Review: Triangle Capella – Stijlvol en zonder gedoe muziek

26 oktober 2024 + 10 minuten 0 Reacties
Triangle Capella
FWD award

Voor het eerst maakt Triangle zijn hifi-speakers actief, zonder daarbij alles waar het merk voor staat uit het oog te verliezen. Een WiSA-verbinding zorgt voor een hifi-waardige ervaring, terwijl een centrale hub tv-audio en streaming op het menu zet. En die Franse flair is zeker niet vergeten!

In Frankrijk is Triangle is een van de bekendste namen op vlak van luidsprekers. De goede reputatie van het bedrijf uit het Picardische stadje Soissons heeft het vanwege muzikale luidsprekers die pronken met even weelderige afwerkingen. Vaak voorzien van veel drivers en even typisch: een hoorntweeter die diep in de baffle is ingebed. De laatste jaren is het bedrijf ook de hippere tour opgegaan met modieus gekleurde Bluetooth- en WiFi-speakers, zoals de AIO-modellen die het zelfs complementeert met door Pro-Ject gebouwde platenspelers. Maar echt een actief luidsprekersysteem, dat ontbrak nog in het aanbod. Met de Capella trekt Triangle dat euvel recht. En dat doen ze meteen goed, waardoor Triangle van de EISA-jury (waar FWD Magazine deel van is) deze zomer een terechte EISA Award voor beste draadloze speakers mochten ontvangen.

Wat Actief boekenplanksysteem met WiSA-hub
Opbouw 1 inch magnesium dome-tweeter, 160 mm natural cellulose pulp cone-woofer
Frequentiebereik 42 Hz – 22 kHz +/- 3 dB
Streaming AirPlay 2, Bluetooth (aptX), Chromecast, DLNA, Roon Ready, Spotify Connect
Ingangen HDMI-ARC, 3 x optisch, coaxiaal, USB klasse B, cinch, aux
Afmetingen 20 x 38 x 31,5 cm
Gewicht 8,5 kg

Een volledig systeem voor muziek en tv

Wie iets verwacht als een losse draadloze Sonos-speaker, zal bij dit Triangle-systeem even opkijken. De Capella bestaat uit twee forse 2-wegs actieve boekenplankspeakers (met 50 watt versterking per speakers) die draadloos verbinden met een meegeleverde hub ongeveer ter grootte van een boek. Deze hub stuurt de speakers aan en beschikt over allerlei ingangen, incluis een HDMI-ARC-poort. Dat maakt de Capella meteen even bruikbaar voor muziek als voor tv-geluid. Ten slotte zijn er ook veel streamingopties ingebouwd.

Met een prijs van 2.499 euro positioneert de Triangle Capella zich als uitdager van systemen als de KEF LS50 Wireless II, de System Audio Legend 5.2 Silverback en zelfs duurdere oplossingen als de Sonus faber Duetto of DALI’s Rubicon 2 C. Net zoals die producten is het eigenlijk een volledig muzieksysteem. Dat verklaart meteen het prijskaartje; niet goedkoop, maar het concept is zo volledig dat je verder niets hoeft aan te schaffen. Het vervangt zowel een paar passieve luidsprekers als de bijhorende versterker en streamer. Die zaken zitten allemaal ingebouwd in de Capella-speakers en de hub.

Een tikje excentriek

Triangle ontwerpt luidsprekers die doorgaans een zekere Franse schwung bezitten. Je hebt luidsprekers die gaan voor discretie en zichzelf wegcijferen, de Capella zit eerder in de andere uithoek waar weergevers zitten die zich even graag laten horen als zien. Een van de specialiteiten van Triangle zijn weelderige afwerkingen die hun speakers een zeer luxueuze uitstraling geven. Ook voor de Capella zijn er dergelijke heel somptueuze keuzes beschikbaar. De meest traditionele is een witte editie, unieker zijn de zwarte, bruin en blauwe uitvoeringen. Wat die laatste drie apart maakt, is dat er een organisch patroon net onder de laklaag lijkt te zitten. Het is niet echt een klassiek houtpatroon, maar meer een soort huwelijk tussen knopen in hout en de vlekken van een jaguar. Een tikje excentriek maar wel bijzonder, bekijk de foto’s maar.

