Verslag: Visit iEar’ Tilburg & Rega

05 oktober 2024 + 10 minuten 0 Reacties
iEar – Rega-1

Bij iEar’ in Tilburg en Amsterdam kun je terecht voor een breed aanbod aan audio en beeld. Maar waarom kiest een winkel nu voor een bepaald merk? We stappen bij iEar’ in de Sint Ceciliastraat binnen om te horen waarom Rega hoog op de favorietenlijst staat.

Rega is een van een handvol merken waarvan de naam bijna synoniem staat met ‘platenspelers’. Dat is wel sterk, want het Britse bedrijf begon pas in 1973 met de bouw van draaitafels en toonarmen. Veel later dan de meeste historische merken. Op korte tijd wist het echter een van de meest gewaardeerde namen op vlak van vinyl te worden. En dat met platenspelers die volgens een heel andere filosofie zijn gebouwd dan de meeste concurrenten. Inmiddels blijft Rega vanuit het zuiden van England alles ter plekke produceren. Het is echt een ‘Made in the UK’-merk. En niet alleen platenspelers, maar ook alles wat erbij hoort én heel wat andere hifi-producten. Versterkers, cd-spelers en zelfs speakers rollen er van de band. “Bij Rega denkt iedereen aan de draaitafels, maar ze doen nog veel meer. Hun versterkers zijn bijvoorbeeld echt heel goed”, horen we van oprichter Freek van Ham en bedrijfsleider Ron Geurts als we bij de iEar’-winkel in Tilburg langslopen. “In het VK zijn hun versterkers echt top of mind bij hifi-liefhebbers, hier is dat wat minder. Onterecht!”

Sinds een aantal jaar is iEar’ een heel overtuigde aanbieder van Rega. Het mag niet het enige platenspelermerk zijn dat je vindt in de Tilburgse en Amsterdamse winkels, we merken wel dat Freek en Ron er echt fan van zijn. “Het allermooiste aan Rega? Dat je echt, echt waar voor je geld krijgt”, zegt Freek met veel nadruk op die ‘echt’. “Ze hebben al een draaitafel vanaf 400 euro en dan heb je echt een mooi product.”

Een unieke insteek

In de audiowereld hebben de meeste merken wel een eigen verhaal. Wat het DNA vormt van een bouwer van apparatuur, dat verschilt enorm. Hoe zit dat met Rega? Wat maakt het merk uniek? “Ze zijn heel sterk op het analoge gericht. Rega is heel bekend vanwege de platenspelers, maar ook hun toestellen mogen vermeld worden. De phonotrappen en stereoversterkers van Rega zijn heel goed”, zegt Freek. “Hun beste versterker,”, terwijl hij wijst naar de grote maar ook slanke Aethos, “het speelt echt op high-endniveau, veel hoger dan de prijs laat uitschijnen.”

Het is ook een merk dat zijn productaanbod heel logisch en helder opbouwt, luidt het. Zonder grote prijssprongen. “Het zijn heel normale stappen tussen elke platenspeler: 400-600-1.000-1.500-2.500 euro… Als je het volgende niveau laat horen, dan hoor je ook elke keer echt een verbetering.” Je kunt bij de meeste modellen daarbij kiezen welke Rega-cartridge er gemonteerd wordt, want op dat vlak hebben de Britten het nodige in huis.

iEar’ krijgt veel klanten voor de Rega-platenspelers over de vloer, horen we al gauw. “De meest verkochte is de Planar 3 van circa 1.200 euro. Dat is een gunstige prijsklasse, waar je echt veel krijgt voor wat je betaalt. Ook de Planar 6 doet het goed, zo eentje hebben we vanochtend nog verkocht. De Planar 1 wordt als instapmodel eveneens veel gekocht. Ook omdat je hem als ‘Plus’-model kunt krijgen met ingebouwde phonotrap. Ideaal om te combineren met actieve speakers of versterker zonder eigen phono-ingang.”

Helemaal aan de top bij Rega is er de Naia, het adembenemend referentiemodel met titanium toonarm en zirkonium lagers. Een echt vlaggenschip dat vanwege de prijs – vanaf circa 12.500 euro – niet voor iedereen is. Maar de technologie druppelt wel neer naar de lagere modellen.

“En ook belangrijk: Rega en de Benelux-distributeur leveren uitstekende service. Hun motto is ‘we lossen het op’ en dat maakt onze klanten gelukkig. En ons dus ook”, merkt Freek op. “Niet dat er vaak problemen zijn. Hun producten zijn heel betrouwbaar. Naast dat het echt gewoon goede fabricaat is, door de hele linie van producten heen. Rega biedt ook een levenslange garantie aan voor fabricagefouten!”

Tien jaar research

Ron weet nog een reden waarom Rega zoveel liefhebbers heeft: “Wat ik sterk vind, is dat Rega alles zelf maakt. Niet alleen de platenspeler, maar ook de toonarm en de cartridge. Wie bouwt er nu nog zelf elementen? Bijna niemand!”. Van ver lijken er nochtans wel veel cartridgemerken te bestaan, en ook sommige platenspelerfabrikanten komen met eigen elementen af. “Je kunt het aantal fabrieken waar ze cartridges bouwen echt op één hand tellen. Het zijn er maar enkele, die vaak elementen voor derden bouwen. Maar Rega doet het helemaal zelf in de UK.”

“Onlangs is er een nieuwe MM-element gelanceerd, daar hebben ze tien jaar aan gewerkt.” Dat is de Nd5, een betaalbare cartridge die werkt met neodymium-magneten – en dat is wel heel bijzonder. “Het mooie is dat de prijs niet opeens veel hoger werd. Gewoon voor hetzelfde geld krijg je veel meer kwaliteit.”

