Review: Teufel Central A | Consono 35 home cinema systeem

19 juni 2013 + 10 minuten 10 Reacties
Teufel-review-Central-A-Consono-35

Teufel is geen onbekend merk als het op audioproducten aankomt. Het bedrijf uit Berlijn heeft een groot assortiment met onder meer luidsprekersystemen, soundbarsystemen, complete home cinema sets en allerhande accessoires. Het werd dus voor ons weer eens tijd voor een review en deze keer kijken we naar het Teufel Central A | Consono 35 home cinema systeem. Een compleet systeem waarmee je gelijk klaar bent en muziek kunt luisteren of films kunt kijken.

Teufel Central A | Consono 35 home cinema systeem

Het Teufel Central A | Consono home cinema systeem bestaat eigenlijk uit twee onderdelen die ook los verkocht worden door Teufel; het DecoderStation 5 Mk2 en het Consono 35 luidsprekersysteem met vijf speakers en een subwoofer. Beide producten zijn samengevoegd om een compleet home cinema systeem aan te bieden. Op het DecoderStation kunnen componenten als een Blu-ray speler, game console of mediabox aangesloten worden. Deze wordt vervolgens middels tulpkabels aan de subwoofer gekoppeld welke de audio versterkt voor de aangesloten speakers. Je bent dus in principe helemaal klaar wanneer je dit systeem hebt staan. je hebt er immers geen extra losse versterker of receiver voor nodig en kunt je componenten direct op het systeem aansluiten. Het Teufel Central A | Consono home cinema systeem heeft een prijs van 599,99 euro.

Wanneer je het systeem aanschaft krijg je een flink pakket thuisgestuurd dat bestaat uit de volgende elementen;

 • 4 x Satelliet CS 35 FCR
 • 1 x Center CS 35 C
 • 1 x US 2110/6 SW Actieve subwoofer
 • 1 x 30 m luidsprekerkabels AC 1030 CS
 • 3 x 1,5 m stereo-cinch-kabel AC 7015 CA
 • 1 x DecoderStation 5 Mk2
 • 1 x Afstandsbediening Decoderstation 5
 • 1 x Power supply for Decoderstation 5 Mk2

Teufel DecoderStation 5 Mk2

Het DecoderStation is simpel gezegd een decoder die ervoor zorgt dat het signaal dat analoog of digitaal binnenkomt van verschillende bronnen op de juiste manier richting de versterker gestuurd wordt, in dit geval de versterker in de subwoofer. De decoder is een zeer compact apparaatje met een klein display en een kleine meegeleverde afstandsbediening. Wat betreft de aansluitingen vind je op de achterzijde twee digitaal coaxiaal ingangen, twee optische ingangen en vier analoge stereo. Je kunt hier dus nagenoeg alle componenten van je home cinema systeem op kwijt, maar let wel; er zit dus geen HDMI op, waarover later meer.

De decoder beschikt over ondersteuning voor de meest voorkomende audioformaten als DTS, Dolby Digital en Dolby Pro Logic maar moet het zonder ondersteuning voor HD audioformaten als DolbyTrue HD en DTS-HD doen. Ook kun je de audio van alle bronnen naar eigen keuze omzetten naar een stereogeluid, een 5.1-kanaals geluid of bijvoorbeeld DTS Neo:6 Music. Met de Lip Sync optie zorg je ervoor dat beeld en geluid gelijktijdig worden afgespeeld.

De afstandsbediening van de decoder is een compacte variant waarmee alle functies bediend kunnen worden. Zo kun je het volume aanpassen, een input selecteren, het gewenste surroundformaat kiezen en zelfs testtonen uit de speakers laten komen om het volume per speaker optimaal af te stellen. Ook kun je middels de afstandsbediening het blauwe display waarop informatie verschijnt uitzetten.

Teufel Consono 35 luidsprekers

Het DecoderStation wordt gekoppeld aan het Consono 35 luidsprekersysteem van Teufel. Dit systeem bestaat uit een zeer grote en zware (meer dan 20 kilogram) subwoofer die niet allen zorgt voor de lage tonen maar ook een versterker bevat voor de andere speakers. De speakers worden dus aangesloten op de subwoofer. De subwoofer beschikt over een grensfrequentie van 40 Hz (-3 dB) en volgens Teufel een vermogen van 125 Watt. Aan de voorzijde van de subwoofer is het volume voor specifiek de lage tonen en het algemene volume te regelen middels twee knoppen.

