Yamaha lanceert RX-V4A en RX-V6A receivers met 8K en HDMI 2.1

26 augustus 2020 2 Minuten 4 Reacties
Yamaha RX-V6A 1

Yamaha heeft deze week twee nieuwe av-receivers aangekondigd. Het Japanse merk brengt binnenkort de RX-V4A en RX-V6A op de markt, voorzien van 8K-ondersteuning en natuurlijk HDMI 2.1-poorten.

De Yamaha RX-V4A en RX-V6A zijn compleet opnieuw ontworpen, wat direct al opvalt aan het uiterlijk van beide apparaten. Yamaha heeft gekozen voor een zeer strakke uitstraling met maar weinig fysieke knoppen. Onder dat uiterlijk is ook veel gebeurd. Zo is er nu ondersteuning voor de 8K-resolutie aanwezig, heb je de beschikking over HDMI 2.1-poorten en is er ondersteuning voor HDR10+ en Dolby Vision.

De RX-V4A is een 5-kanaals receiver met 80 Watt aan vermogen per kanaal, terwijl de RX-V6A 7 kanalen kan aansturen met 100 Watt per kanaal. Beide apparaten komen met het nieuwe High Slew Rate Amplifier circuit waarmee de audiokwaliteit weer een stapje hoger moet liggen. Beide receivers ondersteunen 4K/120Hz en 8K/60Hz. De RX-V4A komt met vier 8K-compatibele HDMI-poorten, terwijl drie van de zeven HDMI-poorten van de RX-V6A overweg kunnen met de 8K-resolutie. Overigens moet er in december 2020 nog wel een firmware-update uitgerold worden die al dit moois mogelijk maakt.

Voor gamers is HDMI 2.1 met al zijn nieuwe features erg interessant. Zo is er ondersteuning voor Auto Low Latency Mode (ALLM), Variable Refresh Rates (VRR), Quick Frame Transport (QFT) en Quick Media Switching (QMS) waarmee de game-ervaring sneller, soepeler en onverstoorbaarder wordt. Dit is echter wel pas interessant wanneer je een volgende generatie game console aanschaft en het geheel voorziet van een 8K-televisie.

Advertentie

Beide receivers bieden ondersteuning voor DTS:X en Dolby Atmos, waar de RX-V6A Dolby Atmos Height Virtualization aan toevoegt. MusicCast is aanwezig om al je favoriete muziek vanuit elke dienst of bron te kunnen streamen. Je kunt aan de slag met WiFi, AirPlay 2, Spotify Connect, ingebouwde streamingdiensten, multiroom en zelfs spraakbediening middels Alexa, Google en Siri. Net zoals bij voorgaande receivers kun je een MusicCast 20 of MusicCast 50 speaker koppelen voor een draadloze 5.1-kanaals opstelling.

Yamaha RX-V4A

 • 5.1-ch., 80-watt AV receiver
 • 8K/60Hz & 4K/120Hz, HDMI 2.1 met HDCP 2.3 en eARC (4-in/1-out)
 • YPAO automatic room calibration
 • Voice control met Amazon Alexa, Siri (via AirPlay 2) en Google Assistant
 • MusicCast multi-room app control met optional wireless surrounds

Yamaha RX-V6A

 • 7.2-ch., 100-watt AV receiver met Zone 2
 • 8K/60Hz & 4K/120Hz, HDMI 2.1 with HDCP 2.3 en eARC (7-in/1-out)
 • Dolby Atmos, DTS:X and Dolby Atmos Height Virtualization
 • YPAO Multi-Point automatic room calibration
 • Voice control met Amazon Alexa, Siri (via AirPlay 2) en Google Assistant
 • MusicCast multi-room app control met optional wireless surrounds

De Yamaha RX-V4A and RX-V6A av-receivers moeten vanaf oktober op de markt verschijnen. In de Benelux gaan ze over de toonbank voor respectievelijk 739 euro en 519 euro.

Reacties (4)