Review: Loewe klang bar5 mr & sub5 – Stijlvolle streaming-soundbar

27 maart 2022 + 10 minuten 1 Reacties
Loewe-klang-bar-5-mr

Op zoek naar een Dolby Atmos-soundbar uit de hoogste klasse? Het kiezen wordt nog lastiger, want nu heeft ook Loewe er eentje. De klang bar5 mr en sub5 is een bundel van een 5.1.2-soundbar met een unieke ronde subwoofer. Het pakt ook uit met meer streamingopties dan je voor mogelijk houdt én multiroomfuncties.

De meeste mensen denken bij Loewe aan televisies, maar de fabrikant uit Kronach heeft een even rijke geschiedenis op vlak van audio. Veel van hun geluidsoplossingen voor bij een tv lijken gemaakt om gekoppeld te worden met een bijhorende Loewe-televisietoestel. Dat is ook zo bij de klang bar5 mr & sub5 die we hier bekijken, maar je kunt deze soundbar uit de topklasse ook combineren met andere tv-merken. Maar wat betekent topklasse in dit geval?

Dit is echt een soundbar die gemaakt is om te concurreren met vlaggenschepen als de Bang & Olufsen Beosound Soundstage of de Bluesound Pulse Soundbar+. Reken naast ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X ook op een premiumafwerking en een hoger prijskaartje. Bijzonder aan deze soundbar is ook de meegeleverde ronde subwoofer, die toch significant afwijkt van wat je meestal bij zo’n toestel krijgt. En ook dat is nogal typisch voor Loewe. Nog ongewoner is dat je tot zes additionele Loewe mr-speakers kunt aansluiten op de klang bar5 mr, al hebben we dat niet getest. In deze review gaan we focussen op het meest voorkomend gebruiksscenario: de klang 5mr met sub5 als tv-geluidsoplossing.

Wat 5.1.2-soundbar
Ingangen HDMI-eARC, 2 x HDMI, optisch, aux, USB klasse A
Streaming Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect, Bluetooth, Play-Fi
Surround Dolby Atmos (en lager), DTS:X (en lager)
Afmetingen 120 x 7,1 x 16 cm

Strak en Duits

Loewe is een merk dat altijd veel aandacht besteedde aan afwerking en design. Dat is bij de klang bar5 mr niet anders. De bovenkant is een luidsprekergrille uit een donkermat metaal, rondom is er gekozen voor een donkergrijs stofje met een Scandinavisch tintje. Er zijn knoppen, maar die vallen nauwelijks op. Hetzelfde geldt voor het display. Niet enkel is het verstopt achter het textiel, standaard licht het bijna nooit op. Je kunt wel instellen dat er vaker informatie wordt getoond, zoals wanneer je een film met Dolby Atmos-soundtrack start. Net als de Loewe-tv’s ademt de klang5 mr een soort minimalistisch industrieel design uit dat je associeert met de Duitse auto-industrie en meubels. Een klein pluspunt: na een reeks soundbars op bezoek te hebben gehad dat het kleinste stofje toonde, is het fijn een toestel binnen te krijgen dat daar minder last van heeft. Zoals wel meer soundbars uit de topklasse is de klang5 mr ontworpen om even breed te zijn als een 55-inch televisie. Het is 120 cm breed en 7,1 cm hoog, waardoor het voor de meeste tv’s op een voet kan geplaatst worden. De diepte van 16 cm is wel flink, maar sowieso parkeer je de Loewe best iets voor de tv. Een dieper tv-meubel is dus wel een handigheid.

Wel relevant om op te merken: Loewe is vrij uniek op vlak van stands en accessoires, waardoor je deze soundbar ook op een bijzondere manier kunt combineren met bepaalde Loewe-televisies. Er is bijvoorbeeld een stand met een enkele metalen poot waarbij de klang5 mr apart onder de tv bevestigd wordt. Je kunt het toestel trouwens ook ophangen.

Ronde sub

Naast zo’n mooie soundbar een standaard subwoofer uit goedkoop hout neergooien, dat zou gek zijn. De sub5 is gelukkig helemaal in dezelfde stijl als de klang5 mr, incluis de afwerking in het donkergrijs stofje. Heel ongewoon is z’n vorm: een lage, dikke cilinder. Intern zitten er zes drivers – twee actief, vier passief – in een hexagoon opgesteld. Apart.

Die cilindervorm maakt langs één kant de plaatsing wat lastiger, omdat het nu eenmaal sneller opvalt. Langs de andere kant is de sub5 knap genoeg om niet als een stuk elektronica in de woonkamer te staan. Je moet eigenlijk kiezen om de sub echt een plek te geven, in plaats van hem te proberen weg te stoppen.

