst gelanceerd met hetzelfde doel. Het probleem is echter dat deze diensten en de kwaliteit ervan afhankelijk zijn van variabelen als de internetsnelheid, de bandbreedte en de compressie.

Er moet dus ook een ‘betrouwbare’ manier komen om 4K-content naar de huiskamer te brengen en dat wordt waarschijnlijk de 4K Blu-ray disc. Er gaan al tijdens geruchten over deze disc met grote opslagcapaciteit maar tot deze week was nog niks officieel bevestigd. Deze week heeft Victor Matsuda, voorzitter van de BDA Global Promotions Committee, echter bevestigd dat er momenteel hard gewerkt wordt aan een standaard voor 4K Blu-ray discs en dat deze voor het einde van dit jaar moet staan. De Blu-ray Disc Association (BDA) heeft al goedgekeurd dat de Blu-ray standaard uitgebreid wordt met 4K en nu wordt gezocht naar de beste technische uitwerking.

De verwachting is dat we eind 2014 of begin 2015 de eerste 4K Blu-ray discs in de winkel kunnen verwachten. De kans is echter groot dat hiervoor ook nieuwe hardware, bijvoorbeeld een Blu-ray speler, aangeschaft moet worden.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)