De surround speakers en de frontspeakers komen qua formaat en specificaties overeen. Ze zijn gelukkig een stuk kleiner dan de subwoofer en beschikken over een 19 mm tweeter en een dubbel mid-range chassis (2x 80 mm). Volgens Teufel moet de licht gebogen voorzijde van de luidsprekers ervoor zorgen dat de geluidsuitstraling verbeterd wordt. Natuurlijk zijn alle luidsprekers zowel horizontaal als verticaal te gebruiken, op een kast te zetten, op een standaard te zetten of aan de muur te hangen. Hiervoor kun je verschillende accessoires aanschaffen.

De laatste speaker in het pakket is de center luidspreker. Qua specificaties is deze luidspreker hetzelfde als de satellietluidsprekers maar is ontworpen voor horizontale positionering. Bij deze speaker wordt een houder geleverd zodat je de speaker eenvoudig onder de tv op een kast kunt plaatsen. Ook is deze luidspreker aan te muur te monteren.

Aansluiten

Eén van de kenmerken die Teufel bij dit systeem heeft staan is dat het geheel ‘Plug & Play’ is. Theoretisch gezien is dat natuurlijk wel zo want je hebt alles bij elkaar om direct aan de slag te kunnen, maar voordat je ook daadwerkelijk van muziek en films kunt genieten moet je even wat werk verzetten. Zoals hierboven aangegeven zit alles dat je nodig hebt in de doos, waaronder de speakerkabels, de tulpkabels en de adapters.

Als eerste is het verstandig om de juiste plek voor de subwoofer en het DecoderStation te kiezen. Deze moeten namelijk met elkaar gekoppeld worden middels de tulpkabels die ‘maar’ 1.5 meter lang zijn. Je kunt de subwoofer dus niet ver van de decoder af plaatsen. Maar, tegelijkertijd moet je rekening houden met de plaatsing van de subwoofer, een grote en zware speaker die zeker op zal vallen. Hoewel Teufel aangeeft dat door het design de plaatsing weinig uit moet maken ben ik toch van mening dat de plaatsing erg belangrijk is. Daarover later meer.

Wanneer je de positie van de subwoofer en de decoder gekozen hebt kun je gaan denken aan de plaatsing van de speakers. Het is mogelijk de speakers met optionele accessoires op een standaard te zetten of aan de muur te hangen, dus denk hier voor aanschaf goed over na. Zet de speakers vooral even op de plek neer waar je ze uiteindelijk wilt hebben, want Teufel levert één lange speakerkabel mee die je zelf in de juiste lengten moet knippen. Dat kost even wat werk maar is beter dan wanneer fabrikanten te korte kabels leveren en je dus alsnog naar de winkel kunt.

Sluit vervolgens de speakers aan op de juiste aansluitingen die zich achterop de subwoofer bevinden, plaats de meegeleverde tulpkabels tussen de subwoofer en de decoder, sluit de stroomkabels aan en koppel je componenten met de decoder (digitaal of analoog). Zoals je zult zien is dit geheel dus alleen ingericht voor audio. Wat beeld betreft moet je zelf de koppeling met de tv nog leggen.

Alles bij elkaar genomen kost het je een half uur tot een uur om alles op de juiste plek te zetten en de kabels te knippen en aan te sluiten. Hiervoor heb je in principe de handleiding niet eens nodig als je een beetje verstand hebt van kabels en aansluitingen. Maar, mocht dat niet het geval zijn dan kom je er met de handleiding ook redelijk snel uit.

Gebruik

Wanneer alles aangesloten is en je getest hebt of alle speakers werken dan kun je vrijwel direct aan de slag. Er is de mogelijkheid om het volume per speaker nog af te stellen wanneer sommige speakers wat verder weg staan dan anderen. Daarnaast is het volume van de lage tonen nog apart te regelen. Met een beetje proberen en spelen kom je daar redelijk snel uit.

