De Marshall Emberton III is de vijfde bluetoothspeaker die getest wordt voor ons zomerdossier. Nadat we zeven bluetoothspeakers tot 200 euro getest hebben lees je in ons zomerdossier welk model het meeste waar voor je geld biedt.
Genieten van mooi geluid tijdens je welverdiende vakantie? Vorig jaar las je op FWD.nl ons zomerdossier met bluetoothspeakers tot 100 euro. Dit jaar doen we daar nog een schepje bovenop en kijken we welke bluetoothspeakers tot 200 euro de moeite waard zijn. Is het geluid een segment hoger ook echt beter? Heb je meer functies tot je beschikking? Of zijn er andere verschillen? We hebben alle zeven fabrikanten van vorig jaar bereid gevonden om opnieuw mee te doen in ons nieuwe zomerdossier, maar dan met een nieuwe bluetoothspeaker tot 200 euro. We kijken hierbij naar de verkoopprijs en niet naar de adviesprijs. Ook dit jaar willen we natuurlijk zoveel mogelijk speaker voor zo weinig mogelijk geld, want je kan je vakantiegeld tenslotte maar één keer uitgeven.
Deze review van de Marshall Emberton III is onderdeel van ons zomerdossier. Nadat we zeven verschillende bluetoothspeakers hebben getest in een review komen we met ons zomerdossier waarin we antwoord geven op de vraag welke bluetoothspeaker tot 200 euro het beste bij je past deze zomer. We gaan aan de slag met de volgende bluetoothspeakers in de komende weken:
Artsound PWR04
Teufel MOTIV GO
Sony ULT Field 3
Fresh ’n Rebel Bold L3
Marshall Emberton III
JBL Charge 6
Soundcore Boom 2 Plus
Dit is de Marshall Emberton III
Vorig jaar in ons zomerdossier werden we zeer aangenaam verrast door de Marshall Willen, een compacte speaker, maar met een groots geluid dat vooral in het midden en hoog veel detail bracht. De verwachtingen van deze Marshall Emberton III waren dan ook hooggespannen.
Deze bluetoothspeaker doet meteen iets anders dan de andere modellen, want geluid komt zowel uit de voor- als de achterkant middels twee 10W dynamische full range drivers van 2-inch en twee passieve radiators. Je hebt dus ook echt stereogeluid op dit model. De batterij gaat maar liefst 32 uur mee en 20 minuten laden geeft gelijk 6 uur speeltijd. In totaal gaat het opladen ongeveer twee uur duren. De speaker ondersteunt Bluetooth 5.3 en is LE-ready waardoor Auracast ook ondersteund kan worden, beschikt over fysieke knoppen bovenop en werkt met de Marshall Bluetooth-app waar je ook een EQ kunt vinden. Ook is er een ingebouwde microfoon om handsfree te bellen. De afmetingen bedragen 160, x 68 x 76,9 mm en daarmee is dit de kleinste speaker in ons zomerdossier. Het gewicht is 670 gram.
De adviesprijs van de Marshall Emberton 3 is 179 euro, maar hebben we tijdens het schrijven ook voor 129 euro voorbij zien komen. Je kunt kiezen uit drie kleuren, namelijk Black and Brass, Cream en Sage.
Design en bediening
De Marshall Emberton III is de derde generatie van deze speaker en is dan ook een stukje groter dan de Willen, maar nog steeds een compact formaat. De titel van dit artikel geeft het design al wel weg, want het is echt een baksteen qua vorm. De speaker heeft een waterdichte behuizing (IP67) en maakt volop gebruik van rubber. Dit model kan echt tegen een stootje en dat zie je en dat voel je. Het formaat ligt ook perfect in de hand om mee te nemen. Volgens Marshall is de speaker voor 30 minuten onderdompelen in het water (1 meter) geen enkel probleem. Tegelijkertijd is daar het design van de guitar amps van Marshall. Ook de Emberton III ziet eruit als een miniatuurversie van de iconische gitaarversterkers van het merk.
De bedieningsknoppen vinden we bovenop. De ronde gouden knop dient voor play/pauze bij indrukken en kan omhoog, omlaag en naar links en rechts bewogen worden voor volume en vorige/volgende. Rechts vinden we een rood ledstreepje voor de batterij en links (weggewerkt in de behuizing en nauwelijks zichtbaar) de aan/uit-knop en de bluetoothverbindingsknop. Opladen kan aan de rechterkant middels usb-c. Ook vind je nog een mogelijkheid om een draagkoord te bevestigen, alhoewel deze niet wordt meegeleverd. De speakergrille vinden we zowel aan de voor- als de achterkant waarbij voorop ook het logo van Marshall weergegeven wordt.