Deze afwerking wordt mooi gecomplementeerd door enkele fijn afgewerkte metalen elementen, waaronder de metalen basis onderaan de speaker. Deze tilt de luidspreker een paar centimeters hoger en laat de baspoort in de basis van Capella ‘ademen’. Een slimme vondst, want dankzij deze elegante constructie kun je deze speaker makkelijk in een kamer plaatsen. Ook wat dichter bij een muur.

Een gevolg van die onderliggende baspoort is dat je de Triangle-speaker niet zomaar op een willekeurige stand kunt parkeren. Er moet een grotere bovenplaat zijn waarop het metalen frame kan rusten. Bij het merk zelf is de S05 Speaker Stand – redelijk geprijsd aan 279 euro per paar – met een glazen bodem de juiste keuze. Eigenlijk is deze stand voor een ander model ontworpen, maar qua kleurstellingen vind je wel altijd een goede match. Enkel bij de bruine uitvoering is de Dark Wood-afwerking van de S05 iets minder complementair.

Dit kennen we ergens van

Als we de Capella’s in de lente nog onder embargo ontvangen was er nog niet zoveel informatie over beschikbaar. Een aantal zaken vonden we echter meteen herkenbaar, zoals de hub en meegeleverde metalen afstandsbediening. En inderdaad, later bevestigen de Fransen dat ze voor dit systeem samenwerkten met Plantin. Dit Deense merk is gespecialiseerd in de WiSA-technologie en levert kant-en-klare oplossingen aan heel wat luidsprekerfabrikanten. Vandaar dat we het herkennen, aangezien Plantin dezelfde hub levert aan System Audio, waar we al verschillende weergevers van getest hebben, en aan Piega. Ook Buchardt Audio vertrouwt op hun techniek. Concreet levert Platin voor de Capella zowel de hub als de ontvanger en versterker die in elke speaker steekt.

De keuze voor WiSA om het signaal tussen hub en de twee weergevers te dragen is allesbehalve een slechte. WiSA is expliciet ontwikkeld als een draadloze vervanger voor luidsprekerkabel en pakt uit met ondersteuning voor lossless hi-resaudio (tot 96 kHz). Bovendien is de latentie laag, waardoor je geen vertraging merkt bij tv-geluid.

De Capella-speakers worden in Soissons gekoppeld aan de meegeleverde hub. Kopers kunnen dus meteen aan de slag. Die koppeling is echter niet vastgelijmd. Het is mogelijk om de Triangle-hub te ontkoppelen en de luidsprekers te huwen met andere WiSA-hubs. Denk bijvoorbeeld aan een LG OLED-tv (met een USB WiSA-zender) of een SC15 MKII van Primare.

Veel streamingopties én ingangen

Het grote voordeel van beproefde technologie te kiezen? Heel wat zaken werken meteen. De Capella’s mogen dan als wij ze getest hebben nog niet gelanceerd zijn, ze verschijnen zo wel netjes in Roon. Op een ellelange certificatie moet er niet gewacht worden. De Platin-hub heeft dat proces al lang geleden doorlopen. Ook qua Spotify Connect, Airplay en Chromecast werkte alles uit de doos.

Streamen doe je dus via andere apps, niet via de Capella-app. Maar dat is niet erg. Naast de apps van streamingdiensten zoals Apple Music of Qobuz (en dan via Airplay of Google Cast) kun je een spelerapp als BubbleUPnP of mConnect gebruiken om eigen muziekbestanden te streamen via DLNA. Daarbij kun je ook hi-resbestanden aanbieden. Bluetooth ontbreekt trouwens niet uit het lijstje.

Op vlak van ingangen schiet dit systeem zeker niet tekort. Los van de RCA-inputs op de speakers zelf (waardoor je het ook bekabeld kunt gebruiken), staat de hub vol met aansluitingen. We tellen er een achttal, waaronder een HDMI-ARC voor een tv, een line-in waarop je een draaitafel kunt aansluiten (met phonovoorversterker) en een handvol optische ingangen. Het is dus niet bepaald moeilijk om een externe bron met het Capella-systeem te verbinden.