Alle componenten, waaronder een Blu-ray speler, een gameconsole en een digitale mediabox, zijn zonder problemen aan te sluiten op het DecoderStation. Je hebt de beschikking over vier digitale en nog wat analoge ingangen dus voor de meesten onder ons zal dat meer dan voldoende zijn. Zoals eerder aangegeven heb je geen beschikking over HDMI wat een aantal beperkingen met zich meebrengt. Vanzelfsprekend zorgt dit ervoor dat de ‘receiverfunctie’ van het geheel nogal beperkt is. Teufel geeft aan dat je geen receiver meer nodig hebt wanneer je dit systeem aanschaft maar één van de belangrijke functies van een receiver is juist ook dat je zo min mogelijk kabels gebruikt om zowel beeld als geluid door te sturen. Met dit systeem kun je alleen het geluid van componenten koppelen. Voor het beeld moet je dus alsnog vanaf elk component richting de tv. De tv moet dan weer over voldoende HDMI (of andere) ingangen beschikken om het beeld van al je componenten weer te kunnen geven. Daarbij beschikken A/V receivers natuurlijk over flink wat meer features en functies.

Het ontbreken van HDMI zorgt er ook voor dat er geen ondersteuning is van HD audioformaten als DolbyTrue HD of DTS-HD Master Audio. Veel Blu-ray discs beschikken inmiddels over een dergelijke audiotrack, welke zorgt voor gedetailleerder geluid. De digitale aansluitingen die op de decoder zitten ondersteunen alleen de “SD” varianten van DTS en Dolby. Wel is het mogelijk om een Blu-ray speler te koppelen zodat je HD audioformaten kunt doorsturen. Hiervoor moet je de analoge aansluitingen gebruiken. Je Blu-ray speler moet dan beschikken over een eigen decoder voor deze HD audioformaten en 5.1-kanaals analoge uitgangen. Deze koppel je aan de 5.1-kanaals analoge ingangen van het DecoderStation. Het werk wordt dan dus gedaan door de Blu-ray speler en de decoder is simpelweg een doorgeefluik. Niet ideaal, maar dus wel mogelijk.

Ook wil ik even de vergelijking maken met andere luidsprekersystemen. Het Teufel Consono 35 systeem beschikt namelijk over een geïntegreerde versterker in de subwoofer waardoor je beperkt bent qua uitbreidingsmogelijkheden. Je kunt het luidsprekersysteem niet uitbreiden met extra luidsprekers, mocht je dit ooit willen. Geen nadeel maar wel iets waar je rekening mee moet houden voor de toekomst.

Het gebruik van dit home cinema systeem van Teufel is zoals aangegeven vrij eenvoudig. Met de afstandsbediening kun je alle functies moeiteloos bedienen en op de subwoofer zit ook nog de mogelijkheid om de lage tonen en het totale volume te regelen. Selecteer de juiste bron, bijvoorbeeld een Blu-ray speler, selecteer wanneer nodig de juiste surround instelling en je kunt van een film of van muziek genieten. Daar hoeft verder nauwelijks tot geen werk voor verzet te worden.

Geluidskwaliteit

Wellicht het belangrijkste onderdeel is natuurlijk de kwaliteit van het geluid dat je voorgeschoteld krijgt met dit home cinema systeem. Je betaalt immers 600 euro voor een compleet systeem en dan mag je zeker wat kwaliteit verwachten. Gelukkig stelt het Teufel Central A | Consono 35 home cinema systeem niet teleur. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ik aardig verrast was door het geluid.

Allereerst wil ik echter duidelijk maken dat het gebruik en plaatsing van de subwoofer belangrijk is voor het verkrijgen van een goede geluidskwaliteit. In mijn optiek is het, ondanks het design, niet verstandig om de subwoofer in een hoek tegen de muur te zetten. Hou vooral wat ruimte aan de zijden van de subwoofer, liefst zoveel mogelijk. Dit komt de weergave van de lage tonen echt ten goede. Daarnaast is het tijdens het beluisteren van muziek of het bekijken van een film verstandig om even goed te checken hoe de subwoofer ingesteld staat en welke surround setting je gebruikt. Ik ben (en de buren zijn) menigmaal geschrokken van het gedonder dat plots uit de subwoofer kwam bij het wijzigen van de bron of de surround instelling. Twee dingen waar je dus goed rekening mee moet houden.

