Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van speakers

28 mei 2013 6 Minuten 18 Reacties
Review Dali Oberon 1C 8

Wanneer je een home cinema systeem in gaat richten dan zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden en een ondoordachte of snelle beslissing kan je uiteindelijk duur komen te staan. Zo zijn de speakers een zeer belangrijk onderdeel van het home cinema systeem waar veel aandacht aan besteed moet worden. In dit artikel bespreken we vijf fouten die je niet moet maken wanneer je luidsprekers of een luidsprekersysteem gaat kopen.

Gaan voor alles-in-één systemen van grote merken

Veel mensen gaan bij de zoektocht naar speakers voor een home cinema systeem of een compleet home cinema systeem direct op zoek naar de grotere elektronicafabrikanten als Panasonic, Sony, Philips, Samsung en LG. Op zich helemaal niks mis mee maar je beperkt jezelf meteen tot met name alles-in-één systemen en systemen die qua kwaliteit ook vaak achterblijven op de fabrikanten die zich dagelijks focussen op luidsprekers of audiocomponenten. Een alles-in-één systeem of een soundbar systeem heeft zijn voordelen en nadelen maar het belangrijkste is dat je jezelf voordat je op de hoogte bent van wat er te krijgen is niet direct beperkt tot deze systemen. Er is veel meer en beters te koop dat ook zeker de aandacht verdient, vooral wanneer je op zoek bent naar kwaliteit, een systeem dat jaren meegaat en geen te klein budget hebt.

Lees meer over de voor- en nadelen van een alles-in-één systeem en over wat een soundbar systeem is.

Niet (genoeg) luisteren

Wanneer je op zoek gaat naar de ideale speakers of een ideaal compleet luidsprekersysteem dan loont het te gaan luisteren. En met luisteren bedoel ik ook echt naar een gespecialiseerde winkel gaan (of een grote retails met serieuze luisterruimte), je eigen CD en/of DVD meenemen en er voor gaan zitten. Dit is vaak lastig bij de grotere elektronicaketens aangezien ze de ruimte niet hebben en vaak ook geen personeel hebben die de tijd voor je neemt. Daarbij is het beluisteren van de ‘goedkope’ alles-in-één systemen vaak lastig aangezien de gespecialiseerde hifi-winkels ze ook niet hebben staan.

Toch kan ik niet genoeg benadrukken dat het, met name voor de grotere en duurdere systemen, echt loont om de tijd te nemen een geschikte winkel met luisterruimte en voor jou interessante speakers en sets te zoeken. Probeer een winkel te zoeken die ook jouw receiver (mits van toepassing) heeft staan of neem je eigen receiver mee. Ook bieden sommige winkels de mogelijkheid om speakers of sets een paar dagen mee naar huis te nemen om ze echt goed te kunnen beluisteren. Als dit een mogelijkheid is (altijd vragen!) dan is dit de beste optie aangezien alleen jouw kamer luidsprekers zo laat klinken zoals ze zullen klinken wanneer je ze gekocht hebt. Het gebeurt maar al te vaak dat een systeem toch niet zo klinkt als men gehoopt had zodra het thuis allemaal aangesloten is.

Lees meer over alle soorten luidsprekers en de plaatsing van luidsprekers.

Specificaties van speakers zeggen niet alles

Wanneer je jezelf een beetje ingelezen hebt in de mogelijkheden en specificaties van speakers dan is er een kans dat je bij je zoektocht naar de ideale speakers door de bomen het bos niet meer ziet en je teveel gaat focussen op specificaties als Hertz, dB en Ohm. Natuurlijk zeggen deze specificaties wel iets over een luidspreker maar, verwijzend naar het voorgaande punt, zegt het helemaal niks wanneer je naar een luidspreker gaat luisteren. Als iets goed klinkt dat doen de specificaties er nauwelijks toe en kun je simpelweg een (goede) verkoper vragen of dat alles dat je al thuis hebt staan, bijvoorbeeld de receiver, technisch gezien zonder problemen kan werken met de betreffende luidsprekers. Laat je dus niet gek maken door de verschillende specificaties.

Lees meer over specificaties van luidsprekers.

Onder de indruk zijn van lage tonen

Het is kuil waar je als echte filmfan of muziekliefhebber gemakkelijk in kan vallen maar probeer er uit te blijven. Als je eenmaal aan het luisteren bent in een winkel of thuis en zo onder de indruk bent van de lage tonen dan wil je namelijk het totaalbeeld wel eens verliezen. Lage tonen zijn een belangrijk onderdeel van de audioweergave maar zijn niet zo belangrijk dat je de weergave van de anders speakers, welke de midden en hoge tonen voortbrengen, kunt vergeten.

