Video: Philips Fidelio T1 Wireless – premium draadloze in-ears uitgelicht

05 september 2021 4 Minuten 0 Reacties
Philips Fidelio T1

Philips staat synoniem met een sterke positie op de tv-markt, maar het merk wil ook terugkeren als leidend audiomerk. Draadloze oortjes met het Fidelio-keurmerk, nieuwe soundbars en de verdere samenwerking met Bowers & Wilkins, daar draait het om.

Dit jaar is er geen IFA-beurs in Berlijn. Voor TP Vision (de licentiehouder van de Philips-naam voor tv en audio) een tegenslag, want net op die beurs toont het graag zijn nieuwste producten. En dus organiseerde het bedrijf een eigen event in Amsterdam om de nieuwste tv-ontwikkelingen uit te leggen en een update te geven over Philips Audio. Over dat laatste willen we wel meer weten, want TP Vision mag pas sinds 2019 audioproducten uitbrengen. Een enorme explosie aan nieuwe producten is er echter niet geweest. Als we praten met Benoit Burette, de audiostrateeg van Philips, wordt het duidelijk waarom dat is. TP Vision wil geleidelijk opbouwen en vooral met het Philips Fidelio-merk de tijd nemen om goede audiotoestellen te bouwen. De ontwerper wil dat Fidelio echt trouw blijft aan drie pilaren: geluidskwaliteit, design (onder meer door gebruik van Muirhead-leder en Kvadrat-stoffen) en gebruiksgemak. Die tragere aanpak heeft tot op heden wel een paar geslaagde producten opgeleverd: de Fidelio X3 en twee EISA-winnaars. De Fidelio L3 is een noise-cancellinghoofdtelefoon met een metalen en lederen afwerking die typisch is voor het Fidelio-merk, de Fidelio B97 is een high-end Dolby Atmos-soundbar met een nieuw interpretatie op het concept van een soundbar met loskoppelbare speakers.

Philips Fidelio T1

In Amsterdam werd de Fidelio T1 gepresenteerd, de eerste premium draadloze in-ears die Philips presenteert. In onderstaande video legt Burette uit wat er zo bijzonder is aan de T1 en wat deze oortjes onderscheid van de vele anderen die er op de markt te vinden is.

Team Jumbo Visma

Met de ‘gewone’ Philips-audiotoestellen wordt er wat lager in de markt gemikt en gaat het wat sneller dan bij Fidelio. Het aanbod is heel wat groter en omvat (alle types) hoofdtelefoons en soundbars, maar ook heel wat andere audioproducten. Radio’s, wekkerradio’s en minisystemen bijvoorbeeld, praktische producten die altijd heel typisch Philips waren.

Op het TV Vision-event stond met name de samenwerking met Team Jumbo-Visma in de kijker. Naast een paar spectaculaire competitiefietsen die Philips even mocht lenen van het wielerteam, ging het vooral om de nieuwe Philips GO-lijn. Die omvat hoofdtelefoons en oortjes gericht op sporters. “De renners van Jumbo-Visma hebben ook echt meegewerkt aan het ontwerp. We hebben veel van hen geleerd”, vertelde Kostas Vouzas, de CEO van Philips TV & Audio Europe.

Philips The One soundbar

Bij de soundbars zie je goed het verschil tussen Philips en Philips Fidelio. De Philips-soundbars zijn wat lager geprijsd en sluiten qua design helemaal bij de Philips-tv’s aan. De strakke trapezium-vorm (langs de zijkant gezien) van de nieuwe Performance Series B8505 2.1-soundbar met Dolby Atmos en Play-Fi doet zelfs een beetje denken aan de tv-speakers die samen met Bowers & Wilkins ontwikkeld werden. Al is de afwerking, vooral op vlak van materialen, en de techniek aan de binnenkant helemaal anders.

Bowers & Wilkins

TP Vision blijft ook sterk inzetten op het Play-Fi-platform, zowel in zijn televisies als bij sommige audioproducten. Dit platform van DTS biedt uitgebreide streaming- en multiroomopties, vergelijkbaar met rivalen als Sonos. Het biedt ook uniekere zaken, zoals de mogelijkheid om ad hoc surroundopstellingen te creëren uit verschillende speakers.

Wat outsiders het meest verrast is dat TP Vision zijn audio-afdeling sterk blijft uitbouwen, maar toch ook die samenwerking met Bowers & Wilkins in de toekomst zal behouden. Er komt bijvoorbeeld op termijn wellicht een volwaardig audiolab zoals Philips Audio voorheen in Leuven had, mogelijk nu wel in Gent waar de ontwikkeling van de televisies plaatsvinden, horen we van Vouzas. De samenwerking met Bowers & Wilkins draait echter om bepaalde tv-toestellen uit de hoogste klasse, zoals de OLED+936 die het nieuwe OLED-vlaggenschip wordt.

oled936

Het is niet zomaar een geval van een luxemerknaam op de doos kleven, benadrukt Andy Kerr, de directeur van productmarketing van Bowers & Wilkins. Bowers & Wilkins doet de tuning, waardoor de sound van de Philips-tv’s met Bowers & Wilkins-audio-oplossing anders is dan wat je hoort uit pakweg een Fidelio B97-soundbar. Er wordt ook kennis en technologie gedeeld, wat meteen merkbaar is als je de tv’s ziet. Er zijn verschillende modellen, maar elk bezit een tweeter-on-top. Zo’n tweeter in een aparte behuizing die ontkoppeld wordt opgehangen is echt een handelsmerk van de Britse luidsprekerbouwer.

Reacties (0)