Ik heb het systeem getest met verschillende bronnen, waaronder muziek vanaf een mobiel apparaat, een film via een Blu-ray speler en games via een PlayStation. Over het algemeen ben ik onder de indruk van de kracht en tegelijkertijd de subtiliteit van het systeem. Voor de weergave van muziek is de stereo-optie de beste optie, tenzij je echt een feestje wilt geven. Zodra je namelijk een van de andere opties gebruikt overheerst de bas meteen teveel en moet je gaan spelen met het volume van de subwoofer. Hier ben ik tijdens het luisteren van muziek echter geen fan en het zoeken naar de juiste balans is erg lastig. De weergave van de hoge tonen is bij stereoweergave zeer overtuigend zonder schel te klinken en de lage tonen worden door de subwoofer erg subtiel en correct opgepakt. Hierdoor wordt een dynamisch en rijk geluid gecreëerd.

Tijdens het afspelen van een film, in dit geval The Dark Knight, laat de set zien perfect te zijn voor iedereen die ondergedompeld wil worden in een film. Surround-effecten zijn overtuigend en dynamisch, en dialogen worden nauwkeurig en perfect verstaanbaar weergegeven. Toch moet ik ook hier weer waarschuwen voor de lage tonen. Deze overheersen soms weer teveel waardoor je de subwoofer bij moet stellen, tenzij je natuurlijk geen buren hebt of ze graag wakker houdt. Bij hoog volume houdt de zet zich zeer goed staande, zonder hoorbare vervorming in het geluid. Klein minpuntje is dat de weergave van de subtiele details soms ontbreekt, met name bij bewegingen van links naar rechts of van voor naar achteren. Deze details maken het totaal net wat levendiger en laten je zelfs met je ogen dicht de actie perfect volgen.

Ik heb het systeem getest in een kamer van 35 vierkante meter en deze ruimte werd perfect gevuld met een rijk en dynamisch geluid. Teufel zelf geeft aan dat het systeem geschikt is voor kamers tot 30 vierkante meter, maar naar mijn idee kun je ook wanneer je een kamer van 40 vierkante meter hebt nog goed uit de voeten met deze set.

Conclusie

Alles bij elkaar genomen is het Central A | Consono 35 home cinema systeem een compleet systeem met een goede geluidskwaliteit voor zowel muziek als film. Wel is het belangrijk op te passen met het gebruik en de plaatsing van de subwoofer. De lage tonen zorgen er soms te snel voor dat de rest ondergesneeuwd wordt en de buren uit bed trillen. Qua mogelijkheden is het systeem ook rijkelijk uitgerust maar hou er rekening mee dat je geen uitbreidingsmogelijkheden hebt, dat beeldsignalen alsnog direct met de tv gekoppeld moeten worden en dat er geen directe ondersteuning voor HD audioformaten is. Al met al is dit home cinema systeem voor 600 euro geen verkeerde keuze, met name wanneer je gewoon een goed geluid wilt, zonder toeters en bellen.

De Teufel Central A | Consono 35 set kan voor 599,99 euro besteld worden via de website van Teufel.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
 • Indrukwekkende geluidskwaliteit
 • Eenvoudig aan te sluiten
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

Minpunten
 • Lage tonen overheersen snel

 • Geen ondersteuning HD audioformaten
 • Echte receiverfunctie ontbreekt


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (5)

Rutger

Rutger
20 juni 2013 om 15:38

Mooie review, ik denk dat dit een mooie begin set is.
Dan heb ik even tijd om te sparen voor een complete set met een echte receiver 😛

Ik had zelf alleen al een tijdje de ‘Consono® 35 Mk2 Digital LE “5.1-Set”‘ in gedachten. (http://www.teufelaudio.nl/home-cinema/consono-35-mk2-digital-le-5.1-set-p12560.html)
Weet je wat het verschil is tussen deze 2 sets (behalve de prijs).

Bedankt,

Rutger

Inloggen


20 juni 2013 om 17:25

Thanks!
Dat is een hele goede vraag. Ik zie het verschil zelfs niet direct. Het enige wat ik kan ontdekken is dat de DecoderStation van de goedkopere set een oudere versie betreft, maar vraag me niet wat dat inhoudt.

