Review: Teufel Impaq 7000 home cinema systeem

30 mei 2014 + 10 minuten 1 Reacties
Teufel-Impaq-7000-review-feature

Een uitgebreide review van Teufel Impaq 7000 home cinema systeem, bestaande uit een Blu-ray speler met receiver, vijf speakers en een subwoofer.

Teufel heeft de afgelopen maanden diverse nieuwe home cinema- en audiosystemen geïntroduceerd maar het is alweer even geleden dat we één van deze systemen uitgebreid bekeken hebben. In deze review nemen we de Impaq 7000, een 5.1-kanaals home cinema systeem met geïntegreerde Blu-ray speler onder de loep. Dit systeem kan op het moment van schrijven gekocht worden voor een bedrag van 749,99 euro.

Teufel Impaq 7000 home cinema systeem

Het Teufel Impaq 7000 home cinema systeem is een compleet systeem voor diegenen die in één keer klaar willen zijn. Het pakket bestaat uit 5 satelliet speakers uit de Consono 35 Mk3-serie, een subwoofer en een receiver/versterker met ingebouwde Blu-ray speler. Deze Blu-ray speler biedt de mogelijkheid zowel 2D- als 3D-Blu-ray discs af te spelen. Ook alle benodigde kabels worden meegeleverd zodat je direct aan de slag kunt.

Wanneer je het Impaq 7000 home cinema systeem aanschaft krijg je drie flinke dozen thuisgestuurd. In deze dozen vind je de volgende onderdelen;

Advertentie
 • 1 x Center CS 35 C Mk3
 • 4 x Satelliet CS 35 FCR Mk3
 • 1 x Blu-ray receiver IP 7000 BR
 • 1 x FM-Antenne
 • 1 x Afstandsbediening
 • 1 x Center luidsprekerkabel 2m
 • 1 x Front-luidsprekerkabel links 4m
 • 1 x Front-luidsprekerkabel rechts 4m
 • 1 x Rear-luidsprekerkabel links 7m
 • 1 x Rear-luidsprekerkabel Rechts 7m
 • 1 x Sub-luidsprekerkabel 6m
 • 1 x Mono-Subwoofer US 2108/0 SW

Teufel Blu-ray receiver en speler

De ‘brains’ van het geheel is de receiver/versterker met ingebouwde Blu-ray speler. Op dit apparaat worden alle speakers aangesloten en kunnen ook alle componenten aangesloten worden. Het apparaat is voorzien van twee HDMI 1.4a-ingangen voor het koppelen van bijvoorbeeld een decoder en een gameconsole, één HDMI 1.4a-uitgang, een digitale optische en digitaal coaxiale ingang, analoge tulp-ingangen en een USB 2.0-poort aan de voorzijde. Opvallend is dat zich aan de achterzijde ook cinch-uitgangen bevinden om het luidsprekersysteem uit de breiden met twee extra speakers (7.1-kanaals). De receiver kan dan gekoppeld worden met twee actieve speakers of een versterker waaraan passieve speakers gekoppeld worden.

Qua aansluitingen valt ook nog op dat de luidsprekeraansluitingen zeer degelijk aanvoelen en verguld zijn. Helaas wordt dit niet doorgevoerd bij de speakers zelf; die beschikken over een simpele plastic clip om de ook wat dunne kabels te koppelen. De receiver kan ook draadloos met apparaten in je huis verbonden worden dankzij DLNA. Helaas is er geen ingebouwd WiFi aanwezig waardoor een ethernetkabel vereist is. Ook Bluetooth ontbreekt dus een verbinding met een smartphone of tablet moet via DLNA plaatsvinden.

De speler biedt ondersteuning voor nagenoeg alles dat je kunt wensen. Zo kun je zowel 2D- als 3D-Blu-ray discs afspelen, kunnen CD’s en DVD’s afgespeeld worden en is er ondersteuning voor digitale bestandsformaten als FLAC, WMA, MP3, WAV, OGG, AAC, M4A, Apple Lossless, MPEG1, 2, 4, DivX, DivXHD, Xvid, AVC/H.264, WMV, MKV, AVI, FLV, RealMedia, JPEG, GIF en BMP. Ook HD-audioformaten, waaronder Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio worden ondersteund.

