Wil je wel een alles-in-één systeem?
Dit is eigenlijk de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen voordat je op zoek gaat naar een home cinema systeem. Zodra je voor een alles-in-één set kiest beperk je jezelf namelijk in uitbreidingsmogelijkheden, aansluitingen en toekomstige functies. Natuurlijk speelt de prijs een belangrijke rol, maar kijk ook goed naar wat je met het systeem wilt doen, welke eisen je stelt aan de functies en wat je toekomstplannen op het gebied van home cinema zijn.
Een alles-in-één home cinema set is veel minder uitgebreid dan een losse componenten systeem en daarom wordt je qua mogelijkheden beperkt. Zo beschikt een losse componenten systeem over een AV receiver. Deze receiver beschikt weer over een groot aantal aansluitingen en uitbreidingsmogelijkheden. Een alles-in-één home cinema set moet het doen met de aansluitingen die achterop de set zitten. Heb je bijvoorbeeld één HDMI ingang op de set maar heb je meerdere HD producten waarvan je de audio over je speakers wilt hebben lopen, dan vormt dit een probleem. Bekijk dus goed welke apparatuur je op de set wilt aansluiten en middels welke aansluitingen je dit wilt doen.
Ook het toekomstplan is belangrijk aangezien een alles-in-één home cinema set lastig gedeeltelijk te vervangen of uit te breiden is. Mocht je een Blu-ray home cinema set kopen en over een jaar toch graag een 3D Blu-ray speler willen hebben dan vormt dit een probleem. Je kunt namelijk niet gewoon even de speler in het systeem omruilen voor een 3D variant. Je zult het complete systeem moeten vervangen, en dit terwijl de speakers en versterker nog gewoon voldoen. Ook wanneer de luidsprekers kapot zijn zul je moeten gaan voor een compleet nieuw systeem aangezien je deze (in 99 procent van de gevallen) niet los kunt kopen.
Als laatste punt is de uitbreiding van belang. Wil je bijvoorbeeld in de toekomst gaan voor een 7.1 systeem in plaats van een 5.1 systeem dan kun je niet zomaar twee luidsprekers toevoegen aan je alles-in-één home cinema set. Je zult een nieuw systeem moeten kopen dat beschikt over 7 luidsprekers. Bij een AV receiver kun je al voorbereid zijn op deze uitbreiding.
Nogmaals, de prijs is ook van belang en voor de gemiddelde prijs van een alles-in-één home cinema set is het lastig een losse componenten systeem aan te schaffen, maar weet wat je in huis haalt en wat de beperkingen zijn. Lees meer over het wel of niet gaan voor een losse componenten systeem op deze pagina.
Meer informatie over de punten waar je op moet letten bij de aankoop van een AV receiver vind je op deze pagina.
Aantal luidsprekers
Als je eenmaal gekozen hebt voor een alles-in-één home cinema set dan is de volgende keuze het aantal luidsprekers. Wil je gaan voor een minimaal systeem? Dan is wellicht een soundbar de beste oplossing. Nadeel hiervan is dat je nooit een realistisch surround effect zult krijgen, wat de fabrikant of winkelier je ook belooft. Wil je iets meer en iets betere prestaties dan zijn er systemen die een soundbar plus twee luidsprekers aanbieden. Het surround effect is nog steeds minimaal maar de stereo prestaties zijn beter. Wil je een compleet surround systeem dan kun je gaan voor een 5.1 of een 7.1 systeem. De .1 staat overigens voor de subwoofer. 5.1 systemen zijn het populairst en je zult dan ook zien dat de meeste systemen die verkocht worden over een dergelijke opstelling beschikken.
Meer informatie over surround opstellingen vind je op deze pagina.
Soorten luidsprekers
Heb je veel ruimte in de kamer en vind je het niet erg dat luidsprekers in het zicht staan? Dan is een systeem met staande luidsprekers (zuil luidsprekers) een goede optie. Over het algemeen geven de grotere luidsprekers een wat voller geluid. Kwaliteit is vaak ook te merken aan het gewicht van een luidspreker. Een zwaardere variant levert in veel gevallen ook betere prestaties. Wanneer je gaat voor zo klein mogelijke luidsprekers die je zo ver mogelijk uit het zicht kunt plaatsen dan is de kans ook groot dat de kwaliteit niet bijzonder hoog is.