Luister goed naar verschillende soorten muziek en films, let met name ook op de weergave van dialogen in drukke scenes van films en volg de actie (bij een surround systeem) van links naar rechts en terug. Het is lastig om het in woorden uit te drukken maar zoek luidsprekers met een, voor jou, natuurlijke en heldere weergave, zonder dat het schel, hol of overdreven klinkt. Met name uit de weergave van dialogen kun je veel informatie over een speaker of luidsprekersysteem halen. Klinkt het alsof de persoon voor je neus staan en tegen je spreekt? Hoe dichter het bij de werkelijkheid komt, des te beter.

Lees meer over subwoofers in een home cinema systeem.

Voor speakers gaan omdat ze mooi en klein zijn

Klopt helemaal; kleine luidsprekers (niet de boekenplank luidsprekers maar de kleinere speakers met vaak één conus) passen nu eenmaal beter in de meeste kamers, overheersen niet, zien er vaak leuker uit en zitten andere personen in huis vaak niet in de weg. Als dat je wat je wilt dan is een compacte luidspreker zeker een optie, maar wanneer je kwaliteit wilt dan is het verstandig verder te kijken. Kleine satelliet luidsprekers hebben nu eenmaal hun beperkingen qua het verplaatsen van lucht, iets dat je met name zal merken wanneer het volume wat verder opengedraaid wordt of je een hevige actiefilm kijkt.

Ik neem aan dat je, wanneer je op zoek gaat naar een systeem waarmee je heel wat avonden vooruit kunt en waar je plezier van wilt hebben, ook kwaliteit wilt, dus als kleine speakers je voorkeur hebben ga dan in ieder geval voor de zogenaamde boekenplank speaker met waarin minimaal de hoge en midden tonen gescheiden worden middels twee conussen.

Lees meer over soorten luidsprekers en draadloze luidsprekers.

Conclusie

Hoewel er veel meer zaken zijn waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf van luidsprekers kun je door het voorkomen van deze fouten in principe een goede keuze maken. Het belangrijkste is, nogmaals, dat je gaat luisteren, goed weet wat je aanschaft en een goed gevoel hebt bij de luidsprekers die je koopt. De audioweergave is een zeer belangrijk onderdeel van je home cinema systeem en het zal je continue dwarszitten wanneer het niet datgene is dat je gehoopt had.

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de inrichting en het gebruik van je home cinema systeem kun je terecht in onze uitgebreide tips en advies-sectie.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (12)

frans de groot

frans de groot
29 mei 2013 om 09:49

Ik heb kef speakers al heel lang in een 7.1 systeem 2 x monitor links rechts center is de platte van kef 3 cm dik de platte, de surrounds 4 stuks zijn middel klein van uniqu systeem op de marantz 1603 en rel subwoofer alles 50 watt per kanaal heb panasonic bluray erbij alles afgeregeld perfect geluid zeker het 7.1 is zeer uitgebalanceerd zeker de nieuwe film tron .

Inloggen
peter

peter
29 mei 2013 om 22:08

Klopt als een bus dit stuk. Ben zelf ook begonnen met met die kleine(melkpakjes) en een sub. Had ook het idee dat het beter kon en na heel lang zoeken overgestapt op boekenplank speakers wat veel meer volume geeft. Als ik ook een tip mag geven zou ik willen adviseren jezelf open te stellen van minder bekende merken wanneer je in een wat hoger segment gaat zoeken. Ging zelf voor de Kef LS50 wat een waanzinnig goede speaker is maar door veel en goed te luisteren met goldenear thuis gekomen waar ik dus nog nooit van gehoord had.

Inloggen


29 mei 2013 om 22:11

Goede tip! Bedankt.

Inloggen
Geluid Amsterdam

Geluid Amsterdam
16 juli 2014 om 10:07

Nuttige tips! Het is inderdaad belangrijk om bij de aankoop van speakers de mogelijkheid te hebben om eens goed te luisteren in een luisterruimte en niet alleen naar de meest voor de hand liggende merken te kijken.

Inloggen
hugo

hugo
31 december 2014 om 17:02

Weer een vaak voorkomende fout, center speaker NIET onder de tv hangen / zetten maar ACHTER de tv .

Inloggen
Rene Sprong

Rene Sprong
12 januari 2016 om 14:55

gaat een beetje lastig als je TV aan de muur hangt….zoals de meeste platte TV’s

Inloggen
Jos R

Jos R
03 januari 2016 om 12:28

Ik vind het erg lastig dat luidsprekers vrijwel altijd uitsluitend beoordeeld worden bij een behoorlijk hoog volume. Ik ben juist op zoek naar speakers die goed geluid geven bij een heel laag volume. Dit omdat ik de gesprekken op tv wil volgen zonder de rest van het huis ermee lastig te vallen. Alle tips op dat gebied zijn welkom!