Veel aansluitingen

De klang5 mr is een 5.1.2-soundbar die Dolby Atmos en DTS:X aankan. De twee hoogtekanalen worden verspreid via twee speakers bovenaan de soundbar. Meteen een dwingende reden om het toestel niet in een kast of onder een tv te schuiven. DTS:X-ondersteuning is trouwens wat zeldzamer geworden, onder meer omdat heel wat nieuwe tv’s DTS-audio niet langer doorsturen naar een soundbar. Dat is hier minder een probleem omdat de klang5 mr rijkelijk voorzien is van HDMI-ingangen. Naast de HDMI-eARC-poort zijn er twee HDMI-ingangen voor videobronnen, incluis ondersteuning voor de passthrough van 4K Dolby Vision, HDR10 of HDR10+. Een Apple TV of een spelconsole bijvoorbeeld. Verder vind je nog een analoge aux-ingang (bijvoorbeeld voor een draaitafel) en een optische aansluiting. Een USB-poort rond het geheel af. Hier kun je bijvoorbeeld een USB-stick in stoppen om muziek af te spelen. Heel handig is dat wel niet, want alle aansluitingen zitten verstopt in een nis. Leuk voor kabelmanagement, maar snel een stick insteken om muziek te beluisteren gaan weinigen doen.

Op zich is dat geen probleem omdat de klang bar5 mr overloopt van de streamingopties. Chromecast en AirPlay 2 wordt aangevuld met Play-Fi van DTS en Bluetooth. Spotify Connect-ondersteuning ontbreekt ook niet. Dit alles vereist wel dat je de Loewe-soundbar verbindt met het WiFi-netwerk, ethernet is geen optie. Dat gaat vrij vlot, al moet je eerst iets onverwacht doen. Aan de achterzijde van de klang5 mr blijkt een klein paneeltje te zijn dat je kunt verwijderen. Daarachter zijn een aantal knopjes, waarvan je eentje 8 seconden lang moet indrukken. Hierna kun je de WiFi instellen door de soundbar te koppelen via Google Home of de WiFi-instellingen van een iPhone of iPad. De andere knopjes die je hier ziet, hebben te maken met optionele extra mr-speakers.

Play-Fi

Hoewel er een aantal Loewe-apps bestaan, moet je in dit geval een andere app installeren om nog meer streamingopties te ontdekken. De klang5 mr heeft immers DTS Play-Fi aan boord, het platform dat onder meer Philips ook gebruikt. In de app vind je heel wat streamingdiensten en internetradio, zodat je een extra alternatief hebt voor Chromecast- of AirPlay-bediening. Langs deze weg kun je ook eigen muziekbestanden vanaf een NAS afspelen. We noteren ook even dat de klang5 mr DLNA-compatibel is, zodat je ook DLNA-spelerapps zoals BubbleUPnP of Mconnect kunt gebruiken. Wat een uitgebreide menukaart!

Play-Fi biedt nog wat meer opties, onder meer op vlak van multiroom. Je kunt via deze week ook surroundopstellingen bouwen met extra draadloze speakers achter de sofa bijvoorbeeld. Ten slotte is het ook via deze app dat firmware-updates voor de Loewe-soundbar worden aangereikt.

De Play-Fi-app zelf wordt niet door Loewe maar door DTS beheert. Dat merk je in de zin dat er geen Loewe-specifieke zaken in voorkomen. Op zich is dat niet zo’n probleem, want je hebt ook nog een slanke remote waarmee je de audio-instellingen en -modi van de klang bar5 mr kunt veranderen. De app is op zich niet slecht, maar de vele mogelijkheden en scenario’s maken het wel druk en soms wat complex. De stabiliteit valt soms ook tegen. We zijn dan toch eerder geneigd om snel via de app van Qobuz of Apple Music muziek te zoeken, en dan via AirPlay te gaan.

In evenwicht

De achtervolging en het gevecht in een Noors bos in ‘No Time to Die’ (Dolby Atmos) is een mooi voorbeeld van hoe Atmos-hoogtekanalen via een driedimensionaal geluidsbeeld aan de sfeer bijdragen. Wat de Loewe meteen prima doet, is het actiegevoel tijdens de achtervolging met de jeeps over te brengen. Aan de pluszijde staat toch wel dat geluidseffecten merkbaar door de kamer bewegen en veel detail behouden. Detailrijk is de klang5 mr immers wel, gaande van geweren die worden geladen tot het geruis van varens als 007 en co het bos inlopen. De motorfietsen in de verte die in het mistig woud rondrijden, dat heeft een heel herkenbare klank, net als de geweerschoten die weergalmen. De Loewe brengt die ruimtelijkheid vrij goed over. Het mocht verticaal nog iets grootser zijn. Misschien als er een manier zou zijn om die hoogtekanalen wat extra volume te geven, iets dat je wel kan met de andere kanalen. Als je trouwens de Panorama-geluidsmodus kiest, krijg je een heel ander geluidsbeeld gepresenteerd dan bij ‘Surround’. Zeker het uitproberen waard, iets dat ook voor de EQ-standen kan gezegd worden. Er zit veel verschil op, waardoor je echt je muziek in de Muziek-stand wil beluisteren, niet in de Film-stand. Ook goed om weten: de treble- en bass-regelaars op de remote werken enkel in één van de EQ-standen. Kies je voor ‘off’, dan reageren ze niet. Bij veel soundbars kunnen we vaak één modus vinden die bij verre de beste is, bij de Loewe blijven we toch naargelang de content wisselen.

