2013 plasma TV’s ogen mogelijk scherper dan 4K Ultra HD LCD TV’s

02 april 2013 2 Minuten 1 Reacties
LG-2013-4K-Ultra-HD

2013 is het jaar van TV's met de zeer hoge 4K Ultra HD resolutie. Maar, zorgt deze resolutie ook daadwerkelijk voor een scherper ogend beeld? Niet alleen de resolutie is namelijk belangrijk voor een scherp ogend beeld, ook het contrast speelt een belangrijke rol.

Resolutie en contrast

HDGuru voert een belangrijk argument aan waarom de komst van 4K Ultra HD TV’s niet per se betekent dat je met een dergelijk model een scherper ogend beeld voorgeschoteld krijgt dan bij een Full HD plasma TV. Dat klinkt op zich vreemd aangezien de resolutie viermaal zo hoog is maar ook het contrast speelt hierbij een belangrijke rol. Het contrast ratio van een TV is het verschil tussen het donkerste en het lichtste deel van een beeld. Wanneer het contrast laag is zorgt dit al snel voor een minder levendig en scherp ogend beeld.

4K LCD TV’s met LED verlichting

Voor LCD TV’s met LED achtergrondverlichting geldt dat het optimale contrast alleen bereikt kan worden wanneer de LED’s zich direct achter het display bevinden (Full LED) en deze lokaal gedimd kunnen worden. De meeste nieuwe 4K Ultra HD TV’s worden echter met Edge Lit LED uitgerust waarbij de LED’s zich aan de zijkanten van de TV bevinden en dus niet lokaal gedimd kunnen worden om het contrast van het beeld te verhogen. Om bijvoorbeeld een helder verlichte toren in een donkere nacht weer te geven zouden eigenlijk de LED’s achter deze toren ‘open’ moeten staan terwijl de overige LED’s gedimd worden. Met LED’s die zich aan de zijkanten bevinden is dit erg lastig en wordt vaak het totale beeld lichter om één bepaald deel van een donker beeld te verlichten.

Plasma TV’s

De nieuwe plasma TV’s die in 2013 door onder meer Samsung en Panasonic gelanceerd worden beschikken over een zeer hoge contrastverhouding maar de cijfers zeggen natuurlijk niet alles. Wat meer zegt is de manier waarop plasma werkt en de reputatie van plasma. De plasma techniek staat namelijk bekend om de diepe zwartwaarden en het hoge contrast. De reden hiervoor is dat bij de plasma techniek elke pixel individueel gedimd kan worden en dus een groter bereik van zeer licht naar zeer donker kan weergeven.

Advertentie

Hierdoor kunnen high-end plasma TV’s een scherper ogend en levendiger beeld weergeven dan Edge Lit LCD TV’s met 4K Ultra HD resolutie. Natuurlijk is dit alles ook afhankelijk van de kijkafstand en de specifieke modellen die je naast elkaar zou zetten. Het is echter wel een goed argument voor het feit dat resolutie niet alles zegt over een scherpe en goede weergave.

Is het volgens jou alsnog duizenden extra euro’s waard om een TV met 4K Ultra HD resolutie aan te schaffen?

Lees meer over het contrast ratio van TV’s en de hoge 4K Ultra HD resolutie.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

ijstaartindeoven

ijstaartindeoven
15 april 2013 om 20:06

Sommige zenders zenden nog niet eens uit in HD, dus waarom een nóg hogere resolutie? Zijn ook nog eens veel duurder en dat in de huidige crisis? Ik heb een lcd van Panasonic en ik vind het beeld juist hartstikke scherp ondanks een lager contrast. En minder diep zwart neem ik op de koop toe. En plasma is er alleen vanaf 42 inch. Mij te groot en past niet in mijn kast.

Inloggen