Sony lanceert 360 Reality Audio formaat dit najaar

16 oktober 2019 1 Minuut 2 Reacties
Sony360_presentation

Sony heeft deze week aangekondigd dat het nieuwe 360 Reality Audio formaat dit najaar samen met verschillende partners uitgebracht wordt.

Het nieuwe audioformaat omvat object-gebaseerde ruimtelijke audio waarmee diverse elementen van een muziektrack rondom de luisteraar geplaatst kunnen worden. Hierdoor krijg je vocalen, instrumenten en – bij live publiek – publiekgeluiden uit verschillende richtingen.

Sony 360 Reality Audio

Wat als muziek niet enkel uit een paar stereokanalen zou bestaan? Wat als je geluid zou kunnen beleven alsof je er midden in staat? Dat is het idee dat Sony naar voor schoof met 360 Reality Audio. En neen, dit is geen andere naam voor surround. De muziek komt niet alleen vanuit verschillende kanalen rond je, maar werkelijk ook vanuit totaal verschillende ruimtelijke posities.  Dus ook bijvoorbeeld vanuit de hoogte. Bovendien kunnen die posities veranderen tijdens de muziek.

Bij de lancering van het audioformaat zullen er volgens Sony zo’n 1.000 muzieknummers beschikbaar zijn, waaronder tracks van Pharrell Williams, Bob Dylan, en Billy Joel. Sony heeft daarnaast liveoptredens van Charlie XCX en Kodaline omgezet naar het nieuwe formaat. Voor 360 Reality Audio muziek werkt Sony niet alleen met zijn eigen platenlabel. Er zijn ook samenwerkingen met Universal, Warner en Live Nation voor meer content.

Advertentie

Om muziek in dit formaat te kunnen beluisteren is Sony samenwerkingen aangegaan met Amazon Music HD, Deezer en Tidal. De muziek kan native weergegeven op een nieuwe Amazon Echo Studio speaker, maar als je deze niet hebt moet je opstelling bestaan uit een receiver of versterker met Sony’s 360 Reality Audio decoder en een surround luidsprekeropstelling. Er wordt bij de lancering echter ook een mobiele app uitgebracht waarmee koptelefoons van de meeste fabrikanten samen kunnen werken.

Lees meer over het Sony 360 Reality Audio formaat.

Reacties (2)