Wat is het verschil tussen actieve en passieve luidsprekers?

07 juli 2012 1 Minuut 4 Reacties
Teufel-LT-2-R-2

We hebben al artikelen gepubliceerd over onder meer de soorten luidsprekers in een home cinema systeem, de plaatsing van luidsprekers in een home cinema systeem en de specificaties van luidsprekers. Toch is er nog een belangrijk aspect van luidsprekers waarover we vaak vragen krijgen. Wat is het verschil tussen passieve speakers en actieve speakers?

In principe vallen alle luidsprekers die je in je home cinema systeem kunt gebruiken in de passieve of de actieve categorie. Het verschil tussen speakers in deze categorieën zit hem in de manier waarop de luidspreker communiceert met de receiver of versterker waar deze mee aangestuurd wordt.

Passieve luidsprekers

Passieve luidsprekers beschikken niet over een ingebouwde versterker. Deze speakers moeten dus aangesloten worden op je receiver of versterker middels normale luidsprekerkabels. De receiver/versterker heeft de audio zelf versterkt wat voldoende moet zijn om de speakers aan te sturen.

Actieve luidsprekers

Actieve luidsprekers beschikken wel over een ingebouwde versterker en worden voorzien van een audiosignaal middels een kabel uit de line-out poort van een bron of voorversterker. Aangezien de actieve speaker een actief apparaat is moet deze voorzien worden van stroom en moet er dus een kabel richting een stopcontact lopen.

Actief vs passief

99 procent van alle home cinema luidsprekers zijn passief en deze worden dus aangesloten op een receiver of versterker. Ook zijn de front, center en surround speakers van een alles-in-één home cinema systeem in de meeste gevallen allemaal passief. De luidspreker die wel vaak actief is, is de subwoofer. Deze wordt dus middels een aparte kabel (geen normale luidspreker kabel) verbonden met de hoofdunit van je alles-in-één set of met de subwoofer (pre-out) uitgang van de receiver of versterker.

Actieve luidsprekers kom je vaker tegen bij de echte high-end home cinema systemen of bijvoorbeeld als een setje speakers bij je PC.

Meer informatie

Meer informatie over luidspreker en andere home cinema producten als TV’s en receivers kun je vinden in onze Home Cinema Informatie Gids.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (3)

Peter

Peter
29 april 2014 om 17:33

Beste. Ik heb vorig jaar `n samsung hd tv gekocht uit de 8000 serie van 55 inch.Ik had al een Ymaha versterker met 5 losse speakers ( 2voor en 2 achter en 1 center ) en een aktieve subwoofer. nu hangt de centerspeaker onder de tv maar het is geen fraai gezicht. Nu is mijn vraag zijn er centerseakers op de markt in een slanke vormgeving als de soundbar en te vervangen voor mijn huidige centerspeaker zodat het `n stuk mooier uitziet. Als u mij `n advies kunt geven zou ik dit zeer op prijs stellen. BVD Peter Joris.

Inloggen
siegfried

siegfried
09 juni 2014 om 12:57

beste,
je legt het helemaal verkeerd uit… een speaker met ingebouwde versterker is een gepowerde speaker geen actieve speaker. een actieve speaker is wanneer verschillende elementen elk een aparte versterker hebben… wel kan je een actief gepowerede spekaer hebben

Inloggen


09 juni 2014 om 13:06

Beste,
Daar ben ik het niet mee eens, net als vele andere personen die dit (online of offline) uitleggen. Er is wellicht verder onderscheid te maken maar voor de gemiddelde consument is dit het verschil tussen een actieve en passieve speaker. Dit is ook wat je door fabrikanten omschreven ziet worden wanneer ze actieve/passieve speakers verkopen.

Inloggen
Joost

Joost
01 augustus 2016 om 20:33

Siegfried heeft gelijk. Actief of passief slaat op hoe het filter in elkaar zit: een actieve speaker heeft het filter vóór de eindversterkers en dus een afzonderlijke versterker per gedeelte van het frequentiegebied en meestal per speaker. Een passieve speaker heeft een PASSIEF filter achter de eindversterkers. Of die eindvesterker nu in de speaker zit of een stuk verderop staat maakt darbij niet uit. Dit is van origine het verschil tussen passief en actief en nog steeds de enige correcte uitleg. Dat sommige mensen dit in de loop van de tijd verkeerd hebben uitgelegd maakt het nog niet tot nieuwe waarheid.

Inloggen