Inloggen
Rutger

Rutger
20 juni 2013 om 17:38

Ah dat had ik inderdaad niet gezien.

Nu ik ze vergelijk op de teufel site kan de Cental A decoder meer audioformaten aan..

Bij de technische weergave van de decoders.

Is dit een merkbaar verschil? (150,- meer waard?)

Inloggen


20 juni 2013 om 17:42

Inderdaad, DTS Neo en Dolby Pro Logic II. Ik zou zeggen dat je daar geen 150 euro extra voor moet betalen.
Hier vind je er meer over;
http://www.fwd.nl/2013/02/wat-is-dolby-pro-logic-pro-logic-ii-en-pro-logic-iix-surround-sound/

Inloggen
Mike R

Mike R
20 juni 2013 om 22:23

Hoi martijn,

Goede review. Even een vraagje:

Ik ben van plan om de teufel consono 35 mk2 set aan te schaffen (dus zonder decoderstation, ik heb een eigen receiver). http://www.teufelaudio.nl/home-cinema/consono-35-mk2-p9505.html

Hoe vind jij de kwaliteit bij het luisteren van muziek? Is dit meer dan acceptabel.

Ik twijfel namelijk hevig tussen deze set en de Boston acoustics soundware xs 5.1 se.
http://www.kieskeurig.nl/surround_set/boston_acoustics/soundware_xs_51_se/specificaties/1095222/

Heb jij toevallig ook ervaring met deze set? Kun jij mij advies hierin geven?

Mvg
Mike

Inloggen


20 juni 2013 om 22:52

Hoi Mike,
Kwaliteit voor muziek is meer dan acceptabel maar zoals gezegd is het belangrijk dat je de bas goed afstelt en de subwoofer goed plaatst. Dit komt nogal nauw.
Helaas heb ik geen ervaringen met de Boston set maar puur kijkend naar de specs en wat ik zo snel online kan vinden is de Teufel geen verkeerde keuze.

Inloggen
Marx

Marx
01 maart 2014 om 23:09

Hallo,

Nu had ik een paar mooie boxen van b&w en een marantz versterker.
Prima geluid! Maar…om mijn vrouw tegemoet te komen (want het moest wat kleiner) probeer ik een compromis te zoeken. Echter, dat is er niet voor dat geld wat ik er nu voor wil uitgeven. Maar goed, je moet wat. 😉

Ik sta dus op het punt om een onkyo tx-nr626 met een Teufel Consono® 35 Mk3 “5.1-Set” te bestellen. (ik heb ze al even mogen horen en het klinkt wat mij betreft prima)
Echter..vandaag toevallig even bij de Media Markt, zegt de beste man dat de boxen en receiver geen goede combi zijn want ik zou ze gelijk opblazen. Het zou absoluut beter zijn om de JBL Cinema 610/230 te kopen. Ik vraag me af of hij gelijk heeft. Heeft er iemand een mening over? Dan hoor ik die graag!

Inloggen


02 maart 2014 om 00:24

Hoi,
De kans dat je ze opblaast is niet zo groot. Als je versterker meer vermogen heeft dan de speakers aankunnen zul je bij het helemaal opendraaien pas problemen kunnen ervaren. Eerst gaat het geluid vervormen en dat is dus een indicatie dat je niet verder kunt. De kans is groter dat je iets kapot maakt wanneer de versterker niet voldoende vermogen heeft.

Inloggen
Rob

Rob
01 januari 2015 om 13:08

Teufel dat is Horen Zien Kopen en Genieten.
Echt een top product.

Inloggen
Bert

Bert
14 april 2015 om 16:01

Perfecte boxen (maar daar is al voldoende over geschreven) en méér dan perfecte service 🙂
Had de boxen besteld en zag twee weken later dat er een actie/aanbieding was waarbij ze €80 goedkoper waren.
Mailtje naar Teufel gestuurd dat ik alsnog gebruik wilde maken van deze aanbieding omdat ik nog in de proefperiode zat. Binnen twee dagen kreeg ik het bericht dat er €80 op mijn rekening terug gestort zou worden.

Hulde voor de kwaliteit/geluid van de boxen en de service met een hoofdletter S

Inloggen