Heel goed vinden we het centerkanaal, waardoor dialogen verstaanbaar én heel vol worden weergegeven. Zelfs bij een heel hectische scene, zoals wanneer Godzilla de marineschepen aanvallen in ‘Godzilla vs King Kong’ blijven ze heel helder. Iets dat eigenlijk geldt voor alle geluidseffecten. Dat heeft toch wel te maken met de dubbele centerspeakers maar ook de goede subwoofer, die in tegenstelling tot bij vele goedkopere soundbars niet ‘blaast’ maar vrij genuanceerd speelt. Dat maakt dat we de Loewe soms sterker vinden met muziek dan bij film, wat voor een soundbar ergens een compliment is. ‘Bad guy’ van Billie Eilish bijvoorbeeld, heeft zo’n lastige beats-onderbouw dat de meeste soundbars snel de mist ingaan, maar de klang bar5 mr houdt een goed evenwicht. Ook tegen het einde van de track, als er trage, zeer diepe bastonen weerklinken. Bij ‘Mercy, mercy me’ van Marvin Gaye was er opeens wel een zeer overheersende bastoon. Heel gek, want bij talloze andere tracks was dat nooit opgedoken. Toen daagde het dat we de sub een halve meter verplaatst hadden om wat foto’s te nemen – en dat heeft een invloed op een kamermode. Weer vlak bij de muur en zowel Gaye als het epische thema van ‘The Mandalorian’ klonken weer in balans.

Je kunt natuurlijk de subwoofer bij films ook meer aanwezig maken door de volumeknop achteraan de sub open te draaien. Maar zelfs dan is er niet de neiging om alles te overheersen. Een goede prestatie.

Grijpen we ten slotte naar ‘The Rise of Skywalker’ (Dolby Atmos), dan wordt onze indruk bevestigd. Dialoogweergave is van de beste, er is veel verfijning en detail, en een brede soundstage vooraan. Dat levert een fijne filmervaring op, waarbij misschien spektakelzoekers een klein beetje op hun honger blijven zitten. Die uitbreiding met verder mr-speakers zou wel eens een heel stuk extra ervaring kunnen opleveren, maar dat hebben we dus niet getest.

Conclusie

De Loewe klang bar5 mr is een aparte inzending in het topsegment. Er is het geslaagde industriële design en fraaie afwerking, maar ook goede geluidsprestaties bij het afspelen van muziek. De vele streamingopties helpen daarbij om het beluisteren van muziek makkelijk te maken. De bediening heeft soms, met name bij de Play-Fi-app, wat gekke kantjes, maar over de prestaties kunnen we niet klagen. De sub5 speelt daar een belangrijke rol in. Deze subwoofer is niet enkel rond, het is ook evenwichtiger dan de meeste subwoofers die met soundbars worden gebundeld. En dat tilt de audioprestaties bij films en muziek naar een hoger niveau. Detail en frisheid doet de klang bar5 mr en sub5 daardoor heel goed. Daarnaast zijn er intrigerende uitbreidingsmogelijkheden.

9.0
loewe_klang_bar5mr_diagonal@2x

Beoordeling
Loewe klang bar5 mr & sub5

Pluspunten
  • Uitmuntend afgewerkt
  • Uitzonderlijk goede sub voor een soundbar
  • Veel streamingopties
  • DTS:X en Dolby Atmos
  • Krachtig maar ook verfijnd
Minpunten
  • Behoorlijk diep
  • Gebruiksonvriendelijke kantjes DTS Play-Fi
  • Hogere prijsklasse

Beoordeling Loewe klang bar5 mr & sub5

De Loewe klang bar5 mr is een aparte inzending in het topsegment. Er is het geslaagde industriële design en fraaie afwerking, maar ook goede geluidsprestaties bij het afspelen van muziek. De vele streamingopties helpen daarbij om het beluisteren van muziek makkelijk te maken. De bediening heeft soms, met name bij de Play-Fi-app, wat gekke kantjes, maar over de prestaties kunnen we niet klagen. De sub5 speelt daar een belangrijke rol in. Deze subwoofer is niet enkel rond, het is ook evenwichtiger dan de meeste subwoofers die met soundbars worden gebundeld. En dat tilt de audioprestaties bij films en muziek naar een hoger niveau. Detail en frisheid doet de klang bar5 mr en sub5 daardoor heel goed. Daarnaast zijn er intrigerende uitbreidingsmogelijkheden.

Prijsvergelijker Loewe klang bar5 mr & sub5

Reacties (1)