Wat verder opvalt is dat zich aan de voorzijde maar twee fysieke knoppen bevinden; een voor het volume en een voor het aan- of uitzetten van het apparaat. De andere knoppen zijn capacitief en lichten pas op zodra je de speler aanzet. Hiermee kun je onder meer de lade openen en een bron selecteren. Ook wordt er een redelijk standaard afstandsbediening meegeleverd waarmee alle functies van het apparaat bediend kunnen worden.

Teufel Consono 35 Mk3 luidsprekers

De Blu-ray speler/receiver wordt gekoppeld aan het Consono 35 Mk3 luidsprekersysteem van Teufel. Dit systeem bestaat uit een grote subwoofer die, in tegenstelling tot het systeem dat we eerder testten, een passieve luidspreker is. Deze beschikt dus niet over een eigen versterker. De speakers worden dus in dit geval aangesloten op de receiver. De subwoofer beschikt over een frequentiebereik van 40Hz tot 250Hz.

De surround speakers en de frontspeakers komen qua formaat en specificaties overeen. Ze zijn gelukkig een stuk kleiner dan de subwoofer en beschikken over een 19 mm tweeter en een dubbel mid-range chassis (2x 80 mm). De center speaker is qua specificaties hetzelfde als de andere satelliet speakers maar het logo is horizontaal geplaatst en speciaal voor deze speaker wordt een kleine standaard meegeleverd. Natuurlijk zijn alle luidsprekers zowel horizontaal als verticaal te gebruiken, op een kast te zetten, op een standaard te zetten of aan de muur te hangen. Hiervoor kun je verschillende accessoires aanschaffen.

Aansluiten

Hoewel je heel wat dozen geleverd krijgt en eenmaal uitgepakt met een grote hoeveelheid kabels zit is de installatie van de Impaq 7000 niet al te lastig. Voor diegenen die weten hoe een home cinema systeem in elkaar gezet moet worden is het een fluitje van een cent, voor anderen is er een duidelijke handleiding. Voor de speakers wordt, voor het gemiddelde huis, voldoende kabel meegeleverd en dus is het een kwestie van plaatsen, koppelen en aanzetten. Let wel dat de subwoofer niet draadloos is en deze dus in de buurt van het systeem moet komen te staan.

Ik heb het hierboven al kort even aangegeven maar het is jammer dat Teufel de hoogwaardige aansluitingen op de receiver niet doortrekt voor de speakers. Daar had wat meer aandacht aan besteed mogen worden. Verder is er geen mogelijkheid om het systeem automatisch te kalibreren met een set-up microfoon. Dit zien we bij steeds meer systemen terug en is dus wellicht een verbeterpuntje voor de volgende generatie. Nu is het de bedoeling dat je zelf wat met de levels van de speakers speelt om het geheel, voor zover mogelijk, af te stellen op de ruimte.

Op de achterzijde van de Blu-ray receiver vind je de HDMI-poorten en de digitale audio-aansluitingen om de componenten in je home cinema systeem te verbinden. Het zijn maar twee HDMI-poorten dus houd daar rekening mee als je meerdere apparaten hebt staan. De optische en digitaal coaxiale aansluiting zijn er voor de andere apparaten maar bieden dus puur audio-overdracht. Overigens is de HDMI-uitgang voorzien van CEC en ARC. Audio Return Channel (ARC) houdt in dat je audio van de tv terug kunt laten sturen naar de receiver en over de speakers kunt laten klinken. Wel moet de tv dan ook over ARC-ondersteuning beschikken. Met HDMI-CEC kun je er voor zorgen dat de Impaq 7000 automatisch aangezet wordt wanneer je de tv aanzet.

Gebruik

Wanneer alles aangesloten is en je getest hebt of alle speakers werken dan kun je vrijwel direct aan de slag. Er is de mogelijkheid om het volume per speaker nog af te stellen wanneer sommige speakers wat verder weg staan dan anderen. Daarnaast is het volume van de lage tonen nog apart te regelen. Met een beetje proberen en spelen kom je daar redelijk snel uit, maar helaas is er dus geen automatische kalibratie-optie.  De meegeleverde afstandsbediening voelt wat goedkoop aan door het lichte plastic maar biedt direct toegang tot de belangrijkste functies van de receiver en Blu-ray speler.

