Wat is het verschil tussen actieve en passieve luidsprekers?

07 juli 2012 1 Minuut 4 Reacties
Teufel-LT-2-R-2

We hebben al artikelen gepubliceerd over onder meer de soorten luidsprekers in een home cinema systeem, de plaatsing van luidsprekers in een home cinema systeem en de specificaties van luidsprekers. Toch is er nog een belangrijk aspect van luidsprekers waarover we vaak vragen krijgen. Wat is het verschil tussen passieve speakers en actieve speakers?

In principe vallen alle luidsprekers die je in je home cinema systeem kunt gebruiken in de passieve of de actieve categorie. Het verschil tussen speakers in deze categorieën zit hem in de manier waarop de luidspreker communiceert met de receiver of versterker waar deze mee aangestuurd wordt.

Passieve luidsprekers

Passieve luidsprekers beschikken niet over een ingebouwde versterker. Deze speakers moeten dus aangesloten worden op je receiver of versterker middels normale luidsprekerkabels. De receiver/versterker heeft de audio zelf versterkt wat voldoende moet zijn om de speakers aan te sturen.

Actieve luidsprekers

Actieve luidsprekers beschikken wel over een ingebouwde versterker en worden voorzien van een audiosignaal middels een kabel uit de line-out poort van een bron of voorversterker. Aangezien de actieve speaker een actief apparaat is moet deze voorzien worden van stroom en moet er dus een kabel richting een stopcontact lopen.

Actief vs passief

99 procent van alle home cinema luidsprekers zijn passief en deze worden dus aangesloten op een receiver of versterker. Ook zijn de front, center en surround speakers van een alles-in-één home cinema systeem in de meeste gevallen allemaal passief. De luidspreker die wel vaak actief is, is de subwoofer. Deze wordt dus middels een aparte kabel (geen normale luidspreker kabel) verbonden met de hoofdunit van je alles-in-één set of met de subwoofer (pre-out) uitgang van de receiver of versterker.

Actieve luidsprekers kom je vaker tegen bij de echte high-end home cinema systemen of bijvoorbeeld als een setje speakers bij je PC.

Meer informatie

Meer informatie over luidspreker en andere home cinema producten als TV’s en receivers kun je vinden in onze Home Cinema Informatie Gids.

Reacties (4)