Ondanks de vele inputs op de hub, zijn we toch ook blij om te zien dat de speakers zelf beschikken over een analoge ingang. Mocht de hub voor een of ander reden uitvallen en niet vervangbaar zijn, dan kun je altijd nog een streamer/voorversterker rechtstreeks met de speakers aansluiten. Die optie heb je niet bij al te veel concurrenten.  Dat heft een voorname kritiek op alles-in-één-systemen op, namelijk dat bij het einde van de softwareondersteuning je heel muzieksysteem buiten strijd kan vallen. Dat is bij de Capella niet het geval.

Lekker zen met de kamer

Hoewel de streamingopties allemaal andere apps vereisen, is er wel een Triangle Capella-app beschikbaar. Muziek speel je er zoals gezegd niet mee af, maar het is wel nuttig om de speakers in te stellen. Een andere ingang selecteren of het volume veranderen is ook mogelijk, al zal de meegeleverde metalen afstandsbediening vaak sneller werken. Voor de rest oogt de app vrij kaal. Maar schijnt bedriegt, want je kunt het gebruiken om de speakers te optimaliseren voor je kamer. Dat kan op twee manieren: automatisch of door handmatig een equalizer in te stellen. De automatische kamerkalibratie is wel heel interessant, aangezien het vaak de kamervorm is die meestal ervoor zorgt dat de klank minder goed is dan verwacht. Om deze functie in te stellen, moet je wel een meting maken met een microfoon terwijl de speakers een minuutlang ruis produceren. Terwijl dat weerklinkt – luid! – moet je met een microfoon langzaam rondlopen in de kamer. Op die manier kan het systeem zaken als staande golven die bepaalde bastonen opeens luid doen klinken aanpakken.

Maar met welke microfoon meet je juist? Als je een iPhone of iPad bezit, dan kun je gewoon dat mobiel toestel gebruiken. Android-eigenaars moeten een extra aankoop doen. Met de Zen Wireless-microfoon (circa 125 euro) die via Bluetooth met de smartphone verbindt, kan de meting ook uitgevoerd worden. Van Triangle verstaan we dat meten met een Zen veel betere resultaten oplevert dan via een iPhone-microfoon.

Makkelijk aan te sluiten

Veel opstelwerk was er niet nodig om de Capella’s klaar te stomen voor een luistersessie. Elke speaker vereist een eigen stopcontact, dat wel. De S05-stands moet je wel voorzichtig assembleren. De glazen bodemplaat die er deel van is wil je echt niet laten vallen op je parketvloer. Maar vele kabels insteken, dat komt er dus niet aan te pas. Het voordeel is van dit systeem is dat er zelfs geen kabel tussen de twee speakers loopt, zoals je bij sommige rivalen wel moet leggen. Ook qua het verbinden met het netwerk valt het goed mee. Je moet wel werken met een WiFi-verbinding, want een ethernetaansluiting is er niet op de hub.

Een zaak waar Triangle altijd sterk in is, is hogere detail fris en ruim de kamer in te sturen. Met dank aan de hoornconstructie rond de tweeter, wat heel typisch is voor het Franse merk. Die zorgt ervoor dat hoogdetail zacht maar ook breed de kamer in wordt gestuurd, wat de dromerige tonen waarmee de ‘Inner Symphonies’ van Hania Rani en Dobrawa Czocher van start gaat fluweelzacht de kamer instuurt. Terwijl ‘Ouverture’ langzaam de spanning opbouwt, komt de muziek helemaal los van de twee Triangle-speakers. Het volgende nummer, ‘Con Moto’, schakelt een tandje hoger en is gebouwd rond een repetitief pianodeuntje, typisch een Rani-compositie (dat op zijn beurt doet denken aan iets als Piano Solos van Philip Glass). De ruimtelijkheid die je bijna altijd bij zo’n neoklassiek werk mag verwachten brengen de Franse speakers heel geslaagd over. Ook de snelle opeenvolging van pianonoten heeft een levensecht, wat fel karakter – wat net het live-gevoel aanzwengelt. Dat je het hier te maken hebt met een echt hifi-product hoor je hier echt, met name als de pianiste tegen het einde minder harde aanslagen afwisselt met meer geaccentueerde noten. Het is karaktervol, en als je goed oplet hoor je hier ook veel bijgeluiden van de pianomechaniek die zorgen voor veel sfeer. Ook bij The Smile’s ‘Wall of Eyes’ wordt de stemming excellent overgebracht. De dreigende kracht van Thom Yorke’s vocalen wordt hier afgezet tegen de knarsende gitaarlijn van Jonny Greenwood, een spanning die de Capella-speakers goed overbrengen. Dit nummer (en andere nummers op dit album) hebben bij momenten een heel droog karakter, waarbij de percussie haarscherp klinkt.

