Review: Yamaha RX-V2065 receiver

18 februari 2010 3 Minuten 0 Reacties
Yamaha-v2065

Er komt een periode in de levenscyclus van elektronische apparatuur waarin het apparaat ideeën van zichzelf gaat krijgen en jou als consument begint te commanderen. De Yamaha RX-V2065, bijvoorbeeld, gaf uit zichzelf aan dat ik de kamer moest verlaten tijdens automatische set-up. Raar idee, maar dit is natuurlijk om je gevoelige oren te beschermen voor de luide geluiden gedurende de set-up.

Eigenlijk zijn de interface en de persoonlijke verzoeken van de receiver allemaal deel van het gloednieuwe GUI (grafische menu) van Yamaha, wat ontwikkeld is om een complex bakbeest als deze 1.000 euro kostende receiver op de meest simpele manier mogelijk in te stellen.

Misschien is het een gebrek aan ervaring or bekendheid met de software, maar voor nu begrijpen we het niet echt. Om te beginnen zijn de set-up functies verborgen onderaan 3 of 4 pagina’s aan bron selectie iconen. De enige feature waarvoor je het menu niet in zou gaan is nou juist om de bron te selecteren want dit kun je gemakkelijk met de afstandsbediening doen of via het front paneel. Waarom al deze bronnen dan in het menu zetten?
Het menu is ook niet erg gestructureerd vormgegeven. Veel losse functies en features zijn lastig te vinden en de handleiding moest er menig keer aan te pas komen om daadwerkelijk op de juiste pagina van het menu te komen.

De nieuwe looks van de receiver zijn ook niet helemaal te begrijpen. Het ziet er gewoon wat goedkoper en fragieler uit dan de voorgaande modellen, alhoewel Yamaha zegt dat de bouw van het apparaat sterk verbeterd is ten opzichte van de RX-V1900. Aan de andere kant zitten er zeker wat moderne features op.
De 5 HDMI in, 2 HDMI out functionaliteit is bijvoorbeeld briljant, zeker aangezien één van deze input aan de voorkant geplaatst is. Ook het vermogen wat Yamaha beweert te kunnen leveren is uiterst indrukwekkend. Bovendien is de RX-V2065 absoluut uitgerust om een echte netwerk receiver te zijn, met zowel Ethernet als USB aansluitingen, een poort voor Yamaha’s optionele Bluetooth receiver of iPod dock, en meer dan genoeg toegewezen netwerk audio features. Er is ook een zeer simpele verbinding mogelijk met een PC thuisnetwerk, een gecomprimeerde muziek enhancer, en mogelijkheden om foto’s van je PC op TV te laten verschijnen.
En ondanks de negativiteit over de GUI van de receiver, de netwerk kant van de V2065 is zeer gemakkelijk te bedienen en te gebruiken. Natuurlijk kan de receiver naast dit alles ook 1080p video upscalen en HD audio formaten decoderen.

Advertentie

Het geluid wat de Yamaha uitstuurt blijft toch een krachtig stukje sublimiteit. Het vermogen straalt er vanaf en maakt elke scene en waar genot om naar te kijken en vooral ook om jezelf in in te leven. Details worden uiterst subtiel en soepel weergegeven en nooit krijg je ook maar het gevoel van een opgesloten toon, rare bass frequentie of een scherpe hoge toon. Alles wordt perfect behandeld en weergegeven door de RX-V2065. Hij voelt volwassen en geavanceerd aan, met een indrukwekkende balans tussen een breed en ruimtelijk geluid en de nagenoeg perfecte plaatsing van individuele geluiden.
Deze balans maakt de receiver een goede all-rounder. Hij is zowel goed met een actie film, een chick flick, als met een Pixar animatiefilm. Alles wordt zeer solide aangestuurd en maakt de film ervaring een bijna echte bioscoop ervaring.

Het is dan misschien niet de meest gebruiksvriendelijke receiver en de structuur van het menu is helaas niet erg goed te noemen, maar over het algemeen heeft Yamaha de RX-V2065 ontwikkeld als een ‘fire up and forget’ receiver voor diegenen die gewoon van alle soorten films willen genieten, zonder teveel te hoeven instellen en aan te passen. Op dat niveau is deze receiver een absoluut succes.

Bron: Techradar


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)