Inloggen
Niels

Niels
03 maart 2016 om 12:12

Als je de dialogen goed wilt verstaan zul je moeten kijken naar een degelijke centerspeaker. de andere speakers gaan niet direct over de dialogebn

Inloggen
wouter

wouter
26 april 2016 om 22:18

logitech Z906 5.1 zeker een aanrader.

+ goed geluid en een vermogen van 1000 watt
+ Dolby digital & THX gecertificeerd

– niet draadloos

Inloggen
M

M
26 juli 2017 om 23:31

logitech? Serieus?

Inloggen
Michiel van Leeuwen

Michiel van Leeuwen
16 januari 2018 om 12:57

Verwaarloos ook het leeswerk niet. Ik ben maanden bezig geweest met uitzoekwerk voordat ik een keuze maakte.

Verkopers zeggen maar wat (die heb ik thuis ook) dus ga er van uit dat je in de winkel geen gedegen advies krijgt.

Uiteindelijk gekozen voor Wharfedale Diamond 9.1 speakers en een Yamaha RX V473 receiver.

Het uitzoekwerk meer dan waard, klinkt als een klok!

Nu op zoek naar een subwoofer. Ook weer iets waar ik nog maar weinig over weet dus dat wordt weer een leerzame reis.

Inloggen
hans

hans
12 augustus 2018 om 15:31

Ga eens in de zelfbouw wereld kijken er zijn diverse adressen waar je kunt luisteren naar je eigen muziek dan bouw je voor een fractie van de prijs van al die dure merken betere speakers voor minder geld! laat jouw oren de enige referentie zijn voor een goed geluid en niet die van de meeste verkopers. laat je niet gek maken door allerlei kreten, kijk eens naar de (freqentiecurve) in de beschrijving hoe vlakker des te beter= (evenwichtiger)
wil je het niet zelf bouwen besteed het dan uit,dan is er een ander ook nog goed mee.

Inloggen
Mario

Mario
23 juli 2019 om 15:09

Misschien rare vraag. Ik heb een lg home cinema set(oudje). nu wil ik een losse receiver aanschaffen. Is het mogelijk om de speakers, die nog goed geluid geven daarop aan te sluiten? Alleen vermoed ik dat ik een andere subwoofer moet aanschaffen. Is het mogelijk om de boxen op deze manier aan te sluiten of is het verstandiger om ook de speakerset te vervangen?

Inloggen
P.Tinke

P.Tinke
14 oktober 2019 om 21:14

Geachte heer,

Ik hebben prima geluidsinstallatie met een buizenversterker, boxen audio physic, Naïm VVD speler en Rotel receiver.
Wat mij stoort zijn de vele, soms dikke kabels
.
Mijn zoon opperde een draadloos systeem aan te schaffen, dat bestond 7 Jaar geleden nog niet.
Hamvraag is echter of de geluidskwaliteit vergelijkbaar is met het draadloos systeem.
Mijn vraag is dus: kunt u mij advies geven over merken, goede prijs/ kwaliteit verhouding.
Mijn vrouw heeft problemen met het geluid van de Samsung tv. ( mijn oude Lowe Opta gaf een veel beter geluid. Ik zou dus graag hebben dat het tv geluid via de draadloze boxen gaat.
Graag verneem ik uw advies.

Met vr.gr.
P.Tinke

Inloggen
Jan

Jan
14 februari 2020 om 19:31

Beste P.TINKE,
Ik denk dat je een goede installatie hebt en ja hier horen wat dikke kabels bij.
Wat ik vindt van draadloos is dat het gestoord kan worden, en uw vrouw heeft goede oren.
Ook ik ben geen samsung fan.

Inloggen
Peter

Peter
09 juli 2020 om 11:59

Allen,

Graag advies want ik ben een leek op dit gebied.
Ik wil gewoon een (draadloze) box (JBL?) die ik zowel in de badkamer kan plaatsen tijdens een bad nemen, maar ook buiten tijdens een klus en ook in de keuken……..
Wat adviseren jullie mij?

Inloggen
Guus-Jan

Guus-Jan
08 augustus 2020 om 19:29

Interesant stuk, en het is zeker heel persoonlijk wat de één goed vindt is voor de ander niet altijd even mooi,en daarbij inderdaad ruimte afhankelijk.
Luisteren van je cd in een luisterrijke bij een speaker specialist is daarom heel mooi om te horen hoe goed sommige speakers hun prestaties ten gehore kunnen brengen.
Maar is daarom ook weer een beetje zinloos omdat iedere thuis aankleding anders is en vaak verre van ideaal.
Gelukkig dat er fabrikanten (bijvoorbeeld Teufel,B&O

Inloggen
Guus-Jan

Guus-Jan
08 augustus 2020 om 19:31

Dat laatst genoemde het aandurven hun speakers thuis op proef te nemen, na enkele weken zelfs kosteloos terug mag geven als ze in desbetreffende omgeving niet kunnen bieden wat je verwacht had.

Inloggen