De Platin-hub, in dit geval met Triangle-opschrift, toonde zich tijdens het testen een betrouwbare aansturing. Muziek streamen, via Roon of een ander streamingplatform, en dan overschakelen naar de televisie (of omgekeerd) ging altijd heel soepel. Niet onbelangrijk, want wie investeert in een totaaloplossing zoals deze wil er ook gewoon op kunnen rekenen. Dat gebruiksgemak levert het Capella-systeem in onze ervaring altijd. Tijdens het bekijken van enkele afleveringen van ‘Rings of Power’ via Amazon Video, maakte het Triangle-systeem de belofte van een echt stereosysteem met twee aparte speakers waar. Actiemomenten (zoals wanneer de orcs een dorp belegeren) verliezen hun impact zeker net, onder meer omdat de Triangles voldoende aanwezig zijn in het laag. Al zou een echte spektakelliefhebber toch een subwoofer moeten overwegen voor een maximale ervaring. Sterk was ook de plaatsing van stemmen en hun natuurlijkheid. Niet alles wat je op tv ziet is een actiefilm, en het feit dat muziek en dialogen fris uit deze Franse speakers rolt zal zeker veel mensen tevredenstellen. Ten slotte, hoewel de keten betrekkelijk lang is met een audiosignaal dat naar een hub gaat en dan draadloos naar twee speakers, viel er geen noemenswaardige lag te noteren.

Conclusie

Er is veel om van te houden bij deze EISA Award-winnende Triangle Capella. Misschien dat niet alle geboden lakfinishes je liggen, net als het design dat roept om aandacht. Maar de aandacht opeisen mag in dit geval echt wel, want de speakers zijn prachtig afgewerkt en belonen je met een warm en aangenaam geluidskarakter waar je uren naar kunt luisteren.

Triangle huwt met dit stijlvol systeem een goede geluidskwaliteit met veel functies en gebruiksgemak. Wie zich bij andere draadloze muzieksystemen te beperkt voelt, zal hier toch niet gauw iets missen. Door de vele ingangen en streamingopties kun je de Capella op veel manieren inzetten. De aanwezigheid van analoge inputs op de speaker zelf, maakt het systeem ook toekomstveilig.

9.0
Triangle Capella – fabrikant – 6
FWD award

Beoordeling
Triangle Capella

Pluspunten
  • Kant-en-klaar muzieksysteem
  • Kamercorrectie doet het goed klinken in elke kamer
  • Alle aansluitingen op compacte hub
  • Heel vloeiend midden en mooi hoogdetail
  • Muzikale toppers
  • Analoge inputs op speakers zelf
Minpunten
  • Bruine stands passen niet zo mooi met bruine uitvoering

Beoordeling Triangle Capella

Er is veel om van te houden bij deze EISA Award-winnende Triangle Capella. Misschien dat niet alle geboden lakfinishes je liggen, net als het design dat roept om aandacht. Maar de aandacht opeisen mag in dit geval echt wel, want de speakers zijn prachtig afgewerkt en belonen je met een warm en aangenaam geluidskarakter waar je uren naar kunt luisteren.

Triangle huwt met dit stijlvol systeem een goede geluidskwaliteit met veel functies en gebruiksgemak. Wie zich bij andere draadloze muzieksystemen te beperkt voelt, zal hier toch niet gauw iets missen. Door de vele ingangen en streamingopties kun je de Capella op veel manieren inzetten. De aanwezigheid van analoge inputs op de speaker zelf, maakt het systeem ook toekomstveilig.

Reacties (0)