Hierbij moet wel gezegd worden dat er uitzonderingen zijn. Bose biedt namelijk alles-in-één home cinema sets aan met zeer compacte luidsprekers. Deze klinken zeker niet verkeerd en zijn dus klein. Waar je aan kan merken dat je met kwaliteit te maken hebt is het gewicht van deze kleine luidsprekers en natuurlijk het merk en de bijbehorende prijs.
Er zijn ook systemen die over draadloze luidsprekers beschikken. Vaak gaat het alleen over de luidsprekers die achterin de kamer geplaatst worden, de zogenaamde surround luidsprekers. Tot een jaar geleden waren draadloze luidsprekers geen echte aanrader door de vele storingen die kunnen optreden en de interferentie van andere apparatuur en zelfs dingen buitenshuis. Inmiddels is de techniek behoorlijk verbeterd, maar nog steeds is een systeem met kabels de beste keuze. Ga alleen voor draadloos als het een echte must is.
Meer informatie over soorten luidsprekers vind je op deze pagina.
Welke aansluitingen?
Onder het eerste kopje heb ik dit al even aangehaald, maar het is dus belangrijk dat je van te voren kijkt naar de apparatuur die je wilt gaan aansluiten op je home cinema systeem. Wil je een digitale TV decoder en een PlayStation middels HDMI verbinden dan heb je dus een home cinema systeem nodig dat twee HDMI aansluitingen heeft. Je kunt er ook voor kiezen om met een digitale audiokabel te werken maar weet dat een optische kabel beperkingen heeft qua het doorsturen van surround audio. De nieuwste HD audioformaten (lees er hier meer over) worden bijvoorbeeld niet ondersteund. Sommige mensen willen ook graag een koptelefoon gebruiken wanneer ze naar muziek luisteren, maar dan moet deze aansluiting wel op het systeem zitten. Kortom, bedenk goed wat je wilt gaan doen en hoe je het wilt aansluiten.
Welke features?
Tegenwoordig kun je kiezen uit zoveel features dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar, toch is het verstandig je van te voren online te oriënteren en te kijken wat er allemaal mogelijk is. Wil je bijvoorbeeld 3D materiaal kunnen afspelen? Dan heb je een set met een ingebouwde 3D Blu-ray speler nodig. Wil je media kunnen streamen vanaf je PC naar je systeem? Dan heb je een set nodig met DLNA ondersteuning en het liefst ingebouwd Wifi. Wil je genieten van Smart TV functies als applicaties en een web browser? Dan heb je een systeem nodig dat een Smart TV platform aanbiedt. Kortom, genoeg keuze maar weet van te voren wat je wel of niet nodig hebt. Wanneer je bepaalde features niet wilt hebben hoef je hier ook niet extra voor te betalen.
Meer informatie over Smart TV vind je in dit artikel en meer informatie over draadloze mogelijkheden vind je op deze pagina.
Het vermogen
Een specificatie waar consumenten zich vaak op blindstaren is het vermogen van een systeem. Mijn advies; doe dit niet. Het is zo lastig te vergelijken tussen systemen aangezien elke fabrikant het weer op een andere manier meet of weergeeft. Ga er vanuit dat 100 Watt voldoende is en het verschil tussen 100 Watt en 120 Watt is lang niet zo groot als je denkt. Ook zie je vaak aan het systeem zelf al of dit voldoende power biedt voor de ruimte waarin je het wilt plaatsen.
In dit artikel vind je meer informatie over het vermogen, maar let wel dat dit artikel gericht is op losse AV receivers en luidsprekers.
Ga luisteren
Ik weet dat het lastig is om een alles-in-één home cinema set in een winkel te beluisteren maar neem een CD of DVD mee. Vaak staat er een demomodel opgesteld dat gebruikt kan worden of kan een verkoper het systeem even aanzetten. De ruimte waarin je staat is in de meeste gevallen niet optimaal maar het geeft je wel een indruk van de mogelijkheden en de kwaliteit. Probeer dus te luisteren naar het systeem zodra je de kans krijgt.
Reacties (17)