Advertentie

Het on-screen display van de Impaq 7000 is vrij simplistisch vormgegeven maar biedt voldoende informatie om het geheel aan je thuisnetwerk te koppelen, de speakers af te stellen, de juiste bronnen te selecteren en de belangrijkste instellingen voor beeld en audio aan te passen. Het is een wat saai menu maar je hebt geen last van laadtijden of vervelende animaties die de boel vertragen. Helaas beschikt de Impaq 7000 niet over een ingebouwde WiFi-module waardoor de set alleen met een ethernetkabel aan het thuisnetwerk en het internet gekoppeld kan worden.

Een onderdeel van het on-screen display is de mediaspeler. Hiermee kun je media vanuit je thuisnetwerk, bijvoorbeeld vanaf een pc of een tablet, afspelen. Ook de mediaspeler is vrij minimalistisch vormgegeven maar beschikt over de belangrijkste functies om meteen aan de slag te kunnen. Er treed echter te vaak een korte lag/vertraging op bij het doorzoeken van mappen of het overslaan van een nummer. De mediaspeler is dus helaas wat traag in de navigatie maar eenmaal iets geselecteerd wordt alles soepel weergegeven.

Alles bij elkaar genomen is de Teufel Impaq 7000 dus vrij eenvoudig in het gebruik, met name door de minimalistische maar duidelijke opzet. Je krijgt voldoende opties om componenten in je home cinema systeem aan te sluiten en via een internetverbinding kun je media uit je thuisnetwerk streamen. Zoals hierboven al aangegeven had ik graag nog Bluetooth als extra functie gezien, iets waarmee tegenwoordig toch elk noemenswaardig systeem uitgerust is.

Beeldkwaliteit

De Teufel Impaq 7000 is een systeem dat beschikt over een ingebouwde Blu-ray speler met 3D-ondersteuning. Het eerste wat opvalt, wanneer je de Blu-ray speler vergelijkt met middenklasse Blu-ray spelers in de markt, is dat er maar weinig opties voor de beeldweergave zijn. Qua audio-instellingen kun je aardig wat aanpassen maar qua beeld moet je het vooral doen met de instellingen die Teufel voor je bepaald heeft. De doorgewinterde home cinema-enthousiasteling zal dit wellicht tegenvallen maar de gemiddelde gebruiker zal hier weinig last van hebben. De Blu-ray speler presteert immers op het gebied van beeldkwaliteit prima, niet beter of slechter dan de gemiddelde stand-alone Blu-ray speler van een merk als Panasonic of Sony.

Bij de weergave van SD-materiaal laat de speler helaas nog wat steken vallen, met name wat betreft het opvangen van snelle bewegingen. Een snelle camerabeweging naar links of rechts of een persoon die snel door het beeld beweegt resulteert al snel in een verlies aan scherpte. Natuurlijk is dit mede te danken aan de lage resolutie maar het is aan een Blu-ray speler om dit zo goed mogelijk op te vangen. Afgezien van dat zijn de kleuren natuurlijk, blijven details goed behouden en over het algemeen is de weergave van DVD-materiaal redelijk schoon.

De Blu-ray speler komt vanzelfsprekend het beste uit de verf wanneer je een Blu-ray disc gebruikt. Bij een 2D Blu-ray disc geeft dit model dan ook een prima plaatje weer waar weinig op aan te merken valt. Op het gebied van beeldkwaliteit, en dan met name bij de weergave van HD-materiaal, doen de spelers in de prijsklasse van 100 tot 300 euro nauwelijks meer voor elkaar onder. De Impaq 7000 verzorgt een plaatje met voldoende detail, een natuurlijke kleurweergave met diepe zwartwaarden, natuurlijke huidtinten en prima grijswaarden. Ook worden snelle bewegingen bij HD-content een stuk  beter opgevangen.