De Marshall Bluetooth-app is een leuke extra van deze speaker. Waar we vorig jaar wat problemen hadden met verbinden met de app, daar is dat nu niet het geval. Downloaden, app starten en als je smartphone ook verbonden is met de Emberton III zal deze direct gevonden worden. Er was direct een firmware-update beschikbaar om te downloaden en deze was binnen enkele minuten gereed. De app zelf biedt geen echte equalizer, maar je kan kiezen uit drie voorinstellingen, namelijk Marshall Signature Sound (het kenmerkende Marshall-geluid), Push (bas en treble krijgen een boost) en spraak (meer middenbereik). Marshall Signature Sound is over het algemeen toch waar je deze speaker op wil hebben staan. Behalve deze drie voorinstellingen kan je geen andere aanpassingen aan het geluid doen. In de app vind je verder nog een batterijbesparingsmodus, maar dat was het verder wel. De app zul je verder ook niet echt gebruiken is ons idee, alhoewel het een goede manier biedt voor firmware-updates. De app ziet er wel fraai uit.
Geluid
De Marshall Emberton III is voorzien van dat typische Marshall Signature Sound. Het midden en hoog is hierbij heel helder en de nadruk ligt wat minder op de lage tonen. Dit is dan ook geen basmonster, maar Marshall weet nu wel precies dat publiek te bereiken dat de gitaarversterkers van het merk ook zo interessant vindt. Gitaarmuziek komt dus heel goed tot z’n recht en daarmee bedoel ik het heel breed. Van John Mayer en de Dire Straits tot aan genres als blues, country en americana. We luisteren het nummer ‘Deadhead’ van The Devin Townsend Band en het is bij de intro net of ik mijn eigen gitaarversterker aan heb staan.
De Marshall Emberton III biedt krachtig geluid met voldoende helderheid en dynamiek en ondersteunt SBC en AAC. Stemmen komen goed naar voren en lijken los te staan van de muziek. Wat de speaker niet heeft is een ontzettend diepe bas. De bas is naar mijn persoonlijke smaak voldoende aanwezig, maar ben je niet zo van de gitaarmuziek, maar meer van de R&B, dance of andere muziek waar een flinke bas belangrijk is, dan is dit niet jouw speaker. Het kleinere formaat en de beperkte power zorgt er ook voor dat deze speaker een kleine kamer goed kan vullen, maar zodra je in een grotere ruimte (of buiten) bent dan merk je dat toch. Het geluid reikt dan wat minder ver dan je wellicht zou wensen en ook het volume kan minder hard in vergelijking met andere speakers in ons zomerdossier.
Conclusie
De Marshall Emberton III is echt een bluetoothspeaker voor de gitaarliefhebbers. Marshall Signature Sound is namelijk echt afgestemd op de muziekgenres waar gitaren heel belangrijk zijn. Is dat helemaal jouw muziek? Dan zul je niet snel een betere bluetoothspeaker in ons zomerdossier vinden. Samen met de waterdichte behuizing en de lange batterijduur heb je dan echt een uitstekende bluetoothspeaker te pakken. Muziekliefhebbers die meer interesse hebben in andere muziekgenres kijken liever even verder naar een speaker die wat dieper laag kan weergeven.
8.3
Beoordeling Marshall Emberton III
Pluspunten
Ziet eruit als een mini-gitaarversterker
Zeer lange batterijduur
30 minuten onder water is geen enkel probleem
Marshall Signature Sound met dat rauwe randje
Helder midden en hoog
Echt voor gitaarmuziekliefhebbers
Minpunten
Mist de power van andere bluetoothspeakers
Doet het minder goed in grote open ruimtes
Moeite met echt lage tonen
App is wat beperkt
Beoordeling Marshall Emberton III
De Marshall Emberton III is echt een bluetoothspeaker voor de gitaarliefhebbers. Marshall Signature Sound is namelijk echt afgestemd op de muziekgenres waar gitaren heel belangrijk zijn. Is dat helemaal jouw muziek? Dan zul je niet snel een betere bluetoothspeaker in ons zomerdossier vinden. Samen met de waterdichte behuizing en de lange batterijduur heb je dan echt een uitstekende bluetoothspeaker te pakken. Muziekliefhebbers die meer interesse hebben in andere muziekgenres kijken liever even verder naar een speaker die wat dieper laag kan weergeven.
Reacties (0)