De Rega-elementen zijn een cruciaal deel van het succes van de Rega-platenspelers. “Ze zijn heel goed. Je kunt ze ook apart kopen. Met een Rega-draaitafel is een nieuw of beter element steken heel makkelijk. Gewoon drie schroefjes en je bent klaar. Je moet niet bezig zijn met het uitlijnen, daar hebben ze bij Rega aan gedacht.”

“En we hebben heel wat klanten met draaitafels van andere merken die upgraden naar een losse Rega-element. Onlangs was er nog een klant met een heel dure platenspeler die moest wachten op een herstelling van een kostbare cartridge. In tussentijd gebruikte hij een Rega-element… En achteraf concludeerde hij dat hij de cartridge van Rega beter vond klinken dan z’n veel duurdere.”

Lichter is beter

Als je het over Rega hebt, dan moet je het ook hebben over hun eigen designfilosofie. Wat dat betekent springt het meest in het oog bij de hogere platenspelers, vanaf de Planar 8. Een Rega-platenspeler uit de betere klasse is heel licht en lijkt nauwelijks uit meer dan een draaischijf en toonarm te bestaan. De ultrazware chassis of plinth van vele andere merken? Hier is het net omgekeerd. Zo’n traditionele ‘mass-loading’ basis heeft veel aanhangers omdat de enorme massa trillingen dempt. Rega bewandelt een andere pad. Ze geloven dat heel zware platenspelers net de energie te veel opslorpen, wat volgens het bedrijf leidt tot het verlies van een deel van de muziek. Op basis van onderzoek kwamen ze uit bij een vederlicht materiaal dat door z’n interne opbouw vibratieproblemen beter aanpakt. De Britten noemen het Tancast 8, en eigenlijk is het een schuim van polyurethaan dat resonanties heel doeltreffend absorbeert. Om het geheel stijf te houden, wordt bijvoorbeeld op de knappe Planar 10 het schuim aan beide zijden voorzien van een laag HPL-hogedruklaminaat. Je krijgt dus een soort sandwich die heel dun en stijf is. De Planar 10 of de ultieme Naia kunnen dankzij die ‘sandwich’ in combinatie met Rega’s Double Bracing-technologie een onderstel krijgen dat amper massa heeft. Los van de akoestische voordelen, is het resultaat een unieke verschijning waarbij de platter en je vinyl bijna in de lucht lijkt te zweven.

Maar niet enkel de topmodellen passen Rega’s kennis en designfilosofie toe. De goedkopere Planar 6 ziet er conventioneler uit, maar past ook het Tancast 8-materiaal en Double Bracing toe. De technologieën druppelen daarna neer naar de betaalbare Planar 1, 2 en 3.

Een echt breed stereobeeld

De eigen designfilosofie en het vele onderzoek om eigen cartridges te ontwikkelen legt het merk in elk geval geen windeieren. De toestellen ogen uniek en – nog belangrijker – presteren heel goed. Wat kun je verwachten qua klank bij een Rega-draaitafel? “Als je een Rega vergelijkt met een draaitafel uit dezelfde prijsklasse, dan zijn ze meestal opener en meer gedetailleerd. Het stereobeeld is een stuk groter. Het is echt de Rega-sound”, weet Freek.

Kijkend naar de versterkers van Rega, zien we daar die voorliefde voor het analoge terugkomen. Het zijn klassiekere analoge versterkers, klasse A/B. Ingebouwde streaming is er niet, digitale ingangen zijn eerder zeldzaam, een phono-ingang is er wel natuurlijk bij. “Ze hebben wel recent de Elex MK4 gelanceerd en daar zit wel een DAC in, met twee digitale inputs. Ook de nieuwe Elicit MK5 heeft er twee.”

De Rega-versterkers matchen ook goed met een breed aanbod aan speakers. “Het komt natuurlijk altijd neer op de smaak van de klant. Maar met de meeste van de luidsprekers die we hier hebben passen ze in hun prijsklasse prima. Zo’n combinatie met de Aethos van 4.300 euro komt echt heel dicht bij high-end.”

“Wat niet iedereen weet, is dat Rega ook heel sterk is qua cd-spelers. Die zijn ook altijd heel goed. De phonotrappen presteren heel sterk in hun prijsklasse. Die worden veelvuldig gekocht door mensen met platenspelers van andere merken. Het standaardmodel, van 340 euro, biedt MM en MC, is waanzinnig goed voor het geld.”

Dat is ook de boodschap die regelmatig terugkomt tijdens het gesprek: Rega bouwt degelijke producten die veel bieden en betrouwbaar zijn. Voor een winkel én hun klanten lijkt dat wel een winnende combinatie. Het verklaart misschien waarom de Rega-stand op de jaarlijkse iEar’ Show altijd wel de nodige bezoekers lokt. Vorig jaar scoorde Rega-distributeur Joenit door een kamer te vullen met een heel bescheiden systeem. Waar anderen zo groot mogelijk uitpakten, wist Joenit veel bezoekers te verrassen door de puike prestaties van een systeem op basis van Totem-speakers, Rega-versterking en plaatjes die gespeeld werden op een Planar 3 50th Anniversary. Die speciale editie ter ere van Rega’s jubileum maakte indruk, op bezoekers én de pers.

Wat er van Rega te zien en te horen zal zijn op de volgende editie van de iEar’ Show op 16 en 17 november? Dat moet je ter plekke ontdekken! Wat het ook wordt, het zal vast een perfecte gelegenheid worden om kennis te maken met de Rega-sound en -producten.

Reacties (0)