Op het gebied van 3D weergave is dit model een redelijk goede Blu-ray speler, al is er hier en daar wat sprake van crosstalk. Daarnaast lijkt de 3D-modus iets meer ruis te introduceren en de speler lijkt het in drie dimensies lastiger te hebben met snelle bewegingen. Helaas heb je ook wat betreft 3D-weergave geen geavanceerde instellingen om de weergave naar eigen wens af te stellen. Afgezien van dat blijft de weergave van detail zeer goed, ligt het contrast op hoog niveau en is het 3D-effect overtuigend.

Geluidskwaliteit

Wanneer je alle speakers correct hebt aangesloten, de afstanden ingevoerd hebt en het volume per speaker naar eigen wens ingesteld hebt moet het natuurlijk ook een indrukwekkende geluidskwaliteit opleveren. Gelukkig weer de Teufel Impaq 7000 op dit vlak absoluut te overtuigen. De set zet zowel bij het luisteren naar muziek als het bekijken van films een indrukwekkende en realistische audioweergave neer.

Bij de weergave van muziek, in dit geval een album van The Corrs en een het album Thriller van Michael Jackson, houdt de Impaq 7000 zich prima staande. Standaard wordt muziek stereo weergegeven, inclusief subwoofer, maar je hebt de keus een van de ander presets voor audio uit alle speakers te gebruiken. De stereoweergave komt echter het meest realistisch over, met overtuigende middentonen, een groot bereik en stabiele hoge tonen. Het laag kan soms wat overheersen, zelfs al zet je in de instellingen de lage tonen op het laagste niveau. Dit heeft mede te maken met de plaatsing van de subwoofer, maar aangezien je met een kabel zit zijn de mogelijkheden hiervoor beperkt. Over het algemeen was ik onder de indruk van de kracht en tegelijkertijd de subtiliteit van het systeem. Zelfs op hoge volumes geeft het systeem geen krimp en heb je dus geen last van vervorming. De weergave van detail is iets wat absoluut beter kan maar in deze prijsklasse vind je dat nauwelijks.

De surround-weergave bij films is natuur de reden dat je vijf speakers in de kamer plaatst en ook wat dit betreft stelt de Impaq 7000 absoluut niet teleur. Het systeem weet een indrukwekkende surround-stage neer te zetten waarmee je ondergedompeld wordt in een film. De surround-effecten komen natuurlijk over en hebben een lekkere ‘punch’, terwijl dialogen goed verstaanbaar zijn en niet snel ondergesneeuwd worden. De wat kleine center speaker zou anders doen vermoeden maar dat valt 100 procent mee. Als we het vergelijken met een high-end center speaker mis je wel wat detail en emotie in dialogen maar hierop mogen we de Impaq 7000 niet afrekenen. De subwoofer produceert redelijk strakke lage tonen die niet te lang doordrammen en je van je stoel trillen maar kan nog steeds hier en daar teveel overheersen. Toch is dit maar een klein minpuntje want over het algemeen levert de Impaq 7000 een dynamisch en rijk geluid.

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan moet gezegd worden dat de Teufel Impaq 7000 is prima home cinema systeem is voor diegenen die een compleet pakket zoeken en gewoon een goed geluid willen. Het systeem is niet perfect, met wat matige aansluitingen op de speakers en lage tonen die snel overheersen, maar aan de andere kant is de overall audioweergave indrukwekkend goed, is het systeem eenvoudig in het gebruik en krijg je alles meegeleverd wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. Daarbij heb je de mogelijkheid het systeem uit te breiden met twee extra speakers en is er een internetaansluiting voor het streamen van media, maar helaas ontbreekt de mogelijkheid om Bluetooth te streamen en hadden we graag een automatische set-up equalizer gezien. Met de prijs- kwaliteitverhouding van de Impaq 7000 zit het, ondanks wat verbeterpunten, echter zeker goed.

Advertentie

Het Teufel Impaq 7000 home cinema systeem kan voor 749,99 euro besteld worden via de website van Teufel.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
 • Prima geluidskwaliteit
 • Eenvoudig in gebruik
 • Goede prijs- kwaliteitverhouding

Minpunten
 • Lage tonen overheersen snel

 • Geen Bluetooth en Auto EQ
 • Low-end speakeraansluitingen en kabels

Reacties (1)